Wat is karma eigenlijk?
De vraag van de koptekst wordt vaak pas gesteld als mensen echt gaan nadenken over wat karma is. Want we kennen het allemaal, althans we denken het te kennen, maar als je om uitleg vraagt kunnen veel mensen het niet zeggen. Hieronder wordt uitgelegd wat karma precies is en hoe het werkt. Geloven of niet geloven?
Betekenis
De letterlijke betekenis van het woord karma (een woord uit het Sanskriet) is “handelen” en het is dan ook niet voor niets dat we het bij karma vaak hebben over: de wet van oorzaak en gevolg. We vinden de basis van karma in het boeddhisme en hindoeïsme.
Eenvoudig gezegd heeft alles wat we doen/denken/zeggen een oorzaak, wat vervolgens een gevolg heeft (dit verwijst naar vipaka). Dit kan veel later tot uiting komen, maar ergens kom je het gevolg weer tegen en weet je dat dit het gevolg is van iets wat je mogelijk veel eerder gedaan, nagelaten, gezegd of gedacht hebt. Overigens is het niet zo dat oorzaak en gevolg altijd heel direct zichtbaar of zelfs tastbaar is en kans zich volgens de religies over meerdere levens uitspreiden.
Hoe werkt het?
Karma werkt vanuit alles wat we doen met het lichaam, de geest en hetgeen we uitspreken. De theosofie heeft karma meer in het westen geïntroduceerd en wordt het plots wat praktischer toegepast. Enkele eenvoudige voorbeelden:
- Als je in je jeugd actief bent met sport zal je lichaam zich anders ontwikkelen dan wanneer je niet sport. Er wordt als het ware een goede bodem gelegd. Dit kan je helpen in het volwassen leven bij bijvoorbeeld herstel van het lichaam na een ziekte of ongeluk.
- Een studie met goed gevolg afronden geeft meer kans op een goede baan als je volwassen bent. Als het dan ook nog een studie is die heel dicht bij je staan en er je passie in ligt, is volhouden in het volwassen leven een stuk gemakkelijker en de kans op een volwaardig en gelukkig leven in alle opzichten groter.
- Zelf handelen vanuit vertrouwen zal uiteindelijk een vertrouwenswaardige omgeving opleveren. Wat niet wegneemt dat je ook niet betrouwbare mensen op je pad tegen zult komen. Dan is de rug rechten des te belangrijker.
Of de spreekwoorden die in het verlengde hiervan liggen, zoals:
- Wie een kuil graag voor een ander, want er zelf in.
- Boontje komt om zijn loontje.
- Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten.
Typisch dat de spreekwoorden veelal vanuit een negatieve insteek beginnen.
Positief of negatief!
Het bovenstaande lijkt enigszins zwart-wit, maar het gaat om het basisidee. Je zaait iets door wat te doen, iets te zeggen, te denken en dat gaat als het ware met je mee (zie het als rijpen in je hoofd, vaak niet eens bewust). Enig moment, heeft het zaaien tot gevolg dat er wat groeit… het gevolg. Spreekt voor zich dat dit zowel positief als negatief kan zijn. Positief als je bewust geluk veroorzaakt en negatief als je bewust pijn en ellende veroorzaakt (voor anderen). Overigens is het in deze vreemd om over goed en fout te spreken, maar het is in deze slechts een woordkeus om het duidelijk te maken. Het heeft dan ook niets met straf in wat voor vorm te maken, maar iets wat je zelf veroorzaakt.
Bron: Dieter G, Pixabay En dan…
De volgende vraag zou zomaar kunnen zijn of je moet ervaren wat je veroorzaakt hebben? Welnu, steeds meer mensen zien het leven ook als een leerschool. De ontwikkeling als mens gaat gedurende al die jaren door en dan is het mooi om te leren van je fouten om herhaling te voorkomen. Maar ook te genieten van de mooie dingen die je eerder gezaaid hebt… en enig moment als vanzelf geoogst gaan worden.
Dat neemt niet weg dat er altijd dingen kunnen blijven hangen, zaken waar je in de praktijk niets mee hebt gekund. Meditatie kan een manier zijn om verstoorde emoties te zuiveren. Je maakt als het ware de geest schoon. Klinkt dit wazig? Wellicht, maar meditatie is eigenlijk helemaal niet wazig, want zonder dat we het weten, doen we het vaak al. Bij het zuiveren van de geest kan je voor jezelf bedenken dat je iets niet meer wilt, je besluit niet meer datgene te doen of te zeggen wat mensen pijn doet of ellende veroorzaakt. Spijt hebben kan geen kwaad, want wat is de toegevoegde waarde geweest van het pijn doen van andere mensen. Op een rustig moment geef je je geest de ruimte om na te denken en het besluit te nemen. Het proces te overdenken en overeenkomstig te handelen.
Karma de boemerang?
Het is logisch dat sommige mensen zullen ervaren dat iemand die macht misbruikt, wreed is of respectloos met mens en dier omgaat, toch gelukkig overkomt. In dat geval klopt het karmisch verhaal niet. Echter, als je je verdiept in karma weet je dat het niet uitgaat van slecht het aardse leven van nu. Reïncarnatie maakt onderdeel uit van religies zoals boeddhisme en hindoeïsme en strekt karma zich uit over meerdere levens.
Tot slot
Geloven of niet geloven, karma of geen karma… als je inborst goed is en je goed doet… je goed ontmoet. En dat is dan weer zo’n spreekwoord wat vanuit het goede denkt.