De Abalone Schelp en zijn magische krachten

De Abalone Schelp en zijn magische krachten Abalone is een weekdier in een schelp en wordt al eeuwenlang geoogst. Niet alleen voor het vlees, die heden beschouwd wordt als een ware delicatesse, maar ook voor de schelp, die bewerkt wordt tot een mooi ogend sieraad. Het is dan ook door deze sieraden dat de abalone schelp bij de meeste mensen wel bekend is. Sommigen geloven echter dat de schelp magische en krachtige eigenschappen heeft.

Inhoud


Wat is een abalone schelp

Abalone is een middelgrote tot zeer grote, eetbare zeeslak in een schelp en het leeft vooral van kelp en bruine algen. Het dier is een langzame groeier, maar kan wel heel oud worden. De schelp lijkt zeer sterk op een grote oesterschelp en je kan die kopen in verschillende natuurwinkels, spirituele zaken of eventueel via het internet. Laat je echter niet verleiden door een super goedkoop exemplaar, want er bestaan ook allerlei nep schelpen en deze zijn zeer moeilijk te onderscheiden van de echte.

Het weekdier is bij ons meer bekend onder de naam: zee-oor, oorschelp of venus-oor. Soms worden ze ook wel eens, de Moeder-van-Parel, zee-opaal of het kroonjuweel van de oceaan genoemd. Deze bijnamen hebben ze vooral te danken aan de zeer mooi ogende schelp die ze met zich meedragen. De schelpen hebben een lage, open, spiraalvormige structuur en aan de rand van de schelp zitten er vijf luchtgaten. Deze gaten zijn nodig voor een gelijkmatige toevoer van zuurstofrijk water en de uitstoot van overbodige afvalstoffen.

Er bestaan wel meer dan 130 soorten, waarvan er reeds honderd erkend zijn en er zijn ook al enkele bastaards opgenomen. De meeste zijn vooral te vinden langs de kustwateren: in Australië, het zuidelijk halfrond van Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, West-Noord-Amerika en in het noordelijk halfrond van Japan.

De schelp is buitengewoon sterk

De abalone schelp is uitzonderlijk sterk, want zijn dikke, glanzende voering bestaat uit afwisselende lagen van calciumcarbonaat: dit zijn verschillende laagjes die elkaar overlappen. Wanneer de schelp met een grote kracht geslagen wordt, verbrijzelen de laagjes niet, maar verschuiven zich razendsnel, waardoor ze de harde klap moeiteloos kunnen absorberen. Wetenschappers bestuderen daarom de volledige structuur van de schelp, zodat ze in de toekomst sterkere keramische producten kunnen maken, zoals kogelvrije vesten.

De abalone visserij

In de beginperiode van de abalone visserij werden ze gerookt, gedroogd of vers verkocht aan lokale vismarkten. In een latere fase werden ze ook ingeblikt voor de export. Momenteel worden ze zowel levend, vers, of diepgevroren uitgevoerd en de grootste afnemer is Japan.

Een bedreigde diersoort

Volgens sommige wetenschappers zullen de abalonen binnen 100 jaar uitsterven, dit door de verzuring van de oceanen. Illegale abalone schelpen zijn dus zeer zeldzaam. Ook de oogst en de bewerking van het product verloopt niet zonder gevaar waardoor deze schelpen over het algemeen duur zijn.

Wat veel mensen niet weten is dat de abalone schelp zeer giftig is. De stofdeeltjes (calciumcarbonaat) die vrijkomen, tijdens het schuren of slijpen, kunnen doordringen in de lagere luchtwegen met als gevolg: bronchitis, astma, huidirritaties ect. Het is dan ook aan te raden om de schelp in een natte toestand te bewerken en een stof masker te gebruiken.

Consumptie

Ook al is abalone in Japan zeer duur, het is en blijft een populaire delicatesse en wordt over het algemeen aangekocht door luxe restaurants, dit om hun bekende gerecht “Sashimi” voor te bereiden: een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren, geserveerd met allerhande sauzen.

Decoratie en juwelen
De kleur van de voering is zeer verschillend, dit van soort tot soort. De parelmoer kan bijvoorbeeld zilverwit kleuren met een vleugje groen, rood en paars of een diep, blauw kleur weergeven, versmolten met groen, geel en eventueel rood. De kleuren zijn zeer fascinerend en voor veel culturen een streel voor het oog, waardoor ze vaak bewerkt en verwerkt worden als: decoratie, juwelen, knopen ect.

Verborgen eigenschappen van de schelp

Parelmoer wordt al eeuwen lang aanzien als iets dat heel zuiverend en positief werkt. De kracht van de schelp zit dus in de parelmoer en de werking ervan is zoals een edelsteen: edelstenen geven energie en hebben een edele kracht en deze parelmoer geeft dat ook. Het hoeft niet altijd een schelp te zijn om deze krachten te benutten, je kan ook juwelen dragen met parelmoer, zoals een ketting in parelmoer, want deze hebben dezelfde energie.

Zuiverende energie

Abalone schelpen beschikken over de zuiverende energie van de zee en wordt in de astrologie gelinkt met het element water, zo ook aan mensen die het astrologische teken “kreeft” dragen en dat zijn meestal mensen die met het emotionele te maken hebben.

Er wordt ook gezegd dat deze schelpen toch wel een goed effect hebben op onze gezondheid, op onze chakra’s, vooral voor de hartchakra. Je ziet daar ook alle kleuren van de regenboog in, wat wil zeggen dat het de chakra’s wat in evenwicht brengt. Het zorgt er ook voor dat de angsten worden verlicht, dat al het verdriet en de bekommeringen naar beneden worden gehaald en het geeft ook de eigenschap om de emoties te verzachten. Tijdens huwelijken wordt veel parelmoer gedragen, niet alleen omdat het mooi is, maar ook voor zijn emotionele werking. Ben je dus zeer emotioneel? Draag dan parelmoer, zodat je jouw emoties gemakkelijker onder controle krijgt.

De schelpen hebben eveneens een krachtige en reinigende werking. Daarom worden ze vaak gebruikt om er witte salie in te branden, dit om bijvoorbeeld huizen te zuiveren, om jezelf te zuiveren etc. Het geeft dus echt wel een zuiverend effect.

Inspirerend en harmonieus

Het werkt ook inspirerend tijdens het schilderen, het schrijven of het componeren van muziek, want het zou een magische creativiteit bevatten. Een abalone schelp kun je ook plaatsen op kantoor, dit als decoratiemiddel, want het kan de harmonie tussen de mensen vergroten en zorgen voor een positieve samenwerking. Verder zou deze schelp ook goed zijn voor onze spijsvertering, innerlijke rijkdom brengen, kracht geven en het zou ons een lang leven schenken.

Meditatie

Abalone schelpen worden ook vaak gebruikt tijdens een meditatie, omdat dit goed is voor de intuïtie, de spirituele en de psychologische ontwikkeling. Met een brandende kaars zou dit nieuwe inzichten geven, rust brengen en ervoor zorgen dat we oude gewoontes kunnen loslaten en de vernieuwing durven toe te laten.

Energetisch bad

De schelp wordt steeds meer gebruikt als energetisch bad voor edelsteentjes, dit om gebruikte edelsteentjes te ontladen en terug op te laden zodat ze terug beschikken over een krachtige werking.

 • Ontladen van gebruikte edelsteentjes: vul de abalone schelp met zuivere, opgeladen hematiet steentjes en leg het te ontladen edelsteentje een nacht op de hematiet steentjes.
 • Opladen van edelsteentjes: vul de abalone schelp met zuivere, opgeladen bergkristal steentjes en leg het op te laden edelsteentje een nacht op de bergkristal steentjes.

Voor een optimale werking: de hematiet en kristal steentjes om de maand, een uurtje in zuiver, licht gezouten water leggen, spoelen onder stromend water tot ze helemaal zuiver zijn en dan een nacht in de volle maan leggen!

Het branden van kruiden in de abalone schelp
Bij een ritueel wordt de abalone schelp meestal gebruikt om de vijf elementen tot een geheel te voegen. De schelp beschikt over kleine gaatjes die zorgen voor de nodige luchttoevoer.

Benodigdheden
 • Water: abalone schelp
 • Aarde: kruiden: Lucht: rook
 • Vuur: kaars/lucifer
 • Ether: etherische werking

De kracht van parelmoer

 • De reflectie van parelmoer zou het boze oog weren.
 • Parelmoer zou een beschermende werking hebben tegen negatieve energieën en ook boze krachten weren.
 • Parelmoer zorgt voor een evenwichtige omgang met zichzelf en anderen.
 • Het dragen van parelmoer zorgt voor een diepe innerlijke rust, brengt de chakra’s in evenwicht, verzacht het verdriet en verlicht de angst.
 • Parelmoer werkt inspirerend, is goed voor de intuïtie, zorgt voor de psychologische ontwikkeling en brengt nieuwe inzichten.

Het ontladen en opladen van de schelp

Net zoals edelstenen kan de schelp overvol zitten waardoor zijn werking niet meer optimaal zal zijn. Voor een goede werking wordt de abalone schelp, net zoals bij edelstenen, goed ontladen en opgeladen. Dit kan je ook doen met sieraden die uit de abalone schelp gemaakt zijn
 • leg de schelp in zuiver water of bronwater. Je mag hem eventueel ook onder stromend water houden tot hij helemaal zuiver is.
 • Leg de schelp in de volle maan.
© 2012 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abalone – de schelp met parelmoer en pauaAbalone – de schelp met parelmoer en pauaAbalone is een zeeslak met een schelp. Hij is er in veel soorten en wordt ook wel zeeoor genoemd, een zeeslak die in all…
Abalone – delicatesse en schelp met pauaAbalone – delicatesse en schelp met pauaAbalone is een prachtige schelp, waarvan het schelpdier te eten is en het parelmoer van de schelp gebruikt wordt om sier…
Nautilus – inktvis met uitwendige schelpNautilus – inktvis met uitwendige schelpDe nautilus is een schelpdier dat een prachtige schelp vormt. Het huis van de inktvis is spiraalvormig gedraaid en aan d…
Abalone - het gezelschapsspel met de knikkersAbalone - het gezelschapsspel met de knikkersVoor de spelletjesliefhebbers onder ons is er uit een keur aan leuke spellen te kiezen. Abalone is een mooi uitgevoerd k…

Yoga als een way of lifeYoga als een way of lifeSommige mensen zijn altijd vrolijk, heerlijk als het in de aard zit. Helaas geldt dat niet voor iedereen en of het nu do…
De wet van de aantrekkingskrachtDe wet van de aantrekkingskracht wordt door zelfhulpspecialisten en spirituele leraren nogal eens genoemd als basis voor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hh371, Pixabay
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.