Wat is een orakel

Volgens de oudste documenten is de mens altijd al gefascineerd door wat de dag van morgen zal brengen, want het is al eeuwen lang dat volkeren uit alle hoeken van de wereld vragen aan de Goden, Godinnen en ook aan de geest van een overledene om een duidelijk beeld van hun toekomst weer te geven. Maar wie of wat is God?

Het begrip orakel

Het begrip “orakel” is een Goddelijke openbaring en is net zoals God, onaanraakbaar en onverklaarbaar. Lang voordat de geschreven taal zich ontwikkelde deed de mens beroep op het “orakel”, dit om de diepere geheimen van zijn toekomst te doorgronden.

Het Latijnse woord oraculum is afgeleid van orare en vertaald betekend dit “spreken”. Voor de Romeinen was een oraculum een goddelijke openbaring die alleen via een priester of priesteres in een tempel uitgesproken werd.

Pas later ging men ook andere vormen als orakel aanduiden zoals het orakel van Dodona. Dit orakel “sprak” door het bewegen van de bladeren van de aan zeus gewijde heilige eik. Een ander orakel “sprak” door bewegingen, die het beeld van de godheid maakte tijdens processies.

In de loop der tijden zijn er talrijke vormen van orakels ontstaan die aan onze waarneming onttrekken en ze worden nog steeds geraadpleegd en gebruikt als spiegel der waarheid.

God is een krachtige universele energie

Als we een orakel raadplegen richten we ons tot onze ziel, de onbewuste kant van de mens, want al onze gevoelens, wensen en gedachten zijn verweven met het universum zodat deze handelingen onbewust de loop der dingen kunnen beïnvloeden.

God is feitelijk een krachtige universele energie binnen de astrale grenzen van de mens en het orakel duidt op ons “innerlijke”, die we onze ziel of geest noemen. Het is de taak van onze ziel om alle toekomende en uitgaande universele boodschappen te divineren. Een orakel laat de onbewuste kant van iemand zien, maar de verkregen informatie kan soms verwarrend overkomen, waardoor het soms moeilijk is om te achterhalen wat het betekend.

Een divinatie is een orakeluitspraak

Divineren of divinatie: het onthullen van verborgen kennis en wordt ook wel eens waarzegkunst genoemd. Het werkwoord “divinatie”, is bijna in geen enkel woordenboek terug te vinden.
Divineren: onder bepaalde omstandigheden en met bepaalde middelen, handelingen verrichten om een duidelijk inzicht te krijgen van het verleden, heden en de toekomst.

Leren divineren

Net zoals er veel verschillende talen en dialecten zijn, kan het orakel zich op verschillende manieren uitdrukken. Een orakel dat heel veel aanhangers kent is ongetwijfeld cartomancie, wat voorspellen met kaarten betekent. Doch als je de principes van de kaarten niet kent, zul je ook niets begrijpen van de symbolen die op de kaarten staan. Divineren betekent “het je eigen maken van de taal die het orakel spreekt”.

Iedereen bezit de gave om te divineren, mits een goed functionerende intuïtie. Er zijn divinatie methodes die je in vijf minuten kan leren maar sommige divinaties vergen een jarenlange studie en training. Met behulp van de eigen intuïtie is het een ware kunst, om de vormen, tekens of symbolen die informatie bevatten juist te kunnen interpreteren.

Er bestaan oneindig veel systemen om te divineren waarvan cartomancie, het leggen van de kaart één van de belangrijkste is. Pendelen, runen, stokjes, wichelen, turen in een glazen bol en het leggen van de kaart zijn de meest bekende divinatie technieken.
© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intuïtie en liefdeIntuïtie en liefdeTijdens het vinden van de grote liefde in het leven, kan intuïtie een grote hulp zijn. Intuïtie kan een onmisbaar hulpmi…
Stromingen binnen de psychologieStromingen binnen de psychologieDe psychologie heeft in de loop der tijd verschillende stromingen gekend, met verschillende aanhangers en bedenkers. In…

De kunst van het waarzeggen: divinatie systemenOm contact te kunnen krijgen met het universum zijn er orakelsystemen waar veel volkeren duizenden jaren mee gewerkt heb…
Wie is Lama Lobsang?Het woord Lama staat voor een Tibetaanse of Mongoolse priester. Alle lama's zien we dagelijks op de tv voorbij komen in…
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.