Hoe bouw je goed karma op?

Hoe bouw je goed karma op? Iedereen hoort wel eens de uitspraak “Dat is slecht voor mijn karma”. Het is voor veel mensen niet meer dan een grapje. Toch gaat het ook voor veel mensen een laag dieper. Het heeft in deze te maken met een goed mens zijn van binnenuit, maar er misschien niet altijd naar handelen. Er kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen. Behalve dat het altijd goed is om aan zelfreflectie te doen, zijn er ook mogelijkheden om het proces van ‘goed karma’ vorm te geven.

Karma, wat is het?

Karma komt uit het hindoeïsme en boeddhisme. Het begrip ‘karma’ is letterlijk vertaald ‘handeling’ of ‘actie’. Het gaat in deze om de fysieke of mentale actie die gevolgen heeft in dit leven of een volgend leven (reïncarnatie). Waar het op neer komt is dat hetgeen je doet, zegt of denkt op enig moment weer bij je terugkomt. Iedere actie heeft een gevolg en dat gevolg is dan voor rekening van de man of vrouw die eerder de actie ondernomen heeft. Het is overigens wel zo dat als we het woord ‘karma’ gebruiken, we het over de actie mentaal of fysiek hebben. Het eerdergenoemde gevolg noemen we ‘vipaka’.

Termen binnen karma

Alles wat opgebouwd is maar nog niet ‘in vervulling’ gegaan is, noemen we ‘sanchita’. Wat wel ingevuld is c.q. gerijpt is noemen we ‘prarabdha’, dit is ook wat je in dit leven ervaart. Wat we nu zaaien voor de toekomst (bijv. een volgend leven) heet officieel ‘agami’ of ’kryamana’.

De basis van goed karma

Bij goed karma gaat het uiteraard niet om de controle over het beste en leukste jongetje of meisje uit de klas te zijn. Het gaat er om dat je van binnenuit een goed mens bent en handelt als zodanig. Hierbij staat het mogen ontvangen voor wat gegeven is, niet eens op de eerste plaats. Maar de universele regels zeggen wel dat het zo werkt.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Als je in je kern een goed mens bent, maar je bent kribbig omdat je jezelf bijvoorbeeld voorbij rent, kan er altijd ‘gerepareerd’ worden. Daar word je een prettiger mens van voor velen en bovendien zal het je karma herstellen. Voorwaarde is wel dat je echt wilt en dat het echte en oprechte gedachten zijn. Niet iets dat bedacht is, om grove fouten in het leven ‘even’ te repareren. Zo werkt het niet. Verder is relativeren altijd goed in een dergelijk proces. Stel jezelf vragen zoals:
 • Ben ik wel op de goede weg?
 • Wat staat me van mezelf aan en wat niet (waar valt nog te verbeteren)?
 • Hoe oprecht ben ik en uit ik me?
 • Handel ik altijd vanuit beste intenties?
 • Vind ik mezelf oprecht een goed mens?

“Goede intenties zijn organisch; bloeien bij aandacht en verwelken bij verwaarlozing” Philip Moffitt.

Beste intenties

Als je vanuit de beste intenties handelt, ook al pakt het niet altijd naar wens uit, dan heeft dit direct invloed op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Intenties zijn geen doelen, aan intenties hangen geen meetbare resultaten. Ze vormen wel een basis voor ‘goed karma’.

Hoe geef je goed karma concreet vorm?

Als je intenties goed en zuiver zijn, dan zijn er nog een aantal zaken waar je aan kunt denken om vorm te geven in je leven. Het is alles bij elkaar een organisch proces, dus laat het geen lijstje zijn wat je periodiek afvinkt.
 • Bid of mediteer zo nu en dan en neem daar jezelf en andere mensen in mee.
 • Blaas jezelf niet op, maar blijf nederig als mens.
 • Respect voor jezelf én anderen is een basis, ook al is die ander niet altijd even respectvol naar jou toe. Dit geldt ook voor dieren en de natuur in z’n algemeenheid.
 • Vriendelijkheid naar andere mensen is gratis. Niet zelden heeft het kleine gebaar, grote(re) gevolgen voor de ander (en uiteindelijk ook jezelf).
 • Bron: Ghwtog, PixabayBron: Ghwtog, Pixabay
  Accepteer je verantwoordelijkheid en handel er naar.
 • Zorg in ieder proces voor voldoende zelfbeheersing.
 • Handel altijd vanuit onbaatzuchtigheid.
 • Laat alle levensprocessen liefdevol passeren. Thuis is het je basis, buiten kan een ander het maar net nodig hebben.
 • Richt je bij onenigheid op het nu en laat het verleden rusten.
 • Compassie tonen/ervaren bij wie en waar dan ook, is altijd goed. Goed voor die ander en goed voor jezelf.
 • Durf jezelf zo nu en dan moedig op te stellen, een ander zal je moed maar net kunnen gebruiken.
 • Deel je kennis zoveel als mogelijk.
 • Fouten maken mag, maar corrigeer het zodra je het je realiseert.
 • Soms is stilte het juiste antwoord.

Het is zoals gezegd niet een waslijst die je af moet werken. Het is een leefstijl die mogelijk al deels in je zit. Een leefstijl die je mogelijk kunt vervolmaken om goed karma verder te ontwikkelen.

Tot slot

Wel of niet geloven in karma is eigenlijk helemaal niet relevant. De opsomming is niet meer of minder dat een totaalplaatje van een goed en sterk mens die open en oprecht de wereld in kijkt. Een mens die zijn/haar verantwoordelijk neemt. Die rechtschapen in het leven staat en anderen ook de goede en mooie dingen van het leven gunt.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karma is meer dan een handelingKarma is meer dan een handelingKarma gaat over de daden die je in je leven verricht. Iedere actie van jou in dit leven, zal een tegenreactie geven. Wan…
Wat is numerologie?Voor veel mensen zijn cijfers harde en noodzakelijke ingrediënten om iets duidelijk te krijgen. Cijfers zijn zeker noodz…
Moeran sanskaar: kaalscheren van het hoofd van de babyMoeran sanskaar: kaalscheren van het hoofd van de babyIn het Hindoeïsme vinden religieuze rituelen plaats om belangrijke momenten in het leven van een mens te benadrukken. Zo…
Wat is karma eigenlijk?Wat is karma eigenlijk?De vraag van de koptekst wordt vaak pas gesteld als mensen echt gaan nadenken over wat karma is. Want we kennen het alle…

Spiritualiteit ontwikkelen kan in 5 stappenSpiritualiteit ontwikkelen kan in 5 stappenSpiritualiteit komt steeds meer in opspraak. Veel mensen hebben het idee dat er meer is tussen hemel en aarde. Het is st…
Yogahoudingen – uttana padasanaYogahoudingen – uttana padasanaUttana padasana is qua uitvoering nauw verwant aan matsyasana (vishouding). Ook de gezondheidsvoordelen zijn gelijkwaard…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: VivitoArt, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Karma
 • http://www.modernehippies.nl/karma-wat-het-nou-eigenlijk-en-hoe-werkt-het-precies/
 • Body and soul, Rituals magazine zomer 2016: ‘Good karma’
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Ghwtog, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.