Yoga als een way of life

Yoga als een way of life Sommige mensen zijn altijd vrolijk, heerlijk als het in de aard zit. Helaas geldt dat niet voor iedereen en of het nu doemdenkers zijn of het leven zit niet altijd mee, zoek de vrolijkheid op in jezelf. Het kan je zoveel brengen. Als je dit kan integreren in het leven dan wordt het een tweede natuur, leef je prettiger en gezonder … en het maakt je een vrolijker mens.

Pasklare oefeningen of een ‘way of life’

Het zal een ieder niet verbazen dat yoga een way of life is. Natuurlijk kent yoga een groot aantal oefeningen welke je op verschillende vlakken kan ondersteunen. Maar yoga is feitelijk een totaalplaatje en veel meer dan die oefeningen. Met yoga kan je bijvoorbeeld ook opnieuw leren ademen. Echt ademen, je longen volledig benutten en je lichaam voelen als de zuurstof door de aderen getransporteerd wordt. En mediteren, diep in jezelf keren moet een vanzelfsprekendheid kunnen zijn op het moment dat je er behoefte aan hebt.

Dagelijks toepassen

Verschillende yoga oefeningen

Als je toestaat dat yoga een onderdeel van het leven wordt, pas dan ga je merken wat yoga voor je kan betekenen. Zo kan de slechte starter met wat oefeningen een veel meer energieke dag beleven. Maar bij klachten van verschillende aard kan yoga ook een rol vervullen. Voor algeheel welbevinden zijn de Tibetanen prettig en zijn er nog veel meer oefeningen die het lichaam een prettig en gezond gevoel kunnen geven en je een vrolijker mens maken.
Door de rust die je aan de hand van de oefeningen bewerkstelligt, kan de geest ook haar rust nemen. Dit klinkt weinig concreet, maar op het moment dat je met oefeningen begint, ervaar je het direct. De focus gaat in eerste instantie naar de houding, de ademhaling en langzaam krijgt je geest de kans te gaan drijven en spanning valt weg.
Enkele houdingen met bijbehorende oefeningen om je een idee te geven van de mogelijkheden.

Ademhaling

Steeds meer mensen zijn bezig me de ademhaling. Iets wat zo vanzelfsprekend is, blijkt helemaal niet zo vanzelfsprekend. Althans, voor veel mensen niet. Toch ademen veel mensen verkeerd en komen er pas achter als ze een aandoening hebben of voelen een tekort aan zuurstof tijdens het hardlopen. De diepe, volle ademhaling is door veel mensen vervangen door de korte, hoge ademhaling. Door drukte, stress en een totale gespannenheid van het lichaam en de geest, gaan we vanzelf anders ademen en moet je er bewust mee bezig zijn om het weer te corrigeren. De rust die je met yoga krijgt, maakt dat je die bewuste houding tot een tweede natuur maakt en de rust vanzelf (weer) over je komt.

Een prettige houding om je ademhaling aan te pakken en te voelen is door te gaan liggen op je rug met de benen iets uit elkaar. De armen gespreid op de grond en de kin iets richting de borst. Adem nu diep in (je pompt als het ware je lichaam op) door de neus, even vasthouden en vervolgens iets langzamer uitademen via de neus. Wacht een seconde of wat en herhaal deze ademhaling. Doe dit gedurende een minuut en probeer te visualiseren dat de naar binnen gezogen zuurstof door de aderen naar al je organen gaat.
Behalve een goede ademhaling maakt het je hoofd ook meteen rustiger, voel je je hart rustiger tikken en je lichaam komt in een ontspannen “stand”. Dit is een oefening die je altijd kunt doen als je bijvoorbeeld stress op voelt komen.

Meditatie

De een staat er mee op en de ander gaat er mee slapen, voor veel mensen is meditatie een vast onderdeel van het leven. Maar er zijn ook genoeg mensen die zich afvragen wat de toegevoegde waarde van meditatie is. Je weet pas wat meditatie is, als je het gaat doen. Je wordt er rustiger van, bewolkte gebieden in je hoofd worden helder en helpen je het proces te overzien. Bovendien brengt meditatie je dichter bij je geest en je lichaam. Het is niet slechts meer een omhulsel waar je gedurende een x-aantal jaar “je ding mee doet”.

Een aantal praktische stappen zijn:
  • Bekijk vanuit de derde persoon wat er in de wereld gebeurt en laat het langzaam dichter bij jezelf komen.
  • Hoe sta jij er in en wat doe jij er mee … en vooral wat laat je bewust aan je voorbij gaan.
  • Als je rustiger wordt en dichter bij jezelf komt, richt je je nog een keer op je ademhaling.
  • Langzaam keer je je naar binnen (zorg dat je je de focus houdt) en concentreer je je op je diepste en pak je het meditatiemoment op.
  • Er zijn verschillende meditaties en vaak betreft het visualisaties van metaforen voor bepaalde situaties, maar doe dat wat prettig voelt. Soms is het even helemaal niets en dat mag ook.

Verbonden

Yoga komt van het woord Yuj, wat verbondenheid wil zeggen. Verbondenheid in de meest brede zin van het woord en voelt als een warme jas die je aantrekt in de kou. Nu zijn er natuurlijk mensen die letterlijk de leefregels naleven, maar dit is zeker niet altijd haalbaar. De filosofie erachter en een aantal belangrijke aspecten uit de leer zijn belangrijker om toe te passen en dan is het nog steeds die warme jas die je aantrekt. Het maakt je een completer en vrolijker mens die goed in het eigen vel zit … een prettige way of life.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…

Wat is “aarden”?Wat is “aarden”?Je hoort het steeds vaker “meer gronden” of “meer aarden”. Hoewel het steeds meer gebruikt wordt, blijft de uitleg nogal…
De Abalone Schelp en zijn magische krachtenDe Abalone Schelp en zijn magische krachtenAbalone is een weekdier in een schelp en wordt al eeuwenlang geoogst. Niet alleen voor het vlees, die heden beschouwd wo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.