Wat is het derde oog en wat doet het?

Wat is het derde oog en wat doet het? De meeste mensen zijn in het algemeen wel bekend met wat men noemt ‘het derde oog’. Maar veel mensen weten niet hoe het derde oog exact werkt of men is er sceptisch over. Als je er meer over wilt weten, dan rijzen vaak vragen als, wat wil feitelijk ‘het derde oog’ zeggen, wat doet het en/of wat is het en tenslotte - en niet geheel onbelangrijk - wat kan je er mee?

Het derde oog

We noemen ‘het derde oog’ de plaats in het centrum van je voorhoofd. Net iets boven de wenkbrauwen. Met name bij Indiase mensen zie je de plaats aangeduid met een rode stip op het derde oog. Het derde oog, ofwel zesde chakra, staat voor intuïtie, verbeelding, innerlijke wijsheid en visualisatie.

Eerste oog?

Het derde oog wordt ook wel eens het eerste oog genoemd. Dit heeft te maken met het gegeven dat bij je geboorte dat derde oog nog geheel open staat. Je kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld kleine kinderen die hele verhalen delen met denkbeeldige vriendjes. Vriendjes die, als je het ze vraagt, zo echt zijn als zij zelf zijn. Gaandeweg het leven sluit, bij de meeste mensen, dit derde oog zich grotendeels en soms in zijn geheel.

Het derde oog ‘trainen’

Om er gebruik van te maken, moet je het derde oog in de meeste gevallen gewoon trainen. Bij de meeste mensen komt het namelijk niet vanzelf.

Bron: Meditations, PixabayBron: Meditations, Pixabay
Meditatie
Je kunt het derde oog, wat zich meestal steeds meer sluit, wel weer activeren. Het gaat zoals gezegd meestal niet vanzelf, het is een proces dat je moet doorlopen. Meditatie is onder meer geschikt om het openen van je derde oog te stimuleren. Tijdens meditatie maak je namelijk de stof DMT aan. DMT staat voor dimethyltryptamine en is een zogenaamde indoolalkaloïde, met een moleculaire structuur. Deze is verwant aan de meer bekende neurotransmitter serotonine. Overigens maakt een scala aan organismen DMT aan en is het dus niet alleen voorbehouden aan de mens. Het is geen uitgekristalliseerd gegeven wat DMT in de mens doet, maar het speelt een rol bij visuele dromen en bijna-doodervaringen.

Meditatie, over de meest uiteenlopende zaken, stimuleert sowieso je visualisatie. Als je je energie tijdens een meditatie richt op je derde oog, en dit regelmatig doet, dan train je als het ware je derde oog. Als je dit dagelijks doet, en dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, dan ga je op enig moment tijdens je meditatie verschillende kleuren en vormen zien. Je voelt je als het ware ietwat lichter in het hoofd en dit kan je fysiek ook voelen. Het kan ook gebeuren dat het weer even stil en donker wordt en je die kleuren en vormen niet (meer) ziet. Dit is een doorlopend proces en kan zo nu en dan gebeuren.

Chanten

Chanten is ook een methode om het derde oog te openen. Chanten is het ritmisch spreken of zingen van woorden c.q. geluiden. Veelal op één of maximaal twee toonhoogtes. Het klinkt voor veel mensen nogal monotoon.

Bron: Ambroo, PixabayBron: Ambroo, Pixabay
Chanten werkt als volgt:
 • Bij het chanten ga je in een voor jou comfortabele positie zitten, maar in ieder geval wel rechtop.
 • Buikademhaling is in de meeste gevallen beter, maar zeker bij het chanten is het goed met buikademhaling te werken. Begin door een aantal keren diep door de neus in te ademen.
 • Via de mond uitademen en dit proces volhouden tot de spanning uit het lijf volledig weg is.
 • Als je volledig ontspannen bent, dan is het goed je concentratie naar het puntje op je voorhoofd te brengen waar het derde oog zit.
 • Visualiseer op dat plekje een (indigo)blauw lichtgevend balletje. Behalve het zien, is het ook goed te proberen het te voelen op die plaats.
 • Adem nu in en met je tong licht tussen je voortanden geklemd adem je rustig uit en probeer op de uitademing de klank ‘THOHH’ voort te brengen. Doe dit in totaal zo’n zeven keer achter elkaar in alle rust. Als het goed is en met de juiste toonhoogte, krijg je een lichte tinteling op het plekje waar je de bal visualiseert.
 • Doe deze oefening met enige regelmaat.

Herkennen

Zeker bij spirituele zaken willen mensen een soort bewijs. Mogelijk ingegeven door de mystiek die er om het onderwerp hangt. Om er wat mee te kunnen doen, moet je eerst voor jezelf weten of je op de goede weg bent. Je kunt dit als het ware controleren aan de hand van alledaagse dingen. Het is wel belangrijk dat je weet van jezelf hoe je die alledaagse zaken normaliter ervaart en na een tijdje trainingen ervaart.

Heel concreet spreken we over onder meer de volgende zaken:
Bron: Cbill, PixabayBron: Cbill, Pixabay
 • Dromen kunnen levendiger overkomen dan normaal.
 • Dromen kunnen achteraf beter gereconstrueerd worden, soms zelfs heel gedetailleerd.
 • Vaak of minimaal vaker dan normaal deja vu’s op de meest uiteenlopende momenten van de dag.
 • Je weet wat er gaat gebeuren nog voordat het heeft plaatsgevonden.
 • Soms voel je energieën in de ruimte. Energieën die niet te definiëren zijn, maar die je wel aanvoelt.
 • Emoties van andere mensen voel je in je eigen lijf.
 • Het onderbuikgevoel – de intuïtie – komt meer naar boven.
 • Soms zie je zaken die een ander niet ziet.
 • Er overvalt je steeds vaker een soort serene rust

Wat kan je er mee?

Intuïtie is iets kostbaars, maar zeker in de westerse maatschappij willen we alles tastbaar hebben en bij voorkeur wetenschappelijk onderbouwd handelen. Intuïtie is buikgevoel en als je handelt op buikgevoel dan is dat niet gestoeld op bewijs, slechts gevoel. Soms kan een beslissing nemen op buikgevoel als drijfzand aanvoelen en dus eng. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen hun intuïtie negeren en als je dat maar lang genoeg doet, krijg je die ingevingen ook niet meer. Je gaat als het ware net iets verder van jezelf staan. Dit, terwijl je intuïtie op bepaalde momenten gebruiken absoluut waardevol is.

Innerlijke wijsheid is ook een gegeven dat belangrijk is voor je balans, om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen en er naar te handelen. Ook voor innerlijke wijsheid geldt dat het niet gestoeld is op wetenschap en dus geldt hiervoor hetzelfde euvel als bij intuïtie. Als je er goed mee om weet te gaan, kan het je leven verrijken.

Visualisatie kan je helpen bij creatieve processen en dit kan werkelijk van alles zijn. Uiteraard de schilder die een plaatje in zijn hoofd heeft en dit op het doek wil krijgen. Maar even zo goed ben je op zoek naar iets concreets als een oud huis. Je loopt een oud pand binnen dat jaren geen likje verf gezien heeft en waar de keukenkastjes nog van decennia terug zijn. Veel mensen lopen er net zo hard weer uit, want het lijkt onbegonnen werk. Men kan niet visualiseren, men kan niet door de puinhoop heen kijken. Terwijl zo’n pand mogelijk enorm veel potentie heeft.

Tot slot

Er zijn talloze zaken te noemen die een positieve rol kunnen spelen in je leven, als je actief met je derde oog aan de slag gaat. Voor de een is het spirituele aspect en daarmee het 'hogere aanraken' belangrijk en voor de ander mogelijk slechts toe te passen in de dagelijkse praktijk. Er is in deze geen goed of fout, slechts interpretatie. Maar om welke reden je ook met je derde oog actief wordt, waarom zou je het laten liggen als het iets extra’s kan bieden.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Je zesde chakra, het voorhoofdchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zesde chakra het voorhoofdchakra wordt genoemd. Het zesde chakra heeft lich…
Je derde chakra, het zonnevlechtchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het derde chakra het zonnevlechtchakra wordt genoemd. Het derde chakra heeft li…
Wat is een chakra?Wat is een chakra?Wat is een chakra en hoeveel heeft een persoon er? Het antwoord hierop is 7, en dat is voor iedereen hetzelfde. Ieder me…

Holistisch leven, hoe werkt dat?Holistisch leven, hoe werkt dat?Holisme bestaat als term pas sinds begin 20ste eeuw. De groep mensen die holistisch will leven is sinds begin 21ste eeuw…
Yogahoudingen – pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)Yogahoudingen – pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)Pincha mayurasana (gevederde pauwhouding) is een yogaoefening voor gevorderden. Beginners zullen voor de beheersing erva…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Activedia, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dimethyltryptamine
 • https://www.spiri-apps.com/het-derde-oog/
 • https://www.hogerbesef.nl
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chant
 • Afbeelding bron 1: Meditations, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Ambroo, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Cbill, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.