De kunst van het waarzeggen: divinatie systemen

Om contact te kunnen krijgen met het universum zijn er orakelsystemen waar veel volkeren duizenden jaren mee gewerkt hebben. Bepaalde methodes zijn simpel en gemakkelijk aan te leren, maar anderen vragen toch wel enige discipline en enkele jaren studie. Om te ontdekken met welke u de meeste affiniteit hebt kunt u de verschillende divinatiemethoden uitproberen, overnemen en naar eigen inzicht aanpassen.

Divinatie of “de kunst van het waarzeggen”

In de loop van de geschiedenis zijn er tal van systemen op punt gezet die ons in contact kunnen brengen met de goddelijke krachten van het universum. De plaats waar de divinatie plaatsvond en de middelen waarmee gedivineerd moest worden waren afhankelijk van het soort orakel dat men wilde raadplegen. Ieder van ons kan leren divineren, mits een goed functionerende intuïtie. Het is bovendien mogelijk om een eigen orakelsysteem te ontwikkelen met willekeurige symbolen en zelf bedachte woorden. Omdat er ontelbare manieren bestaan om te divineren werden ze daardoor onderverdeeld in zeven groepen.


Divineren van dromen

In ons onderbewustzijn zit er een verborgen kennis over het verleden, het heden en de toekomst. Een droom kan deze kennis op een bepaalde manier onthullen. Aan de hand van een droomdagboek kunnen droombeelden geïnterpreteerd worden, want ieder droombeeld krijgt een betekenis. E r zijn diverse leerboeken verkrijgbaar, die een goede gids kunnen zijn voor een juiste interpretatie van uw droombeelden. U kunt ook een eigen droomdagboek bijhouden door na het ontwaken, de beelden die u herinnert op te schrijven en deze stap voor stap probeert uit te werken. Droomduiding is echter één van de moeilijkste divinatiesystemen die er bestaan.

Divineren met behulp van doden

Necromantie is het oproepen van geesten en in de Middeleeuwen werd dit systeem meestal gezien als negromantie, “zwarte kunst”. Geesten van overledenen spelen alleen een rol in spiritistische seances. Er wordt niet altijd geprobeerd om een geest daadwerkelijk op te roepen. Meestal wordt er alleen maar gevraagd aan een overleden, om een teken te geven waaruit het antwoord op de vraag afgeleid kan worden met behulp van divinatievormen. Voorbeeld: een overledene vragen om in een droom te verschijnen.

Geïnspireerde divinatie

Deze vorm van divinatie is de moeilijkste van allemaal want je moet er wel degelijk aanleg voor hebben. Het is een vorm van orakelen waarbij het antwoord op een gestelde vraag over het verleden, heden of de toekomst zich aan iemand voordoet zonder dat hij of zij gebruik maakt van middelen om deze boodschap tot uitdrukking te brengen. Het antwoord kan alleen gezien worden door de betrokken persoon zelf waardoor het moeilijk is om de uitkomst te controleren. Als een waarzegster je vertelt wat ze ziet in haar kristallen bol, dan moet je maar aannemen dat ze dit inderdaad waarneemt. Veel waarzeggers plegen met dit systeem bedrog want het is een handige mannier om het geld uit iemands zijn zak te jagen.

Divineren uit voortekens (omina, omen)

In de oudheid ging men er van uit dat een verschijnsel aan de hemel samenging met een gebeurtenis op aarde waardoor men in allerlei natuurverschijnselen een voorteken zag die iets konden zeggen over het lot van de mens. De Romeinen gebruikten de naam “omen” als algemene term voor verschijnselen waaraan een bepaalde occulte betekenis werd verbonden. Regen, storm, blikseminslag, sterren, maansverduistering en ingewanden van dieren zijn enkele natuurverschijnselen waar men een voorteken in zag en deze werden gelezen.

In de Middeleeuwen waren ze zeer gehecht aan dergelijke voortekens. Zo had bijvoorbeeld het weer een voorspellende betekenis voor de komende dagen en door de eeuwen heen hebben mensen steeds meer voortekens afgeleid uit natuurverschijnselen. De bekendste voortekens zijn blikseminslag en ingewandenschouw , maar het meest bekende voorteken is nog steeds de Ster van Bethlehem die de geboorte van Jezus aankondigde.

Ingewandenschouw: Is een studie van de ingewanden, uitgevoerd op dieren om een voorteken op te wekken. Als de ingewanden er goed uitzagen was het voorteken gunstig, maar indien de ingewanden niet in orde werden bevonden was het voorteken ongunstig.

Divineren met zinvolle bewegingen

Een orakel kan zich kenbaar maken door het in gang zetten van een beweging, zoals het orakel van Dodona. Dit orakel “sprak” door het bewegen van de bladeren van de aan zeus gewijde heilige eik. Een ander orakel “sprak” door bewegingen, die het beeld van de godheid maakte tijdens processies. Er werd in de Middeleeuwen ook gebruik gemaakt van een gevorkte stok, die zich bewoog als er water in de grond zat. Later werd deze stok wichelroede genoemd. Het populairste voorwerp om te divineren was de erfsleutel en is vandaag beter bekend onder de naam pendel. Een pendel kan door zijn bewegingen een antwoord geven op de gestelde vraag en het is een eenvoudige divinatiemethode die vrijwel iedereen kan leren.

Bron: WolfgangRieger, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: WolfgangRieger, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Divineren met zinvolle patronen

De hemel werd door het Babylonische Rijk gezien als een sfeer die zich boven de aarde bevond. Door de bewegende sterren veranderde de stand van de planeten ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de sterren, waardoor ze steeds een ander patroon aan de hemel vormden. Bepaalde patronen waren als gunstig gezien en andere ongunstig. Uit deze systematische hemelschouw zijn de astrologie en de astronomie ontstaan. De hemel werd later door de Grieken macrokosmos genoemd en de samenleving microkosmos. Het lot van de microkosmos werd afgelezen aan patronen in de macrokosmos. Zo zijn de horoscopen en de handlijnkunde ontstaan. Er zijn talloze handboeken verkrijgbaar over de werkwijze betreffende handlijnkunde en horoscopen.

Het lot werpen

Orakelen door voorwerpen te gooien op de grond, in het water of in het vuur en de uitkomst interpreteren is al duizenden jaren oud. Volgens het Babylonische en Assyrische rijk konden de Goden niet alleen hun wil uitdrukken door hemelverschijnselen, maar ook het lot bepalen op het moment dat het werd geworpen. Om het orakel tot uiting te laten komen werd er gebruik gemaakt van eenvoudige middelen, zoals stenen, stokjes, rijst, zaagsel etc.

Het werpen van dobbelstenen is ontstaan door het werpen van kubusvormige botjes, maar het “werpen" werd ook in overdrachtelijk zin gebruikt door bepaalde voorwerpen neer te leggen en het lot “trekken”, bijvoorbeeld speelkaarten. Er was dus niet altijd sprake van werpen om een orakel op te wekken.

Door de jaren heen zijn er vele vormen ontstaan om het lot te werpen en sommigen hebben een wat speelser karakter gekregen. Runen, dobbelstenen, het bomenorakel, geomantie, koffiedik, theeblaadjes en loodgieten zijn enkele divinatievormen die ontstaan zijn om het lot te werpen, maar de speelkaarten die afgeleid zijn uit de tarot zijn de laatste jaren toch wel bijzonder populair geworden zijn.

Lees verder

© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een orakelVolgens de oudste documenten is de mens altijd al gefascineerd door wat de dag van morgen zal brengen, want het is al ee…
Runen, een alfabet uit de oudheidDe geschiedenis van runen is omgeven met mysteries. De runen vormen een alfabet dat al vanaf voorchristelijke tijden tot…
Waarzeggers: zien ze echt in de toekomst?Waarzeggers: hoe doen ze het? Zien ze echt in de toekomst? Of zijn ze allemaal oplichters? In dit artikel het resultaat…
Theorieën over dromen door de jaren heen25 jaar van ons leven slapen we waarvan we 5 tot 7 jaar dromen. Onze droomwereld verschilt nogal van elkaar. Het is verb…
Wie is Lama Lobsang?Het woord Lama staat voor een Tibetaanse of Mongoolse priester. Alle lama's zien we dagelijks op de tv voorbij komen in…
Bronnen en referenties
  • Tarotweb.nl
  • Afbeelding bron 1: WolfgangRieger, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.