Chakra’s: van disbalans naar balans

Chakra’s: van disbalans naar balans Chakra is vertaald 'wiel' en chakra's zijn volgens de traditionele Indiase cultuur de wielen in het lichaam die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven. De energie in het lichaam moet stromen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) stagneert dan ontstaat er disbalans. Dit kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten. Het is belangrijk dat chakra's hun werk kunnen blijven doen. De chakra's moeten dus weer in balans gebracht worden. Als je het werken met chakra’s zou willen uitproberen, dan is het goed te weten wat chakra’s precies zijn en hoe je de chakra’s weer in balans kunt brengen.

Chakra’s, wat zijn het?

Chakra is Sanskriet voor ‘wiel’ of ‘cirkel’. Chakra’s zijn een soort wielen in het lichaam die energie binnen halen en dit weer doorgeven. De wielen moeten als het ware blijven draaien zodat de energie kan blijven stromen. Als er iets met die wielen aan de hand is c.q. stagneert in het proces, dan kan dit op verschillende vlakken effect hebben, zoals:
  • fysiek
  • psychisch
  • mentaal
  • spiritueel

De chakra’s in het lichaam zoals ze beschreven worden, zijn overigens niet wetenschappelijk vastgesteld.

Hindoeïsme en chakra’s

In het hindoeïsme komen theorieën over chakra’s voor in filosofische stelsels, die lichaam en geest als een soort eenheid zien. Een chakra wordt gezien als gradatie van bewustzijn en uiting van de ziel. Ook wordt een chakra gezien als centrale plaats voor levensenergie. Dit is ook het uitgangspunt voor de zogenaamde hoofdchakra’s.

Wat zijn de hoofdchakra’s

Hoewel er meer dan 7 chakra’s zijn, zijn er 7 hoofdchakra’s. Deze begeven zich langs de wervelkolom van de stuit tot de kruin. Individueel zijn de chakra’s verantwoordelijk voor een specifiek aandachtsgebied, te weten:
Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • De eerste of wortelchakra (kleur rood). Deze staat voor het fundament, de veiligheid en een stuk zelfvertrouwen.
  • De tweede of sacraalchakra (kleur oranje). Deze staat voor seksualiteit, gevoelens en emoties.
  • De derde of zonnevlechtchakra (kleur geel). Deze staat voor (wils)kracht en betrouwbaarheid.
  • De vierde of hartchakra (kleur groen). Deze staat voor (eigen)liefde, compassie en onvoorwaardelijkheid.
  • De vijfde of keelchakra (kleur blauw). Deze staat voor communicatie, expressiviteit en een stuk zelfreflectie.
  • De zesde of voorhoofdchakra (kleur indigo). Deze staat voor intuïtie en visualisatie.
  • De zevende of kruinchakra (kleur paars). Deze staat voor het (innerlijk) weten c.q. wijsheid en kennis.

Chakra’s in disbalans

Als één of meerder chakra’s niet meer in balans zijn, dan geeft dat op het vlak waar de chakra voor staat, problemen. Enkele voorbeelden van problemen waartoe dit kan leiden (per chakra):
  • Eerste chakra kan leiden tot angst voor afwijzing, bang voor veranderingen, weinig motivatie en woede.
  • Tweede chakra kan leiden tot problemen met seksualiteit, gevoelloosheid en weinig stabiliteit.
  • Derde chakra kan leiden tot koppigheid, een tekort aan eigenwaarde en doemdenken.
  • Vierde chakra kan leiden tot het gevoel eenzaam te zijn, jaloezie en erg teruggetrokken zijn.
  • Vijfde chakra kan leiden tot een verstoorde communicatie en ongeremde verlegenheid.
  • Zesde chakra kan leiden tot het niet meer openstaan voor andere mensen, gebrek aan creativiteit en somberheid.
  • Zevende chakra kan leiden tot starheid, gedachten ergens niet meer over kunnen laten gaan en alles wegrationaliseren.

Chakra’s weer in balans brengen

Chakra’s kan je op verschillende manieren in balans (laten) brengen.

Bron: ColiN00B, PixabayBron: ColiN00B, Pixabay
Kleuren
De kleuren van de chakra’s corresponderen veelal met kleuren van edelstenen. Je kunt een chakra in disbalans aanpakken door bijvoorbeeld een edelsteen in de betreffende kleur bij je te dragen. Dit kan in de vorm van een ring met een edelsteen, maar ook een steentje los in de zak of een speciaal klein hangertje dat je met veiligheidsspeld op bijvoorbeeld het ondergoed draagt. Zo draag je de steen direct op de huid. Volgens sommige professionals levert dat het meeste op.

Als je goed kunt visualiseren, dan kan je een bepaalde kleur ook visualiseren. Zie de kleur als een heldere bol die zich situeert rond de plaats waar de betreffende chakra met het probleemgebied zit. Dit beeld moet je een moment vasthouden terwijl je rustig door blijft ademen en na enkele minuten laat je het gaan. Doe dit minimaal éénmaal per dag. Maar vaker mag altijd.

Alternatieve genezers

Op de voet zitten ook de chakrapunten, zoals deze op het lichaam gesitueerd zijn. Een voetreflextherapeut kan je uitleggen hoe je de punten zelf met massage aan kunt pakken of je ondergaat een of meerdere behandelingen van de voetreflextherapeut. Het voordeel van de voetreflextherapeut is dat deze mogelijk meerdere zaken via de voet op kan sporen en potentiële probleemgebieden op kan lossen, nog voordat je je er bewust van bent. De voetreflextherapeut zal altijd in de vorm van een massage aan onderbeen en voet werken.

Een andere manier voor het oplossen van disbalans bij de chakra's is het zogenaamde chakra reading en healing. Dit is niet iets wat je zelf aan kunt pakken, maar daar schakel je de professional in het alternatieve circuit voor in. Dit kan je doen via een reiki-sessie of een speciaal opgeleide healer.

Bij reiki wordt er energie vrijgegeven van therapeut naar cliënt. Dit vindt plaats door de handen te leggen op de plek waar de problematiek zich bevindt. Op deze wijze kan de energie weer vrij gemaakt worden. Overigens is de therapeut meer een ‘doorgeefluik’ qua energie, want hij of zij maakt gebruik van universele energie die hij of zij binnenkrijgt en vervolgens heel gericht weer doorgeeft.

Bij reading en healing wordt er ook gewerkt met energie, maar hierbij wordt er specifiek gezocht naar psychische energie (het lichaam bevat meerdere soorten). Deze wordt als het ware eerst gelezen en beschreven door de alternatieve genezer. Het healen vindt aansluitend plaats om hetgeen er naar boven is gekomen spiritueel weer te ‘repareren’.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Kosten

Prijzen bij de alternatieve genezers variëren anno 2018 grofweg van € 50 tot € 75 per sessie. Het is ook afhankelijk van de problematiek of je het met één sessie op kunt lossen. Als de alternatieve genezer bij de beroepsgroep is aangesloten en je hebt als cliënt een zorgverzekering met aanvulling voor alternatieve geneeswijze, dan kan een sessie deels of geheel vergoed worden. Raadpleeg voor alle zekerheid altijd de voorwaarden van je zorgverzekeraar.

Prijzen van edelstenen zijn sterk uiteenlopend. Er zijn stenen die je voor enkele euro’s kunt kopen, maar een moeilijk te delven steen of een die er simpelweg niet in groten getale is, zal altijd een stuk duurder zijn. Dat laatste geldt ook voor stenen die bewerkt zijn. Iets wat voor healing geen toegevoegde waarde heeft. Het verschil in prijs kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Kostentechnisch kom je overigens altijd wel uit als je een klein steentje koopt dat je gewoon in de zak draagt.

Tot slot

Als je de aanwezigheid van chakra’s in het lichaam serieus neemt, dan kun je met verschillende theorieën de stroming van energie weer herstellen. Dit doe je door de betreffende chakra’s heel gericht aan te pakken of aan te laten pakken. Doe je voor het eerst zo’n traject dan is het vaak een kwestie van waar je het beste gevoel bij hebt en dat is toch simpelweg uitproberen.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Je derde chakra, het zonnevlechtchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het derde chakra het zonnevlechtchakra wordt genoemd. Het derde chakra heeft li…
Je vierde chakra, het hartchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het vierde chakra het hartchakra wordt genoemd. Het vierde chakra heeft lichame…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…

Yogahoudingen – baddha padmasana (gebonden lotushouding)Yogahoudingen – baddha padmasana (gebonden lotushouding)Baddha padmasana is een variant van de zeer bekende en klassieke lotushouding (padmasana). Hoewel de 'gebonden lotushoud…
Yogahoudingen – akarna dhanurasana (boogschutterhouding)Yogahoudingen – akarna dhanurasana (boogschutterhouding)Akarna dhanurasana (boogschutterhouding) is een klassieke yogahouding voor gevorderden. Een oefening die veel lenigheid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Activedia, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chakra
  • https://niiraja.nl/2016/12/12/chakras-in-balans-brengen/
  • https://www.resonance.nl/sessies/chakra-balancing-healing
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: ColiN00B, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.