De ziel in gewicht

De ziel in gewicht Wanneer de mens sterft, verliest deze ongeveer 21 gram van zijn gewicht. Volgens sommigen zou dit te verklaren zijn aan de ziel die bij de sterfte het lichaam verlaat. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval?

De ziel

De ziel is niet iets tastbaars. De ziel wordt gezien als de drager of uitdrukking van de geest van de mens. Sommigen denken dat de ziel datgene is wat na het sterven het lichaam verlaat en overgaat naar de hemel. Volgens anderen wordt de ziel vanuit de hemel naar de aarde gestuurd om te leren. De ziel bespreekt dit voor zijn vertrek naar de aarde met de aartsengelen. Bij de geboorte is de mens waarin de bewuste ziel zit, vergeten wat de opdracht was, maar zal wel leren. Na het overlijden keert de ziel terug in de hemel om daar bij te komen van alle ervaringen. In dit geval zou de ziel weer opnieuw kunnen terugkeren naar de aarde, in een ander lichaam. Maar dan lopen we vooruit op reïncarnatie.

Onderzoek naar het gewicht

Er was een Amerikaanse arts, Dr. Duncan MacDougall, die in het begin van de 20e eeuw onderzoek deed naar de ziel. Hij wilde graag weten of deze daadwerkelijk bij het overlijden het lichaam verlaat.

Dr. Duncan MacDougall maakte een bed dat een soort van weegschaal was. Degene die erop lag, kon continue gewogen worden. Vervolgens koos hij zes terminale patiënten uit die op het bed lagen tijdens hun laatste dagen. De patiënten werden voor, tijdens en na hun overlijden gewogen. Opvallend was dat bij alle zes de patiënten een gewichtsverlies van ongeveer 21 gram optrad, direct na het overlijden.

Het gewicht van 21 gram was een gemiddelde en gebaseerd op het eerste testresultaat (21.3 gram), want soms was het beduidend meer of minder. Maar de mythe van de 21 gram is wel altijd door blijven bestaan. De arts deed deze test overigens ook met een aantal honden, waarbij het gewicht na het overlijden niet omlaag ging. In dit geval zou dit dus zeker kunnen verklaren dat het om de ziel gaat en niet om lucht of andere stoffen die na het overlijden ontsnappen aan de lucht. Immers, dan zouden honden ook na het overlijden lichter moeten worden.

Twijfel

Toch wordt er sterk getwijfeld aan de testresultaten van de onderzoeker. Volgens sommigen zou de weegschaal niet goed werken of waren het aantal onderzochte patiënten te weinig om een duidelijk testresultaat weer te geven.

Stoffelijk

Een ziel is niet stoffelijk, niet tastbaar, niet aan te raken. De ziel is zoiets als liefde: het is er maar je ziet het niet. Waarom de ziel dan een gewicht zou hebben, zou te maken hebben met de massa. Het gewicht van de ziel zou ontstaan uit een magnetisch aantrekkingskracht. Maar dit verklaart dan niet waarom het verschil in gewicht zo groot is bij de zes onderzochte terminale patiënten De huidige wetenschap weet nog steeds niet waar het gewichtsverlies direct na het overlijden vandaan komt. Zolang er dus geen nieuw onderzoek of tastbaar bewijs komt, blijft de huidige verklaring van Dr. Duncan MacDougall staan.

Film met Sean Penn

Over het gewicht van de ziel is een film gemaakt. Deze film, een drama, draagt de titel 21 Grams en komt uit 2003. Met onder andere Sean Penn. De film is gebaseerd op de onderzoeken van de Amerikaanse arts MacDougall.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe Madonna begonDeze artiest is over de hele wereld wel beroemd. Zij het om haar veranderende uiterlijk of omdat ze al jaren meedraait i…
Calorieën in je avondeten: vlees, vis en groenteCalorieën in je avondeten: vlees, vis en groenteDe kern van alle diëten (Sonja Bakker, Atkins etc) is minder calorieën innemen dan je verbruikt. Je kan dus zelf afvalle…
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Madonna, the Queen of Pop, de beginjarenOp 16 augustus 2008 is ze vijftig geworden, maar nog steeds kan ze zich meten met de jonge sterren. Madonna veroverde ee…

Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
Meditatie is het zaaien van liefde en het oogsten van vredeIn de tijd dat we leven is men zich minder bewust van de aanwezigheid van de Allerhoogste God. Kennis omtrent meditatie…
Bronnen en referenties
  • http://www.moviemeter.nl/film/15033
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.