Spiritualiteit: Chinese orgaanklok

Spiritualiteit: Chinese orgaanklok De Chinese orgaanklok maakt onderdeel uit van de oosterse geneeswijzen. De orgaanklok maakt duidelijk op welke momenten de organen het meest en het minst actief zijn c.q. wat het energieniveau van dat betreffende orgaan is. Het principe schuurt tegen het bioritme aan zoals wij dat in het Westen kennen. Hoe werkt de Chinese orgaanklok nu precies en wat kan je er in de praktijk mee?

Orgaanklok, de basis

Oosterse geneeskunde heeft een ander basisprincipe dat de westerse. In de oosterse geneeskunst is er meer dan de mens die bestaat uit vlees en bloed. In de oosterse geneeskunst gaat men ook uit van levensenergie, iets wat men daar ‘Chi’ of ‘Qi’ noemt. Hoewel het voor aanhangers van de oosterse geneeskunst vloeken in de kerk is, is het wel een kwestie van geloof hebben in deze wijze van werken met lichaam en geest. Het is immers niet tastbaar. Om het gezien vanuit de westerse geneeskunst toch iets helderder te maken, wordt de Chinese orgaanklok ook wel de biologische klok uit het oosten genoemd.

Heb je er geloof in dan kan je stellen dat de orgaanklok als volgt werkt, de levensenergie stroomt door het lichaam in een soort kanalen en die kanalen noemen we de twaalf hoofdmeridianen. Zie meridianen als onzichtbare energiebanen in het lichaam. Deze twaalf hoofdmeridianen zijn gekoppeld aan twaalf orgaansystemen in het lichaam en dragen ook die naam met het woord meridiaan er achteraan. Het betreft de volgende meridianen:
Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
  • lever
  • longen
  • dikke darm
  • maag
  • alvleesklier/milt
  • hart
  • dunne darm
  • blaas
  • nieren
  • bloedsomloop
  • 3-voudige verwarmer*
  • galblaas

* Niet echt een orgaan zoals wij dit kennen, maar een energetisch systeem binnen de oosterse geneeskunde. Het zorgt voor evenwicht in het lichaam.

Sterke en zwakke momenten per orgaan

Er wordt in deze filosofie vanuit gegaan dat ieder orgaan twee uur per etmaal meer levensenergie heeft en twee uur juist minder. De uren dat er meer levensenergie is, dan is dat orgaan hard aan het werk. Welke tijdstippen gelden voor welk orgaan:

orgaanactiefinactief
lever1.00 uur - 3.00 uur13.00 uur - 15.00 uur
longen3.00 uur - 5.00 uur15.00 uur - 17.00 uur
dikke darm5.00 uur - 7.00 uur17.00 uur - 19.00 uur
maag7.00 uur - 9.00 uur19.00 uur - 21.00 uur
milt / alvleesklier9.00 uur - 11.00 uur21.00 uur - 23.00 uur
hart11.00 uur - 13.00 uur23.00 uur - 1.00 uur
dunne darm13.00 uur - 15.00 uur1.00 uur - 3.00 uur
blaas15.00 uur - 17.00 uur3.00 uur - 5.00 uur
nieren17.00 uur - 19.00 uur5.00 uur - 7.00 uur
bloedsomloop19.00 uur - 21.00 uur7.00 uur - 9.00 uur
3-voudige verwarmer21.00 uur – 23.00 uur9.00 uur - 11.00 uur
galblaas23.00 uur - 1.00 uur11.00 uur - 13.00 uur

Bron: Free Photos, PixabayBron: Free Photos, Pixabay
Wat kan je er mee?
Er van uitgaande dat je voor jezelf deze orgaanklok erkent, is het zinvol te weten wanneer je lichaam waarmee actief is en in beginsel daar naar te leven. Dat wil zeggen op de actieve momenten datgene doen wat in het verlengde ligt van het betreffende orgaan. Enkele voorbeelden ter verduidelijking:

Als je de maag neemt, dan is dit orgaan tussen 7.00 uur en 9.00 uur extra actief. Op dat moment is het goed een stevige maaltijd te nuttigen. Een proces dat voor velen herkenbaar is, is het bekende middagdipje tussen pakweg 15.00 uur en 17.00 uur. Een moment wanneer de blaas actief aan het werk is. Hoewel we er vaak niet bij stilstaan, kan een middagdipje het gevolg zijn van te weinig drinken. Een flinke kop thee of een licht soepje (als je ook net iets te weinig zout binnen hebt gekregen) kan al voldoende zijn om uit die dip te geraken.

De dikke darm staat in meerdere opzichten, zowel fysiek als energetisch, voor dat laten gaan wat je niet meer nodig hebt. Tussen 6.00 uur en 8.00 uur is het dus de beste tijd om het toilet op te zoeken en een grote boodschap te doen.

Levensenergie en emotie

Men gaat er in deze filosofie ook vanuit dat ieder orgaan gekoppeld is aan een emotie. Als je op het tijdstip dat het orgaan meer energie heeft een bepaalde emotie ervaart, dan kan het zijn dat het orgaan met een soort emotionele detox bezig is. Het lichaam is druk aan het werk met die bepaalde emotie.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Welke organen zijn nu gekoppeld aan welke emotie:
  • lever: boosheid, frustratie
  • longen: verdriet
  • dikke darm: schuldgevoel, onveilig
  • maag: walging
  • alvleesklier/milt: jaloezie, zorgen, te weinig zelfvertrouwen
  • hart: plezier, kwetsbaarheid
  • dunne darm: onzekerheid
  • blaas: irritatie
  • nieren: angst
  • bloedsomloop: negeren
  • 3-voudige verwarmer: hopeloosheid
  • galblaas: bitterheid

Je emotie uiten wordt in de oosterse geneeskunst als erg belangrijk ervaren. Als je dit niet of niet goed doet, dan zou de levensenergie kunnen stagneren. Emoties worden dan als het ware opgeslagen in het lichaam c.q. in de betreffende organen. Het vormt dan een soort buffer en dat kan tot een zwakker orgaan leiden en zelfs tot ziekten.

Hoe te handelen vanuit lichaam en geest?

Niet iedereen is even goed in het uiten van emoties. Als je moeite hebt met het uiten van je emoties en je gaat uit van deze filosofie, dan is het goed hier hulp voor in te roepen. Een goede coach of therapeut kan je helpen je emoties te leren uiten (op de juiste wijze).

Daarnaast wordt het lichaam ook als een soort eigen tempel(tje) gezien en je eigen tempel(tje) geef je het beste. Daarmee wordt bedoeld dat je er goede voedzame voeding in moet stoppen. Dit is erg belangrijk voor je organen. Het gaat om gebalanceerd te eten. Een voorbeeld ter verduidelijking. Eén snoepje is tot geen ramp, maar heel veel suiker binnen krijgen kan je bloedsuikerspiegel aanzienlijk laten stijgen, waardoor er organen harder moeten werken om dit te compenseren. Het klinkt logisch en dat is het ook, we denken er alleen niet altijd bewust over na.

Tot slot

Van goed zijn voor je lichaam én te luisteren naar je lichaam is nog niemand slechter geworden. Of je nu de westerse geneeskunst of de oosterse geneeskunst aanhangt, is in dit kader minder relevant. Het een is meer tastbaar dan het ander en dat maakt dat bij de oosterse geneeskunst het geloven dat het is zoals het wordt gezegd, erg belangrijk is. Hoe dan ook, mogelijk is het beste van beide werelden nog wel de beste optie voor een prettig en gebalanceerd leven.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologische klok en bioritmeBiologische klok en bioritmeDe biologische klok en het bioritme bepalen een groot aantal processen in het lichaam. Zo wordt het slaap-waakritme, het…
Jetlag: verstoring van het bioritmeJetlag: verstoring van het bioritmeOns biologisch ritme word bepaald door onze biologische klok. Wie met een vliegtuig reist en een tijdzone passeert, krij…
Bioritme: innerlijke biologische klok als maatgeverBioritme: innerlijke biologische klok als maatgeverZoals bijna alle levende wezens, volgt de mens biologische ritmes en cycli, die essentieel zijn gebleken in de loop van…

Kijken in een kristallen bol: zelf de toekomst voorspellenKijken in een kristallen bol: zelf de toekomst voorspellenHet meest populaire beeld van paranormaal begaafden in de afgelopen eeuwen is van een vrouw die in een kristallen bol st…
De geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeckDe geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeckAls u bekend bent met het lezen van tarot, bent u waarschijnlijk bekend met de beelden van het Rider-Waite tarotspel. He…
Bronnen en referenties
  • http://www.marjanka.nl/genees_jezelf/orgaanklok.html
  • https://holistik.nl/orgaanklok-gezondheid/
  • https://www.ahealthylife.nl/de-chinese-orgaanklok-nader-bekeken/
  • https://www.maxtack.nl/de-orgaanklok/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_klok
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Free Photos, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: OpenClipart Vectors, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.