Spiritualiteit: Wat is de levensbloem?

Spiritualiteit: Wat is de levensbloem? De levensbloem lijkt - zoals de naam aangeeft - een bloem te betreffen. Echter, binnen de spirituele wereld gaat het om geometrische symbooltaal. Dit is een taal die met beelden in plaats van woorden werkt. De levensbloem is een van de bekendste symbolen, het staat voor een helende werking en is een metafoor voor de groei en verbondenheid van alle leven in het universum/heelal. Hoe werkt deze levensbloem in de praktijk?

Levensbloem, de oorsprong

De levensbloem, in het Engels ‘flower of life’, wordt gekenmerkt door een geometrisch model dat in allerlei toepassingen zichtbaar is. Het oudste bekende stuk met dit model dateert van 645 jaar voor Christus en is te bekijken in het Louvre te Parijs.

Het model ziet eruit als een aantal elkaar overlappende cirkels met een identieke diameter. De levensbloem is een oeroude metafoor voor de groei en verbondenheid van alle leven in het universum/heelal en bevat tevens religieuze waarde. De negentien elkaar overlappende cirkels, met een basis van zeven cirkels, laten als het ware zien dat het leven uit meerdere lagen bestaat. Lagen die van invloed op elkaar kunnen zijn. Ook laat het symbool zien dat het leven meer is dan een aantal losse elementen.

Waar tref je het model aan?

Het geometrische model is op verschillende manieren terug te vinden. Te denken valt aan:
Bron: Karl432, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Karl432, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding op posters, stickers, notitieboekjes en foto’s.
 • In de vorm van windlichten, al dan niet met chakrastenen*.
 • Sieraden zoals oorbellen, ringen, armbanden of hangers voor kettingen.
 • Als sleutelhanger.
 • In de vorm van een lamp.
 • Op glazen en waterkannen (meestal aan de onderkant).
 • Als wand- of raamhanger, al dan niet voorzien van stenen in de chakravolgorde.

* De chakrastenen hebben strikt genomen geen werking als het gaat om de toepassing van de levensbloem, maar worden wel vaak in combinatie aangeboden. Chakra’s zijn energiecentra in het energetische lichaam en worden ook vaak ingezet voor het reinigen, zodat energie weer kan stromen.

De afbeelding is ook terug te vinden in historische gebouwen. Onder meer in Egyptische, Mexicaanse en Israëlische oudheden, kloosters op Kreta, Hindoetempels in India en het Engelse Westminster Abbey. Overigens lieten in het verleden ook verschillende kunstenaars zich inspireren door dit geometrisch model, Leonardo da Vinci is daar een goed voorbeeld van.

Toepassing

Natuurlijk is het een kwestie van geloof hebben in de werking van de levensbloem. Het is weinig tastbaar, maar gaat toch al eeuwen terug. Als dat geloof er is, kan het je mogelijk ondersteunen daar waar je de levensbloem inzet. Is het niet vanwege de daadwerkelijke werking zoals beschreven, dan mogelijk door het bekende placebo-effect.

Er zijn verschillende manieren om de levensbloem toe te passen in het dagelijks leven. De meest toegepaste manieren worden beschreven.

Bron: Walterbruneel888, PixabayBron: Walterbruneel888, Pixabay
Straling
Er wordt wel gezegd dat straling van apparatuur kan worden tegengegaan met de levensboom. De toepassing is relatief eenvoudig. Dit geometrische model is in verschillende hoedanigheden te koop. Zo kan je straling van apparatuur neutraliseren door er een sticker met de betreffende afbeelding op te plakken. Je moet hierbij denken aan de laptop of printer, het modem, de televisie, de mobiele telefoon etc. Je hele huis en/of kantoor kun je op deze manier voorzien van stickers. De stickers zijn er in verschillende afmetingen en vallen nauwelijks op (bijna transparant).

Als je geloof hebt dat de levensbloem straling tegen kan gaan, dan kun je in plaats van de sticker ook een speciale stekker gebruiken tegen de straling in huis. Deze stekker met de levensbloem erop kun je in je woning in een willekeurig stopcontact plaatsen. Het beïnvloedt dan alles wat binnen het betreffende stroomcircuit van de woning of het kantoor valt. Deel je een elektriciteitsmeter met meerdere woningen/appartementen of kantoren, dan werkt de stekker voor dat hele stroomgebied. Gaat het om straling van buiten, denk hierbij aan bijvoorbeeld zendmasten, dan zou een grote sticker op het raam toereikend zijn. Plak de sticker dan op het raam gericht op bijvoorbeeld die zendmast. Omdat stickers net even wat minder sterk werken dan stekkers, wordt aangeraden bij een zendmast een grote sticker te plakken.

Als je de levensbloem als sieraad draagt, dan zou de werking effect op de drager van dit sieraad hebben. Het gaat hier om een positieve werking op de energievelden van de drager. Om die reden zou je je dan goed moeten gaan voelen. Deze sieraden zijn zeker decoratief, maar worden met name aangeraden bij mensen die gevoelig zijn voor straling.

Yoga en meditatie

Bij yoga- en meditatiesessies wordt de levensbloem als focuspunt toegepast. Dit kan in een tekening aan de muur zijn (kijk dan ook in de richting van de muur), als je de levensbloem voor je legt of zet (in wat voor hoedanigheid dan ook) of als je de levensbloem in de vorm van een sieraad draagt. Als je je focus nadrukkelijk op de levensbloem legt, dan zou deze levensbloem in positieve zin voor je kunnen gaan werken. De combinatie van de levensbloem en je concentratie, zou dan uiteenlopende dingen voor of met je kunnen doen. Denk hierbij aan:
Bron: Solut Rai, PixabayBron: Solut Rai, Pixabay
 • Ontspanning en rust in lichaam een geest geven.
 • Helpen je tot je kern te komen.
 • Je creativiteit stimuleren.
 • Je laten aarden en daarmee helpen in het hier en nu te staan.
 • Je eenheidsbewustzijn stimuleren.

Niet iedereen kan goed visualiseren, maar als je er wel toe in staat bent dan kan er voor kiezen om tijdens meditaties de levensbloem te visualiseren. Het beoogde effect zou dan hetzelfde moeten zijn.

Reiniging

Men zegt dat er ook van binnenuit een helende werking is. De wijze waarop de helende werking van binnenuit door de levensbloem gestalte krijgt, heeft te maken met dat wat je tot je neemt c.q. wat in je lichaam komt. Water is bij uitstek reinigend (én essentieel) voor het lichaam. Combineer het met de levensbloem, om de vermeende helende kracht binnen te laten komen. Drink leiding- of mineraalwater zonder toegevoegd koolzuur of (al dan niet kunstmatig gemaakte) smaakjes uit een glas of glazen waterkan met de levensbloem in de kan of het glas gegraveerd. Behalve het gegeven dat het er decoratief uit kan zien, zou het een helende werking hebben op het lichaam.

Voor een optimaal resultaat, laat je het water even in de waterkan of het glas staan, de kan of het glas zou dan energetisch opgeladen worden. Energetisch opgeladen water zou de veronderstelde energiestromingen in het lichaam stimuleren. Je gaat je er beter en energieker door voelen.

Samengevat

Het geloof in de levensbloem ondersteunt het elimineren van (persoonlijke) blokkades die ons energetische systeem belemmeren. Het zorgt, op uiteenlopende manieren, voor een ongehinderde doorstroming van vernieuwde levensenergie en houdt straling van moderne apparatuur tegen.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Wat is een chakra?Wat is een chakra?Wat is een chakra en hoeveel heeft een persoon er? Het antwoord hierop is 7, en dat is voor iedereen hetzelfde. Ieder me…
Je derde chakra, het zonnevlechtchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het derde chakra het zonnevlechtchakra wordt genoemd. Het derde chakra heeft li…

De geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeckDe geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeckAls u bekend bent met het lezen van tarot, bent u waarschijnlijk bekend met de beelden van het Rider-Waite tarotspel. He…
Ramakrishna, de wijze, verlichte hindoeheiligeRamakrishna, de wijze, verlichte hindoeheiligeRamakrishna (18-2-1836, Kamarpoekoer, Bengalen 16-8-1886, Cossipore, Calcutta) staat aan de wieg van de Vedanta-beweging…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Walterbruneel888, Pixabay
 • https://www.crystalhealingart.nl/heilige-geometrie-levensbloem/
 • https://heel-zijn.nl/de-levensbloem-flower-of-life-mandala/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Overlapping_circles_grid
 • Afbeelding bron 1: Karl432, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Walterbruneel888, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Solut Rai, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.