De geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeck
Als u bekend bent met het lezen van tarot, bent u waarschijnlijk bekend met de beelden van het Rider-Waite tarotspel. Het Rider-Waite tarotspel is het populairste dat anno 2019 wordt gebruikt. De beelden zijn doordrenkt met rijke symbolische referenties die losjes geassocieerd zijn met vroeg-christelijke motieven die werden afgebeeld in eerdere tarotspeelkaarten, zoals het tarotspel van Versailles en de tarot van Marseille.
Belangrijke invloed en bijdrage bij het ontstaan van het Rider-Waite-Smith tarotdeck
Pamela Cole Smith
Het Rider-Waite tarotspel is gemaakt door de kunstenares Pamela Cole Smith onder leiding van de beroemde mysticus, Arthur Edward Waite. Samen werkten ze aan het eerste tarotspel met gedetailleerde beelden op alle 78 tarotkaarten. In 1909 betaalde Waite Smith een vast bedrag voor het illustreren van zijn tarotkaarten. Hij koos voor haar vanwege haar talent en hun gemeenschappelijke lidmaatschap in de hermetische orde voor de gouden dageraad, en ook omdat hij geloofde dat haar helderziende vermogens haar zouden helpen de hogere mystieke waarheden waar te nemen die hij probeerde over te brengen met zijn tarotkaarten. Ze deelde financieel eerst niet mee in de winst en het succes omdat enkel de naam van de uitgever op het spel kaarten werd gezet. De tarotgemeenschap heeft daarna dit onrecht gecorrigeerd door te verwijzen naar het kaartspel als Rider-Waite-Smith (RWS) of Waite Smith-kaartspel (WS). Voorafgaand aan het Rider-Waite tarotspel, werd de symboliek van de tarot alleen afgebeeld in de 22 grote arcana-kaarten, bekend als de troefkaarten. De hofkaarten vertegenwoordigden ook beelden, maar ze waren vooral geassocieerd met de vier hoofdkleuren en omvatten niet noodzakelijk symbolische beelden. De resterende kaarten, bekend als de kleine arcana, beelden getallen en kleuren uit die sterk lijken op moderne speelkaarten.
Eliphas Levi
A.E. Waite werd beïnvloed door de Franse occultist Eliphas Levi. Levi wordt vooral opgemerkt vanwege zijn invloed op de spiritistische beweging (1840 - 1920). Levi was een auteur en beschouwd als een beoefenaar van magie. Hij schreef een aantal boeken over occultisme, symboliek en magie. Net als A.E. Waite ontwikkelde Levi zijn eigen symbolische interpretaties van tarotkaarten. Zijn versie wordt echter vooral geassocieerd met de hermetische orde van de gouden dageraad. De hermetische orde van de gouden dageraad was een in Groot-Brittannië gevestigde beweging die magische rituelen in verband met spiritualisme beoefende.
In 1854 publiceerde Levi zijn eerste boek: Leer van de hogere magie. Het jaar daarna voltooide hij een tweede deel getiteld: Leer en ritueel van de hogere magie. Ze werden later samengevoegd als twee delen in één boek en Waite vertaalde de twee delen in 1896 in het Engels en zijn vertaling werd uitgegeven door Rider (de uitgever die de Waite-Smith tarot publiceerde) onder de titel: Transcendentale magie. In transcendentale magie zijn er 22 hoofdstukken in elk volume, die overeenkomen met de 22 grote arcana van de tarot met 5 elementen (ether, vuur, lucht, water, aarde). De hoofdstukken 1 tot 20 corresponderen met de grote arcana die dezelfde nummers dragen als in de volgorde als de tarot van Marseille. In hoofdstuk 21 zette Levi de 0 (de dwaas), in voorlaatste positie en 22 (de wereld) als laatste. Hoewel het Rider-Waite tarotspel wordt beïnvloed door het eerdere werk van Eliphas Levi, bleef Waite zijn eigen interpretatie van tarotkaarten ontwikkelen. Het Rider-Waite tarotspel werd begin 1900 mainstream. Hoewel de spiritualistenbeweging wel heeft bijgedragen aan de populariteit, heeft A.E. Waite een boek geschreven met de titel: 'Een picturale sleutel tot de tarot', die zijn interpretaties van de tarot kaart uitlegde. Waite's boek bevatte ook de geschiedenis, oorsprong en symboliek weerspiegeld in de tarot. Dit maakte de kunst van tarotlezen voor iedereen toegankelijk.
Tarot speelkaarten die gebaseerd zijn op Rider-Waite-smith deck
Anno 2019 zijn er een aantal tarot speelkaarten die gebaseerd zijn op het spel van A.E. Waite. Het meest opvallende zijn het Universal Waite tarotspel, Coleman-Smith spel en het Aquarian tarotspel. De meeste publicaties en referentiehandleidingen maken ook de symboliek en beeldtaal van dezelfde A.E. Waite uit. Voor de beginnende tarot lezer blijft het A.E. Waite-spel het gemakkelijkste en meest toegankelijke om van te leren.