Spirituele oefeningen

Als je spiritueel wilt groeien is het nodig om je met spiritualiteit bezig te houden. Spirituele boeken lezen kan heel inspirerend zijn maar vervolgens is er actie nodig. Hoe integreer je inzichten in je leven en hoe geef je vorm aan inspiratie? In dit artikel vind je veel suggesties om aan de slag te gaan met je spiritualiteit. Je zult je verwonderen dat ook het schoonmaken van je huis en je bureau een spirituele handeling kan zijn.

Spirituele ontwikkeling

Als je een innerlijke drive voelt om je spiritueel te ontwikkelen of als je de spirituele/geestelijke kant van het leven eens wilt gaan onderzoeken of als je voelt dat het nu de tijd voor je is het roer om te gooien omdat je leven niet meer loopt zoals je gewenst had, dan zijn er oneindig veel manieren om je spirituele kant te verkennen en te voeden. Meestal begint het met lezen van spirituele tijdschriften en boeken; vervolgens kan men cursussen en workshops op dat gebied volgen.
Maar ook om dagelijks thuis met spiritualiteit bezig te zijn, zijn er legio mogelijkheden.

Waarvoor dient spirituele ontwikkeling?

Spirituele ontwikkeling is de reden van ons bestaan hier op Aarde. We zijn hier gekomen om ons steeds verder te ontwikkelen in spirituele zin. We zijn hier gekomen om ons te herinneren wie we werkelijk zijn: kinderen van God. Zolang we dit gegeven blijven ontkennen zullen we strijd ontmoeten. Als we eenmaal zover zijn dat we al dat gevecht, al die weerstanden en oorlogen echt zat zijn, gaan we op zoek naar andere waarden en ontdekken we de ware rijkdom van leven. Dan willen we leren en groeien, groeien naar het Licht waar we oorspronkelijk vandaan komen.

De Aarde is een leerschool

Net als dat wij ouders onze kinderen naar school sturen om te leren, gaf God ons planeten om te leren. Ooit leefden wij gelukkig met z'n allen in het goddelijk paradijs. Een aantal van Gods kinderen, wij dus, dachten: hoe zou het zijn zonder God? Zo ontstond de afscheiding en werden duale planeten gecreëerd als ervaringssferen. En we begonnen te spelen in het veld van dualiteit (goed-kwaad, dag-nacht, zwart-wit enz.) en langzaam maar zeker verwijderden wij ons steeds verder van ons ware Thuis (God).

De laatste jaren hoor je steeds vaker de kreet: Los van God. Zo lijkt het inderdaad soms als je in de wereld om je heen kijkt. Gelukkig zijn wij allen in werkelijkheid voor eeuwig onlosmakelijk verbonden met onze ware Bron, alleen zijn we ons daar meestal niet bewust van. Echte afscheiding bestaat dus eigenlijk helemaal niet. Doordat wij ons steeds meer met onze rol als mens in een lichaam gingen identificeren, zijn we vergeten wie we werkelijk zijn: kinderen van God, medescheppers en dus goddelijk.

Velen van ons zijn uitgespeeld en verlangen erna om de verbinding met God te herstellen om weer in harmonie en vrede te kunnen zijn. Op deze planeet zijn momenteel gigantisch veel mogelijkheden om aan dit verlangen uitdrukking te geven en te werken aan de eigen spirituele ontwikkeling. Alles in het leven dient er toe om te leren hoe we weer het Christusbewustzijn kunnen bereiken en los te laten wat niet meer bij ons past. We hoeven slechts bereid te zijn ons denken te onderzoeken en anders na het leven te kijken.

Oefeningen van A - Z

Affirmaties

Zie hiervoor mijn artikel over affirmaties.

Bidden

Sai Baba zei ooit: "Waarom zou je je zorgen maken als je kunt bidden"? Als je nooit hebt gebeden dan zal het aanvankelijk wat vreemd aandoen. Maar gaandeweg raak je ermee vertrouwd tot God te spreken. Praat gewoon met Hem alsof Hij je beste vriend is. Bidden hoeft helemaal niet uitgebreid en officieel. Maar als je dat wenst kun je ook vaste gebedsteksten opzeggen. Het maakt niet uit hoe je bid, maar dat je bid. Bidden schept jouw speciale verbinding met je Bron. Het maakt ook niet uit, welk geloof je hebt. Spiritueel gezien zijn we allemaal gelijk ongeacht of we wel of geen religie hebben.

 • Tip: Illuminata van Marianne Williamson, is een mooi boek met gebeden.

Chakra oefeningen doen

Chakra's zijn bepaalde energiewielen die in ieder mens aanwezig zijn. Als deze uit balans zijn kunnen we ziek worden. Er bestaan veel oefeningen om je chakra's weer in balans te brengen. Ook yoga oefeningen zijn goed voor de chakra's. Als je interesse hebt in chakra's kun je op internet veel informatie hierover vinden.

Dagboek bijhouden

Een spiritueel dagboek wel te verstaan, waarin je al je ervaringen schrijft die je op zielsniveau geraakt hebben, of waarin je kunt schrijven waar je dankbaar voor bent of welke spirituele doelen je wenst te bereiken enzovoorts. Je kunt er ook lijstjes in schrijven, b.v.:
 • waar word ik echt blij van?
 • wat wil ik los laten?
 • wat heb ik echt nodig?
 • welke spirituele boeken wil ik dit jaar lezen?
 • welke workshops lijken me leuk om te doen?

Engelen

Ieder mens heeft tenminste een beschermengel bij zich of hij nu in Engelen gelooft of niet. Engelen zijn boodschappers van God. Ze zijn er om ons te helpen maar mogen dit nooit ongevraagd doen. Het is aan ons om ze uit te nodigen in ons leven om ons te ondersteunen. Engelen werken nauw samen met de Opgestegen Meesters. Je kunt jouw Engel bereiken door gewoon tegen hem/haar te praten en met heel je hart contact te wensen. Als je echt openstaat voor de Engelen zul je hun invloed in je leven merken, pijn en verdriet worden dragelijker; ze zijn ongelofelijk liefdevol. Om te beginnen en om de Engelen beter te leren kennen, kun je boeken erover lezen of een Engelen kaartenset aanschaffen.

Fysieke oefeningen om fit te blijven

Onze ziel woont in een lichaam. Dit lichaam wil goed verzorgd worden om goed z'n werk voor je te kunnen doen. Je kunt het lichaam ook als een soort bewegingsapparaat zien, dat beweging nodig heeft om goed te blijven functioneren. Alles in het leven is in beweging, in feite is niets statisch. Een auto wil ook rijden, als je hem een jaar lang laat staan, zal hij vervolgens niet meer of heel moeizaam starten.

Het is helemaal niet nodig om topsport te bedrijven tenzij je dat leuk vindt. Twee tot drie keer sporten per week is al voldoende, het liefst elke dag een half uur. Dat kan van alles zijn:
 • wandelen
 • fietsen
 • zwemmen
 • yoga
 • fitness
 • of wat je ook maar leuk vindt om te doen.

Je lichaam laat je weten wat het leuk vindt en wat niet.

Gezond eten

Je bent wat je eet. Deze kreet kom je steeds vaker tegen en er schuilt een kern van waarheid in. Als je je lichaam volpropt met vet, zout of zoet voedsel en ook nog eens veel vlees en/of alcohol consumeert, dan is dat behoorlijk belastend voor je lichaam. 75% van onze beschikbare energie verbruikt het lichaam van de gemiddelde eter aan het verwerken van voedsel! Als je vaak moe bent is dat niet alleen een teken van teveel werken of ziekte.

Je zou dus eens je eetpatronen onder de loep kunnen nemen en kijken of er aanpassingen nodig zijn voor een gezonder voedingspatroon. Je kunt bijvoorbeeld wat vaker biologische producten kiezen en kijken of je wat vaker het vlees kunt vervangen. Het hoeft niet allemaal heel rigoureus in een keer. Je kunt in je eigen tempo omschakelen naar eerlijker voedsel. Dat is niet alleen goed voor jou en je gezin maar ook voor de dieren en het milieu.

Healing

Je zou kunnen overwegen om een energetische Healer te consulteren of zelf een healings workshop te gaan volgen. In de loop van dit en vele andere levens hebben we aardig wat ballast verzamelt, zowel mentaal als fysiek en energetisch. Een healing kan verlichting brengen en zelfs een grote hoeveelheid afval elimineren. Magnified Healing, Reiki en Quantum Touch zijn voorbeelden van energetische healing.

In het Hier en Nu zijn

Een bekende spirituele leraar die je kan leren in het Hier en Nu te zijn is Eckhart Tolle. Hij heeft diverse boeken daarover geschreven. In het Hier en Nu zijn betekent dat je geconcentreerd en gecentreerd bent, je doet alles met aandacht:
 • als je eet, eet dan (en bekijk niet ondertussen de post, kijk niet naar de tv, lees of praat niet)
 • als je leest, lees dan (en laat je niet afleiden)
 • als je op de wc zit, doe je boodschap met aandacht (dit helpt enorm bij obstipatie)
 • als je naar iemand luistert, luister dan (en bedenk ondertussen niet je eigen verhalen)
 • als je vrijt, vrij dan (wees geheel thuis in je lijf en niet elders met je gedachten)

Ja zeggen tegen jezelf en het leven

Dit klinkt heel simpel maar we hebben behoorlijk wat innerlijke weerstanden opgebouwd in de loop van ons leven (onze levens). Juist deze weerstanden zorgen voor veel innerlijke onrust en onvrede. Wat de reden ook mag zijn waarom je ooit nee tegen bepaalde aspecten van jezelf of het leven hebben gezegd, bekijk je overtuigingen opnieuw om te beoordelen in hoeverre deze nog kloppen. Bepaal of deze denkbeelden die je ooit aangenomen hebt als jouw waarheid nog steeds van kracht zijn. Enkele van deze blokkerende overtuigingen kunnen zijn:
 • ik ben niet goed genoeg
 • ik ben te dik of te dun
 • ik ben niet slim genoeg
 • ik ben te zwak
 • ik kan het niet
 • ik ben te goed voor deze wereld
 • het heeft toch geen zin
 • niemand luistert naar me
 • ik doe er niet toe

Dit zijn allemaal overtuigingen die een nee tegen jezelf of bepaalde levensomstandigheden betekenen. Het kost heel veel energie om zich te verzetten tegen dat wat is.
De tegenpool van weerstand is acceptatie, ofwel nee versus ja. Moet je dan alles maar klakkeloos toelaten, doen en aannemen? Nee, dat betekent het zeer zeker niet. Maar je kunt leren begrijpen dat zich veel in je leven voordoet om je te laten groeien. Het zijn vaak levenslessen die op ons pad komen.

Je doet jezelf een groot plezier om je weerstanden te onderzoeken en te leren ja te zeggen tegen datgene wat zich aandient, of je het nou leuk vindt of niet. Want het leven is nu eenmaal niet altijd leuk. En soms is er verdriet en boosheid.
Twee voorbeelden:

1)Het sneeuwt, ijzelt en het is spekglad op de wegen. Je had een bijzonder belangrijke afspraak die nu niet door kan gaan tenzij je ongezond grote risico's wilt lopen. Je kunt twee dingen doen, je kunt moord en brand schreeuwen en je eindeloos opwinden over de situatie of je kunt accepteren dat dit moment misschien toch niet het meest geschikte moment is voor de ontmoeting, want anders was die afspraak wel doorgegaan.

2)Je vindt jezelf te dik en zit zowat je hele leven op dieet. Nooit kun je eens volop genieten van wat jij lekker vindt omdat dat juist die dingen zijn waar je van aankomt. Je dik zijn bepaald je hele leven want je schaamt je en zou zooo graag lekker slank willen zijn. Dan pas zou je gelukkig zijn.

Deze strijd tegen de overtollige kilo's kun je de rest van je leven voortzetten of je gaat jezelf eens op een andere manier bekijken. Wat zijn jouw kwaliteiten en talenten? Waar ben je goed in? Waar heb je echt plezier in? Waar wil jij je focus op leggen, op te dik zijn of op mens zijn?

Boekentips:
 • De Kracht van Ja, van John Kalse
 • Acceptatie, van Lee Coit

Karma loslaten

Karma heeft te maken de universele wet van oorzaak en gevolg (wat je zaait zul je oogsten) uit het verleden (ook vorige levens). Maar ook in het huidige leven kun je beter geen nieuw karma opbouwen door dingen te doen die schadelijk zijn voor jezelf of een ander. Heel kort uitgelegd is karma er om te regelen dat wij onze vergissingen en fouten uit vorige levens gaan corrigeren door ervaringen in een toekomstig leven.

Met andere woorden, er is geen God die ons straft voor onze wandaden. Als we sterven komen we op een plek terecht waar ons het afgelopen leven wordt getoond en op die manier kunnen inzien en invoelen wat wij beter niet of wel hadden kunnen doen. Wij krijgen de gelegenheid om inzicht te krijgen hoe wij onszelf in een volgend leven kunnen corrigeren. Het is ons eigen besluit en we nemen op dat moment de volle verantwoordelijkheid voor ons gedrag.

Komen we weer op Aarde in een nieuw leven terecht, weten we op bewust niveau niets meer van die afspraak die we met onszelf hebben gemaakt. Maar onbewust trekken we toch levensomstandigheden aan die ons de kansen bieden om ongepaste neigingen en eigenschappen te overwinnen en daardoor te groeien.

Leren om van onszelf te houden is een van de beste manieren om karma los te laten. Jezelf en anderen vergeven is een prachtige vorm van karma loslaten. En het helpt altijd om integer te zijn; op die manier kun je haast geen nieuw karma veroorzaken.
Tips:
 • healingmethode Magnified Healing
 • boek Het Wonder van Vergeving van Willem Glaudemans
 • cd Los Laten van Doreen Virtue

Lezen

Op het gebied van spiritualiteit zijn ongelofelijk veel inspirerende boeken verschenen. Er zijn verschillende stromingen die je kunt volgen, het ligt er maar aan wat jij het meest boeiend vindt en wat het beste bij je past. Dat zal zich op jouw persoonlijke pad steeds meer uitkristalliseren. Het beste kun je beginnen met wat 'rondsnuffelen' in bibliotheken, boekenwinkels, esoterische winkels of op internet. Je zult merken dat jij je tot bepaalde boeken aangetrokken voelt. Daar kun je beste mee beginnen. Gaandeweg zul je ontdekken welke kant van het spirituele jou het meeste aanspreekt en je daarin verdiepen. Wie niet van lezen houdt, kan tegenwoordig ook luisterboeken aanschaffen.

Mediteren

Wie wil gaan mediteren kan dat het beste elke dag gaan doen, al is het maar 10 minuten. Dat heeft het meeste effect. Zoek een meditatie die bij je past. De meest simpele meditatie gaat zo:
 • ga zitten in een rustige ruimte waar je eventjes ongestoord kunt zijn
 • zitten in een kleermakerszit is ideaal maar niet voor iedereen geschikt; ga in elk geval met een rechte rug zitten (recht op je stuitje)
 • probeer je geest tot rust te brengen door bewust in en uit te ademen; houdt je focus op je adem, elke keer dat je afgeleid wordt door gedachtes en beelden ga je terug naar je ademhaling, blijf gewoon doorademen, forceer je adem niet

Als je dit een tijdje twee keer per dag 10 tot 20 minuten doet, zul je er veel baat bij hebben. Er zijn talloze boeken geschreven over meditatie, ook voor beginnelingen. Of ga een meditatiecursus volgen als je denkt dat het iets voor je is. Meditatie kan veel rust brengen in een onrustige mind.

Negatief ego transformeren

Zie hiervoor artikel Angst en het negatieve ego.

Organiseren van je werkplek

Je zou denken, wat heeft dit met spiritualiteit te maken. Toch behoort ook het opruimen en organiseren van je onmiddellijke werkomgeving tot een spiritueel verhogende daad. Symbolisch gezien heeft het materiële opruimen/organiseren ook te maken met orde en rust scheppen in je hoofd. Bovendien werkt het veel plezieriger in een opgeruimde en goed georganiseerde omgeving dan op een rommelige plek.

Als je eenmaal alles goed geordend en opgeruimd hebt in overzichtelijke mappen bijvoorbeeld, kun je lijsten maken die je helpen structuur en overzicht te houden. Hier een paar voorbeelden van lijsten:
 • To do lijst
 • Dagplan
 • Weekplan
 • Maandplan
 • Jaarplan
 • Deadlines
 • Doelenplan
 • Wenslijst

Prana ademhalingsoefeningen

In de oude tradities ontdekten de yogi's (beoefenaars van yoga) dat prana de essentiële levenskracht in zuurstof is. Maar het is meer dan zuurstof alleen. Prana doordringt niet alleen het fysieke lichaam maar ook de subtiele etherische lichamen die het fysieke lichaam omgeven. Deze energievelden hebben een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Elke ziekte begint feitelijk in een van onze etherische lichamen en niet, zoals wij denken, direct in het fysieke lijf.

Prana ademhalingsoefeningen kun je het beste leren bij vakbekwame therapeuten die een praktijk hebben waar ze deze ademhalingsoefeningen aanleren. Deze zijn makkelijk op internet te vinden.

Quivive

In deze context wordt bedoelt op je quivive zijn (op je hoede zijn) voor het negatieve ego. Dit blijft een levenslange oefening. Zit je net lekker in een positieve flow, het zij door meditatie of een goed gesprek of mooie mijmeringen, sluipt er stiekem een stoorzender binnen: een onrustgevende gedachte die het effect van je harmonische stemming op slag teniet doet. Dat is het werk van het negatieve ego. Het beste pak je die gedachte gelijk in de kraag en zet hem netjes buiten de deur, zoals je het ook met andere ongewenste indringers zou doen.

Byron Katie zei ooit: "Gezond verstand lijdt niet - nooit!" en "Elke gedachte die pijn doet, is een leugen."

Rebirthing

Rebirthing is nog een ademhalingmethode die je natuurlijke ademhaling stimuleert en je meer in balans brengt. Goede ademhaling is zo belangrijk! Veel mensen ademen allang niet meer natuurlijk; dat komt door de stressvolle tijd waarin wij leven. Alles moet snel en perfect en dat gaat vaak ten koste van onze gezondheid. Uitgebreide informatie over rebirthing kun je hier vinden.

Schoonmaken van je huis en werkplek

Hier gelden eigenlijk dezelfde regels als bij het Organiseren van je werkplek: de fysieke daad heeft een psychologisch en spiritueel effect op je geest. Maak je huis en je werkplek schoon en je geest wordt helderder.

Tijd voor recreatie en plezier

Spirituele mensen vergeten nogal eens tijd te maken voor plezier. Ze zijn meestal heel toegewijd en serieus bezig met spiritualiteit en vergeten te lachen. Een goed humeur is nodig om af en toe te kunnen relativeren en afstand te nemen. Afstand van hard werken, afstand van de ernst van het leven, van problemen en af en toe ook afstand van spiritualiteit.

Bedenk eens wanneer je voor het laatst zo uitbundig gelachen hebt dat er tranen over je wangen biggelden, of wanneer je voor het laatst heerlijk gedanst hebt, naar mooie muziek geluisterd hebt, een inspirerende film hebt gezien, naar de sauna bent geweest of een heerlijke strand- of boswandeling hebt gemaakt.

Maak eens een lijstje met dingen waar je echt blij van wordt of waar je op een plezierige manier energie van krijgt. Spreek met jezelf af om jezelf regelmatig te verwennen met deze leuke, aangename en weldadige ervaringen.

Universele liefde

Universele liefde is het equivalent van onvoorwaardelijke liefde. Dit vraagt van ons, al onze vooroordelen en oordelen los te laten. We zitten vol met meningen en oordelen en het valt in het begin zeker niet mee om daar geen waarde meer aan te hechten. Het blijft oefenen en jezelf trainen, waarschijnlijk de rest van je leven.

Het beste kun je beginnen met jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben. Pas als je jezelf helemaal kunt aanvaarden en liefhebben met al je 'schoonheidsfoutjes' en tekortkomingen, ben je in staat een ander helemaal te accepteren precies zoals hij/zij is.

Universele liefde houdt ook in dat je van het leven houdt en van alles wat leeft: mensen, dieren, de natuur, de planeet en het hele universum. Het is helemaal geen kunst om te houden van wat mooi en makkelijk is. Waar het werkelijk om gaat is te leren houden en respecteren van alles wat zich voordoet ongeacht de uiterlijke en innerlijke kenmerken. Universele liefde sluit alles in zijn armen; sluit niets en niemand uit.

Als je eenmaal vriendschap hebt gesloten met jezelf kun je kunt deze oefening uitbreiden met b.v. een familielid, buurman of collega waar jij je af en toe aan irriteert. Je zou kunnen bedenken, dat die persoon misschien niet zo lekker in z'n vel zit om redenen die jou helemaal niet bekend zijn. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal en z'n eigen pijn en reageert van daaruit. In plaats van die persoon te veroordelen kunnen we proberen begrip te ontwikkelen en later zelfs mededogen.

Visualisaties

Visualisaties zijn eenvoudig voorstellingen die je in je geest maakt. Iedereen visualiseert dagelijks onbewust; als we aan iemand of iets denken hebben we daar soms ook beelden bij. Maar je kunt ook bewust visualiseren. Als je in de ochtend wakker wordt kun je b.v. bedenken hoe je wilt dat je dag eruit ziet. Als je een succesvolle en blije dag wenst, dan stel je jezelf voor hoe een situatie, waar je misschien tegenop ziet, in het meest ideale geval eruit zal zien voor jou. Bedenk het mooiste scenario en doe dit het liefst met al je zintuigen: zie het, voel het, ruik het desnoods, laat alle twijfels varen en stuur het de ruimte in.
Als je moeilijk kunt visualiseren (beelden met kleuren zien), dan zijn er workshops waar je dit kunt leren.

Vergeving

Vergeving (en houden van jezelf) is het belangrijkste onderdeel op het pad van spiritualiteit. Iedereen heeft het vermogen om te vergeven in zich. Maar weinigen doen het ook echt. Het is veel gemakkelijker (maar ook pijnlijker) om boos te blijven en wrok te koesteren. Zo zijn we opgevoed, zo zijn we het gewend. Vergeven is iets voor watjes of van de kerk. Een stoer iemand laat niet met zich sollen en zint op wraak. Hele naties blijven in de spiraal van haat hangen en verwonderen zich dat er nooit vrede komt.

Met vergevingsgezindheid in het hart zou er geen oorlog kunnen ontstaan. Geen oorlog tussen landen, geen oorlog tussen mensen en geen oorlog in jezelf.

Wat je nodig hebt om te vergeven is in eerste instantie de bereidheid ertoe. Vergeven doe je met je hart en niet met je verstand. En zoals Willem Glaudemans in zijn boek: Het wonder van vergeving, zegt: "Vergeving gaat niet over de ander, vergeving gaat over jou. Met vergeven hoef je niet te wachten tot de ander verandert of spijt betuigt. Het is een innerlijk proces, een daad van liefde voor jezelf die ook effect kan hebben op je relaties."

Waarheid nastreven

Wat is waarheid eigenlijk? Welke waarheid zou je moeten nastreven? Het antwoord is: er is maar een waarheid en dat is jouw waarheid. Jij alleen kunt bepalen wat waar voelt voor jou. Als jij met iets resoneert, dan zegt jouw systeem (fysiek en mentaal) ja erop en dat is dan jouw waarheid. Voel je weerstand, dan zegt jouw systeem nee en kun je het niet tot jouw waarheid rekenen. Het is belangrijk je eigen waarden in acht te nemen en je niet onder te laten sneeuwen door mensen om je heen die je misschien zelfs hoger acht dan jezelf (ook dit is een misvatting, niemand is hoger of beter dan jij, hooguit anders).

Als je denkt dat mensen met meer opleiding of kennis ook meer waarheid tentoonspreiden, dan is dat een vergissing. Jouw waarheid voel je het beste door dicht bij jezelf te blijven. Door trouw te zijn aan jezelf verhoog je de kansen voor je eigen (spirituele) groei.

Yoga

Het begrip Yoga is inmiddels aardig ingeburgerd en bijna iedereen weet er wel iets van. Lichaamsbeweging is essentieel voor een goed functionerend lichaam. Het beoefenen van yoga is versterkend en ontspannend. Voor veel mensen is yoga een bepaalde levensstijl geworden. Er zijn verschillende manieren om yoga te doen:
 • lichaamsoefeningen (asana's)
 • ontspanningsoefeningen met yoga
 • ademhalingstechnieken (pranayama)
 • natuurlijk voedsel eten (natuurvoedingswinkels)
 • geestelijke zelfdiscipline (meditatie)

Er zijn ook verschillende vormen van yoga, de meest bekende zijn:
 • Hatha yoga (yogahoudingen of asana's voor bewegingen met aandacht)
 • Prana yoga (maakt verbinding met de oerenergie)
 • Vipassana yoga (geconcentreerde vertraagde bewegingen)
 • Kinder yoga (voor kinderen)
 • Dru yoga (met aandacht voor stilte in jezelf

Meer informatie over yoga is hier te vinden. In veel woonplaatsen worden yogalessen gegeven en na verloop van tijd kun je jouw favoriete yoga oefeningen ook makkelijk thuis doen.

Zelfonderzoek

Ken jezelf, dit is van cruciaal belang op je reis door het leven. Als je niet naar binnen durft te kijken, zul je ergens blijven steken. Je zou vragen moeten stellen zoals:
 • Waar kom ik vandaan?
 • Waar sta ik nu?
 • Waar wil ik heen?

De antwoorden hierop vindt je in jezelf. Soms is het nodig om wat dieper in jezelf te duiken en soms kom je daar dingen tegen die je liever niet zou willen zien. Verstoppertje spelen met jezelf is zinloos, want het houdt je pijn in stand en ooit zal ook daar het licht van de liefde op schijnen. Schaam je niet, want alle mensen hebben gelijkwaardige neigingen of eigenschappen, zij het in een andere vorm of verpakking. Schaamte en schuldgevoelens zijn afkomstig van het negatieve ego, dus daar schiet je niets mee op. Er is moed voor nodig om jezelf helemaal te aanschouwen met alles wat zich aandient. En er is moed en liefde voor nodig om ook de 'lelijkheid' van jezelf te omarmen, lief te hebben en te vergeven.

Zelfonderzoek is reinigend want je komt dingen tegen die niet meer werken, die niet meer van toepassing voor je zijn en die je niet meer nodig hebt. Zelfonderzoek is ook een boeiend proces dat je steeds dichter brengt bij waar je werkelijk wilt zijn en wie je werkelijk bent. Weet dat je altijd van gedachte kunt veranderen en ... be gentle for yourself!

Lees verder

© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spirituele datingsites: Een spirituele date die bij jou pastSteeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit en kiezen voor de meer bewuste levensstijl die daarbij past. En bij een…
Wat is een “aura”?In het spirituele wordt er veel over aura’s gesproken. De een vindt het abracadabra en de ander vindt het machtig intere…
Boekrecensie: De zeven spirituele wetten van succesrecensieBoekrecensie: De zeven spirituele wetten van succes‘De zeven spirituele wetten van succes’ van Deepak Chopra uit 1994 is een soort vervolg, noem het logische vervolg, op ‘…

Boekbespreking: Alles verloopt volgens planBoekbespreking: Alles verloopt volgens planDit boek van Ute Kretschmar bevat gechannelde informatie van Meester Confucius en Meester Kuthumi en gaat over de fundam…
Bronnen en referenties
 • Zelf heeft de auteur van dit artikel zich laten inspireren door Dr. Joshua David Stone, die een reeks prachtige boeken geschreven heeft: een 30 delige encyclopedie-achtige serie over spiritualiteit en psychologie. De meeste boeken zijn Engelstalig, maar er zijn ook Duitse vertalingen en enkele Nederlandse vertalingen.
Reactie

Celestina, 25-12-2011
Ik vind dit een zeer leerrijk en prachtig artikel. Ik ben er toevallig opgekomen. Ook ik ben sinds kort enorm naar me op zoek. Maar ik kom niet echt verder. graag had ik een afvies over hoe en wat ik het beste kan doen. Sinds kort schrijf ik ook veel en sta eigenlijk verstomd van mezelf. Wist niet dat ik soms toch leuke tekstjes schreef. Dat is mij mening, sorry voor deze opmerking. Ik kijk ook enorm ernaar uit op een reactie van u. Ik zal een paar korte zinnen schrijven die ik in mijn dagboekje bijhoud.

Ik vraag U, goddelijke rijk, van het universum, dringend om hulp om de alle jongeren, en zeker hier bij mij in de buurt, het Goddelijk pad voor ze te bereiden en hun van al hun negatieve gedaante en gedachte te bevrijden…

O, machtig, wonderlmooi lichtwezen, ik vraag u ook om extra energie, kracht en macht om het uiteindelijke werelddoel te bereiken en tevens het geloof om er naartoe te blijven reiken. Op dit moment ben ik emotioneel een beetje prikkelbaar, helaas maar waar. Ik hoop dat U mij niet opgeeft en mij op uw pad wijst met de nodige aanknopingen.
Zoals
U weet moeten we nog samen een heel eind gaan en misschien kan ons hierbij helpen ook de mooie prachtige maan… Bedankt alvast en ik weet tis allemaal veel wat ik vraag, sorry hiervoor…

O, goddelijk lichtwezen ik dank u voor dit leven en het zijn van mijn wezen. Ik vraag u om bescherming te blijven geven aan mijn prachtige kinderen en al mijn geliefden naasten en blijf ook hun de weg wijzen zodat ze die veilig kunnen berijden en ik smeek U, goddelijk wezen blijf mijn kindjes Kevin en Rafael altijd aan hun zijde, zij zijn mijn leven, Ook vraag ik dit voor alle andere kinderen want uiteindelijk zijn we allen één, we moeten zo spoedig mogeljk 1 groot rijk vormen, 1 groot reuze prachtig universeel wezen. Laat ook alle mensen inzien dat het onnodig is te wachten, we moeten snel starten met dit Nieuwe Leven en het opbouwen van de Nieuwe Tijd en hopelijk kunnen plezieren vele wezens in de Nieuwe Wereld en die vast en zeker zal zijn kerend vol vrede, liefde, harmonie en vreugde, waar iedereen van zal hebben werkelijk mooie echte deugden… Dank u goddelijk wezen xxx

Zo dat waren enkele dingetjes die in neerschrijf in mijn boekje als ik mij goed voel of soms minder goed. Wel wil ik ook wel even vermelden dat ik echt niet gek ben, want mijn hersens zijn nagekeken. Ik ben wel anders dan de meeste mensen in mijn omgeving en daarom ben ik blij dat ik nu via deze site mezelf een beetje kan uiten zonder dat ze mij raar aankijken. ook hou ik enorm veel van dieren en de natuur en natuurlijk ook alle mooie wonderlijke kinderen. Verder heb ik buiten mijn lieve knappe getalenteerde kinderen en lieve hondjes en mijn hamster weinig of bijna geen vrienden. Maar mis dat niet echt, schrijf veel en ik kom uit een grote familie. Zo nu even genoeg over mij gezaagd en hopelijk krijg ik een mailtje van u. Al weet ik niet goed naar wie ik mij richten moet.
Zo, bedankt alvast en groetjes Celestina Reactie infoteur, 28-12-2011
Lieve Celestina,
Hartelijk dank voor je openhartige reactie. Wat je schrijft in je boekje, lijken wel gebeden. Blijf bidden, want dat houdt je in contact met het Goddelijke. Iemand zei ooit: Waarom je zorgen maken, als je kunt bidden.
Blijf ook schrijven, want daarmee breng je naar buiten wat in je leeft. En blijf dingen doen waar je blij van wordt, dat brengt vanzelf meer licht in je leven. Luisteren naar je gevoel kan je ook verder op je spirituele pad helpen. Iedereen heeft innerlijke leiding tot zijn/haar beschikking. Het is aan ons om deze te willen horen, zien, voelen en volgen.
Een van de belangrijkste dingen waar je mee kunt beginnen is : houden van jezelf. Jezelf waarderen en volledig accepteren precies zo als je bent is daarbij een eerste begin. Omarm jezelf met al je tekortkomingen en vergissingen. Wees als een liefhebbende moeder voor jezelf. Onvoorwaardelijk houden van jezelf zonder pretenties wijst je vanzelf de weg die je kunt volgen.
Zie ook dit artikel:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/66108-het-verschil-tussen-egoisme-en-eigenliefde.html
Een mooi en inspirerend 2012 toegewenst!

Minga (63 artikelen)
Laatste update: 01-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.