Spiritualiteit ontwikkelen kan in 5 stappen

Spiritualiteit ontwikkelen kan in 5 stappen Spiritualiteit komt steeds meer in opspraak. Veel mensen hebben het idee dat er meer is tussen hemel en aarde. Het is steeds vaker het onderwerp van gesprek op het werk en thuis. Steeds meer durven mensen over hun gevoelens te praten en het te tonen. Vele boeken zijn er over geschreven. Op het internet wordt er ook veel over geschreven en vele cursussen over spirituele bewustwording worden aangeboden. Vaak ben je er onbewust al mee bezig en ga je het herkennen als je het tegenkomt. Iedereen is spiritueel, maar hoe ontwikkel je dat? Spiritualiteit ontwikkelen kan in 5 stappen.

Spiritualiteit

Iedereen is spiritueel

Spiritualiteit betekent ‘op de geestelijke en de innerlijke beleving gericht’. Iedereen is dus spiritueel. Het is waar de wetenschap stopt en het gevoel het overneemt. Spiritualiteit gaat namelijk over dat wat je motiveert, dat wat zin en betekenis geeft aan je leven. Dat wat je bezig houdt en vooral dat wat je voelt en waar je blij van wordt. Het is niet zweverig bedoeld, maar het is juist gewoon met twee benen op de grond blijven staan. Spiritualiteit gaat over contact met jezelf maken, met je innerlijke gevoel. En het ervaren van het contact met je gevoel, geeft je duidelijkheid, rust, vertrouwen en balans. Spiritualiteit is dat deel van het leven dat draait om gevoel.

Kiezen voor ontwikkeling

Hoe kan iemand zichzelf spiritueel gaan ontwikkelen? Het begint met de bewustwording dat iedereen spiritueel is en door het kiezen voor persoonlijke ontwikkeling, zonder enige dwang. Daarna zijn er vele mogelijkheden en middelen om spiritualiteit te ontwikkelen. Lezen, mediteren en erover praten is waar het voor de meeste mensen mee begint.

De cursussen die op het internet aangeboden worden, kunnen daar zeker bij helpen. Maar het is wel wijs om goed naar de inhoud van de cursus te kijken of te vragen en dan pas beslissen of het wat voor je is. Maar je kunt het ook zelf doen, door alleen al te kiezen voor spirituele ontwikkeling. Kiezen voor een leven met meer liefde en meer begrip voor alles wat er is. Kiezen om jezelf te leren kennen en te ontwikkelen.

5 stappen

Stap 1: Lezen

Als iemand interesse heeft en zich wil verdiepen, dan is het aan te raden om boeken over spiritualiteit te gaan lezen. Deze boeken staan niet voor een specifiek geloof en bevatten veel duidelijkheid, inspiratie en ideeën, die je nog lang bezig zullen houden. Deze boeken geven antwoord op vele vragen die elk mens bezig houdt. Ze geven duidelijkheid over ons bestaan, wie we zijn en hoe mensen met elkaar omgaan en om zouden kunnen gaan. Het zijn boeken die niets opleggen, maar juist motiveren om er over na te denken en een eigen mening te vormen.

Deze boeken zetten iemand aan het denken over de alledaagse vragen die elk mens heeft. Ook komen de grote levensvragen aan bod en ze laten bovendien zien hoe spiritualiteit in het dagelijkse leven toe te passen is. Ze zijn zonder onzin geschreven, zonder beperkingen en zonder een wetenschappelijk insteek. Ze zijn in waarheid geschreven en de waarheid is altijd gevend. Het biedt persoonlijke groei en geeft duidelijkheid over ons bestaan en ons gedrag.

Bij het lezen van deze boeken is het aan te raden om te luisteren naar je eigen gevoel tijdens het lezen. Het motto is: ’Haal eruit wat er voor jezelf in zit en wat je kunt gebruiken. Kijk of het past bij wie je bent en wie je wilt zijn’. Het mooie van spiritualiteit is dat het niets opdringt. Het geeft iets, het zet aan tot nadenken en het wil kennis en ervaringen delen. Het is gebaseerd op liefde en waarheid en dat creëert duidelijkheid en vertrouwen. Spiritualiteit gaat juist niet om iemand een mening op te dringen, het gaat er juist om dat iedereen een eigen mening vormt en elke mening en keuze respecteert.

Boekentips:
 • Loes van Loon heeft acht boeken geschreven. Het is duidelijk en zonder onzin geschreven. Het is wel aan te raden om ze chronologisch te lezen, anders ga je dingen missen.
 • Neale Donald Walsch heeft veel boeken geschreven o.a. de serie ‘Gesprekken met God’. Deze boeken zijn geschreven in vraag en antwoord. Zijn levensverhaal is ook verfilmd.
 • Dan Millman heeft achttien boeken geschreven, waaronder ‘De Weg van de Vreedzame Krijger’ en ‘Het Leven Waarvoor je Geboren Bent’. Het boek ‘De Weg van de Vreedzame Krijger’ is ook verfilmd, met o.a. Nick Nolte in de hoofdrol.

Stap 2: Mediteren

Mediteren is een manier van ontspannen, waardoor je kunt loskomen van de spanningen en stress van elke dag. Men neemt dan even de tijd voor zichzelf op een rustige plek en probeert het denken even te stoppen. Als iemand nergens meer over nadenkt, dan zal hij of zij merken dat er gedachten vrijkomen, ze schieten door het hoofd zonder dat het gestuurd wordt. Elke gedachte die komt, mag weer weg. En als die gedachten ook weg zijn, dan ga je voelen. En als je gaat voelen, ga je je werkelijke zelf ervaren en kom je tot rust. Als het denken stopt, kan het gevoel pas echt spreken.

Veel mensen mediteren, ieder op zijn of haar eigen manier. Het is het denken even stopzetten en beginnen met voelen. Er is niet een voorgeschreven regel hoe iemand zou moeten mediteren, het is de manier waar iemand zich lekker bij voelt. Mediteren is proberen door rustig te zijn je werkelijke zelf te ervaren, door je te concentreren op het innerlijk. Wie meditatie wil ervaren, kan het beste het mediteren gaan beoefenen.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay
Voordelen van mediteren zijn:
 • Het vermindert stress
 • Het verbetert de concentratie en aandacht
 • Het maakt je bewust van je gedachten
 • Het stimuleert om geduldig te zijn
 • Het helpt bij het vinden van innerlijke rust en vrede
 • Het verhoogt het bewustzijn
 • Het geeft meer inzicht in de werking van de geest
 • Het maakt je bewust van emotionele schade
 • Het helpt om jezelf te bevrijden van negatief denken, zorgen en verdriet
 • Het geeft meer rust en balans
 • Het geeft vertrouwen

Stap 3: Accepteer de wetten van het universum

De spirituele wetten of universele principes zijn begrippen die mede gebaseerd zijn op spirituele ervaringen. Het is de basis van waaruit de mensheid kan groeien naar een hoger bewustzijn. Het geeft aan hoe het daadwerkelijk werkt tussen mensen en niet hoe mensen vinden dat het moet. Oorlog voeren en anderen beschadigen horen daar zeker niet bij.

Dan Millman schreef het boek ‘Het Leven Waarvoor je Geboren Bent’. Het boek gaat over ieders levensbestemming. Het is praktisch geschreven en gebaseerd op gezond verstand. In dit boek beschrijft hij een aantal spirituele wetten. Deze wetten zijn van toepassing op het leven van iedereen. De sleutel tot de kracht van een wet ligt niet alleen in de kennis van een wet, maar in het toepassen van een wet. Enkele spirituele wetten zijn:
 • De wet van Keuzes: elk mens heeft een vrije keuze, maar elke keuze heeft gevolgen.
 • De wet van Verantwoordelijkheid: elk mens is verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag.
 • De wet van Ontwikkeling: wat onderweg te leren is, kan belangrijker zijn dan de bestemming.
 • De wet van Eerlijkheid: eerlijk en oneerlijk zijn, heeft onontkoombare gevolgen.
 • De wet van Intuïtie: leven naar innerlijke wijsheid en gevoel is vertrouwen op jezelf.
 • De wet van Actie: alleen door actie is een doel te bereiken, actie geeft een reactie.
 • De wet van Evenwicht: balans vinden in denken, doen en laten, door het opheffen van uitersten, zoals positief en negatief denken.

De uitkomst van spirituele wetten is dat alles liefde is en dat alles één is. Dat alles en iedereen met elkaar in verbinding staat en dat alles goed en mooi is, zoals het is. Dat kan niemand veranderen, het enige wat overblijft, is het te accepteren en het te respecteren. Omarm ze en maak het tot een deel van jezelf en je zult merken dat het vele voordelen oplevert. Het brengt liefde, balans en geluk.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay
Stap 4: Luister naar je gevoel
Voelen is waar het allemaal om gaat. Woorden zijn beperkt en kunnen moeilijk alle gevoelens vertalen. Woorden zijn de taal van het denken en gevoel is de taal van de ziel. De ziel is wie je daadwerkelijk bent en niet wie je bent geworden. De ziel is het hart van de geest, zonder maskers en muurtjes, het is je pure ‘ik’ in zijn zuiverste vorm. Het is hoe elk mens geboren is.

Iedereen heeft een intuïtie en dat is een gevoel. Luister eens naar je eerste ingevingen en probeer er eens iets mee te doen. Zo kun je testen of die eerste ingevingen kloppen door er mee te spelen. Intuïtie is als een zaadje van een boom. Op het moment dat het zaadje gevoed wordt met water, wordt het een plantje. Een plantje wordt een boompje en een boompje wordt een boom. Het kenmerk van een boom is dat als je daar tegenaan leunt, dan valt die niet om. Je kunt daar op vertrouwen, maar het zaadje moet wel de kans krijgen om een boom te worden, anders blijft het een zaadje. Zo werkt het ook met gevoel en intuïtie, uiteindelijk heb je het niet voor niets gekregen.

Stap 5: Blijf er mee bezig

Blijf ermee bezig door te lezen, erover na te denken, vragen te stellen en zeker door erover te praten. Als spiritualiteit je raakt, dan gaan sommige dingen ook vanzelf, het maakt van binnen iets los wat elke ziel raakt. Ga er met een open houding instaan en je zult dichter bij jezelf komen. Meestal komt iemand dichterbij zichzelf doordat men ouder wordt. Dat betekent niet dat men oud moet zijn om dichter bij zichzelf te komen. Spiritualiteit is van alle tijden.

Het is belangrijk dat elk mens zijn eigen weg bewandelt. Het is wijs om iemand te gebruiken die je de weg wijst, het is niet wijs om blind de mening van een ander over te nemen zonder daar over na te denken. Het is je eigen spirituele ontwikkeling en dat is het meest persoonlijke deel van je leven. Daar kan niemand anders iets van vinden of zeggen. In beslag genomen worden door het handelen, het geloof en bekrompen denken van een ander belemmert de persoonlijke ontwikkeling. Het is aan te raden om zelfstandig de waarheid te zoeken en antwoorden te vinden. Dit komt de zelfontwikkeling ten goede en resulteert zeker in persoonlijke groei en zelfvertrouwen.

Iedereen vertelt je altijd wat je moet doen en wat goed voor je is. Niemand wil dat je je eigen antwoorden vindt. Ze willen dat je hun antwoorden gelooft. Maar om je eigen antwoorden te vinden, zal je bij jezelf naar binnen moeten gaan. En dat is de enige plek waar je alles vindt wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. (Socrates)

Bron: PaelmerPhotoArts, PixabayBron: PaelmerPhotoArts, Pixabay
Spirituele ontwikkeling verloopt meestal in gedeelten. Soms kan men in een ‘verlichte’ bui zijn en soms is men meer bezig met de alledaagse dingen. Het is niet nodig om je hier schuldig over te voelen, het is wat het is. Laat het stromen, laat het gaan en ‘Go with the Flow’. Ertegen vechten heeft geen zin. Uiteindelijk geeft het vrijheid en blijdschap in jezelf. Rust, zelfvertrouwen en balans is het resultaat en daar vaart elk mens wel bij en daar heeft elk mens recht op.

Tot slot

Het mooie van spiritualiteit is dat het voor elk mens persoonlijk is. Je kunt er uit halen wat er voor jezelf in zit en je kunt er mee bezig zijn wanneer je maar wilt. Het schaadt niets en niemand, het geeft juist iets moois en het is goed van aard. Het laat elk mens vrij om te kiezen en het respecteert elke keuze. Het is kiezen voor liefde en creatie en niet voor angst, stilstand en onderdrukking. Het is kiezen voor zelfontwikkeling gebaseerd op liefde. Uiteindelijk is liefde het enige wat werkt.
© 2016 - 2024 Seanconner, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Boekrecensie: Eenvoudig spiritueelrecensieBoekrecensie: Eenvoudig spiritueelBoeken met een spirituele insteek gaan als warme broodjes over de toonbank, maar de kwaliteit laat nogal eens te wensen…
Eén wereld, twee uiterstenmijn kijk opEén wereld, twee uiterstenIn dit geval “spiritueel zijn versus de controlefreak”. Als je naar deze tekst kijkt dan moet je eigenlijk concluderen d…

Mediteren met HeadspaceMediteren met HeadspaceMeditatie zweverig? Beslist niet! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meditatie positieve effecten heeft op ons bre…
Hoe bouw je goed karma op?Hoe bouw je goed karma op?Iedereen hoort wel eens de uitspraak “Dat is slecht voor mijn karma”. Het is voor veel mensen niet meer dan een grapje.…
Bronnen en referenties
 • Dan Millman: De Weg van de Vreedzame Krijger ISBN 9022550117
 • Dan Millman: Het Leven Waarvoor je Geboren Bent ISBN13 9789022555767
 • https://www.norwoodgroep.nl/forum/viewtopic.php?t=1068 (Loes van Loon 8 boeken)
 • http://www.gesprekkenmetgod.nl/contents/nl/d4.html (Neale Donald Walsch boeken)
 • De Film: “Conversation With God” van Neale Donald Walsch https://www.youtube.com/watch?v=6XPrYqXp6lI
 • De Film: “The Peacefull Warrior” van Dan Millman (De Weg van de Vreedzame Krijger) https://www.youtube.com/watch?v=y5w3_7j65Kc
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dan_Millman
 • http://www.stamcel.org/html/meditatie2.htm
 • http://www.encyclo.nl/begrip/mediteren
 • Afbeelding bron 1: Johnhain, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Johnhain, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: PaelmerPhotoArts, Pixabay
Reactie

C. de Vries, 13-02-2017
Voor mij persoonlijk erg duidelijk geschreven en een artikel zoals dit geeft altijd enorm veel stof tot nadenken.

Bedankt. Reactie infoteur, 17-03-2017
Fijn om te horen, daar doe ik het voor :)

Seanconner (5 artikelen)
Laatste update: 28-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.