Het ontstaan van de waarzegkaarten

Mensen zijn al eeuwen lang gefascineerd om een glimp van de toekomst op te vangen en hun lot te kennen. Daarvoor werden alle mogelijke middelen toegepast. Zo zijn er in de loop der tijden talrijke vormen van voorspellen ontstaan. Een kristallen bol, runen, stokjes, water en theeblaadjes zijn enkele tastbare voorwerpen die gebruikt werden als hulpmiddel om een tipje van het diepe geheim te kunnen ontsluieren. Pas later deed cartomancie zijn intrede.

Waarzegkaarten


Waarzeggen

Een ander woord voor waarzeggen is divinatie of de kunst van het waarzeggen. Divineren is één van de oudste menselijke praktijken en wordt al minstens drieduizend jaar lang gebruikt. Het is een ware kunst omdat het creatief is en beelden, vormen, tekens, symbolen en patronen gebruikt om diepe geheimen te onthullen. Toch betekent waarzeggen niet altijd “de toekomst voorspellen”. Het kan ook toegepast worden om een inzicht te verkrijgen in zichzelf, de realiteit onder ogen zien en aantonen hoe de wet van oorzaak en gevolg zal uitwerken.

Cartomancie

Elke waarzegmethode is anders en door de eeuwen heen zijn er talrijke vormen van orakels ontstaan die geraadpleegd worden, dit om inzicht te hebben in het verleden, heden en toekomst. Een orakel dat heel veel aanhangers kent is ongetwijfeld cartomancie, wat voorspellen met kaarten betekent. De herkomst van het waarzeggen met behulp van kaarten is nog steeds een raadsel en omdat niemand precies weet wie deze methode heeft uitgevonden zijn er verschillende theorieën ontstaan. De ene gaat er vanuit dat de oorsprong in Egypte ligt terwijl een andere theorie zegt dat ze stammen uit China. Er is echter wel een sterk vermoeden dat zigeuners deze waarzegmethode hebben uitgevonden omdat dit volk deze kunst heel goed beheerste.

Het ontstaan van cartomancie

Tegenwoordig kent iedereen wel een spel met dobbelstenen, maar het gooien van stenen is ook een zeer oude waarzegmethode. Voordat de standaard kubus de norm werd, gebruikten men vroeger pitten van fruit, schelpen, steentjes etc. Dobbelstenen waren voor de Grieken en Romeinen astragalen en kootbeentjes van schapen. Voor de Afrikanen waren dit gemarkeerde botjes. Later werden de stenen beschreven met letters en cijfers, dit om het orakel van “de gevallen stenen” te kunnen lezen. In de laatklassieke tijd kwamen de straatorakels op en volgens oude geschriften zijn toen langzaamaan “uit het dobbelstenenspel” de speelkaarten ontstaan. Deze kaarten werden vooral gebruikt om te spelen maar later ook om te orakelen. Zo werden ze in de loop der tijd stap voor stap aangepast en voorzien van symbolen waardoor elke kaart iets eigens uitdrukte. De tarot was geboren.

Een spel van de duivel

Het waarzeggen met behulp van de kaart werd vooral beoefend door het reizende volk en veroverde al vlug gans Europa. De kaarten waren verdeeld in vier kleuren en alom populair als kaartspel. Ook hier leerde het volk al snel waarzeggen met behulp van de kaarten. Volgens de kerk was dit echter een spel van de duivel en men verbood het kaartspel en ook het waarzeggen. Ondanks het strenge verbod werd het kaartspel toch nog dagelijks gebruikt. De kennis werd van generatie tot generatie doorgegeven zodat het kaartleggen tot op heden nog steeds bestaat.

Verschillende waarzegkaarten

Het kaartendek van de tarot bestaat uit twee delen, de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De Grote Arcana bevat tweeëntwintig troefkaarten en hebben figuren op groot formaat met naam en nummer. Dit zijn de Goden en suggereren de archetypische werelden. De Kleine Arcana telt zesenvijftig kaarten en omvatten vier series van elk veertien kaarten: de kelken, staven, zwaarden en pentakels die corresponderen met de vier elementen, water, vuur, lucht, en aarde.

In de negentiende eeuw was de tarot voor veel kaartleggers een zeer belangrijke inspiratiebron, dit voor de ontwikkeling van een eigen kaartendek. In het huidige leven bestaan er verschillende waarzegkaarten die afgeleid zijn uit de tarot: zigeunerkaarten, Lenormand-kaarten, Kipper-kaarten etc.

Het orakel van Mlle Lenormand

Eén van de bekendste kaartleggers uit de geschiedenis is wellicht Marie-Anne Adelaide Lenormand. Deze dame voorspelde in haar tijd niet alleen de roem en het succes van Napoleon maar ook zijn val. Mlle Lenormand gaf de speelkaarten een volledige transformatie. Ze gaf het spel duidelijke en heldere symbolen en ontwikkelde ook nieuwe legmethodes. Al haar kennis van voorspellen werd nooit opgeschreven maar wel mondeling doorgegeven.

De eerste kaarten van Mlle Lenormand dateren van 1845. Het Grote Lenormandspel met vierenvijftig kaarten verscheen bij Grimaud in Frankrijk. De kaarten werden volledig ontwikkeld volgens de inzichten van Mlle Lenormand en geïntroduceerd door Madame Breteau, die destijds een studente was van Mlle Lenormand. In 1850 publiceerde de Dondorf company het Kleine Lenormandspel dat zessendertig kaarten bevat. Tegenwoordig worden ze wereldwijd gebruikt als wijze raadgever. Elke kaart heeft een eigen karakter en bevat een schat van informatie waardoor ze een duidelijk antwoord kunnen geven op dagdagelijkse vragen.
© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarzeggers: zien ze echt in de toekomst?Waarzeggers: hoe doen ze het? Zien ze echt in de toekomst? Of zijn ze allemaal oplichters? In dit artikel het resultaat…
Wat is een orakelVolgens de oudste documenten is de mens altijd al gefascineerd door wat de dag van morgen zal brengen, want het is al ee…
HelderziendheidAls je het zesde zintuig hebt ben je paranormaal begaafd. Het zesde zintuig is heel breed. Zo kan je helderziend zijn, H…
Paranormale cognitieve techniekenSemi-intuïtieve cognitieve technieken is een moeilijke benaming voor een aantal paranormale verschijnselen, die wel een…

Heeft ieder van ons een Engelbewaarder?Heeft ieder van ons een Engelbewaarder?Sommige personen geloven nog steeds in wonderverhalen die heden ten dagen nog worden verteld en beleefd, maar berusten d…
Wat is een “aura”?In het spirituele wordt er veel over aura’s gesproken. De een vindt het abracadabra en de ander vindt het machtig intere…
Bronnen en referenties
  • https://marygreer.wordpress.com/2008/02/12/madame-le-normand-the-most-famous-card-reader-of-all-time/
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.