Wat is “aarden”?
Je hoort het steeds vaker “meer gronden” of “meer aarden”. Hoewel het steeds meer gebruikt wordt, blijft de uitleg nogal eens achterwege of vaag. Wat is het nu feitelijk? Waar is het goed voor? Hoe werkt het? Allemaal vragen die heel legitiem zijn, maar waar te weinig antwoord op gegeven wordt.
Balans
Iedereen vaart wel bij “in balans zijn”, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In balans zijn wil immers zeggen dat alles in je leven op elkaar afgestemd is. Een stressvol bestaan waar prestatie en leerprocessen bovenaan staan en een sociaal leven om vooral niet als “loser” gebrandmerkt te worden, vormt de basis. Bovendien moet een drukke baan en sociaal leven ook nog gecombineerd worden met een gezin. Bij voorkeur meerdere kinderen die kort op elkaar zitten qua leeftijd, want dan ben je snel “uit de luiers” (goed voor de carrière) en wel zo leuk voor de kinderen.
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het zonder hulp allemaal redden en ook nog aan ontspanning toekomen. Maar zeer waarschijnlijk zijn deze mensen op één hand te tellen. De balans vinden is voor veel mensen moeilijk en omdat veel mensen vervolgens te veel in het hoofd zitten, zoals men dat met een populaire term noemt, moet er dus een moment zijn om de geest en het lichaam “de aarde” weer te laten raken. Want feitelijk komt het daarop neer. Je geest moet je lichaam weer echt gaan voelen en de aarde waar je op staat. Middels oefeningen kan je dat aspect weer herstellen. Alert blijven op je lichaam om tijdig in te grijpen is dan een must. Met de oefeningen herstel je niet in een keer de disbalans, want die bestaat uit meerdere aspecten, maar een basis voor balans is “het aarden”, bovendien brengt het rust in je lichaam.
Onrust
Veel mensen voelen bij een moment van rust dat ze juist die zo belangrijke rust juist niet kunnen pakken. Het ongedurige, onrustige en gejaagde gevoel blijft bestaan. Als je hier geen halt toe roept, zal het enig moment zeker tot klachten leiden. Denk hierbij aan hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid (ook als je weinig doet) etc. Toch is de persoon in kwestie de enige die er iets aan kan doen.
Wat kan je er aan doen?
Als je zover bent dat je het herkent en erkent, ben je ook in staat het voor jezelf op te pakken en er iets aan te doen. Een basis voor alles is een goede ademhaling. Een goede ademhaling is essentieel om een goede basis te leggen en hoewel je zou denken dat het een vanzelfsprekendheid is, dat is het niet. De snelheid waarin we leven brengt voor veel mensen met zich mee, dat ze ook oppervlakkiger gaan ademhalen. We noemen dat een hoge ademhaling. Maar juist de rustige buikademhaling is zo belangrijk. Doe er nog wat oefeningen achteraan en je legt een gefundeerde basis.
Oefening ademhalen
Ga rustig zitten in een gemakkelijke houding. Ontspan je lichaam en sluit je ogen. Adem nu via de neus diep in en leg tegelijkertijd de handen op de buik. Adem net iets rustiger uit dan je inademing was. Haal niet direct weer een diepe teug zuurstof naar binnen, maar wacht tot je lichaam er om vraagt en herhaal dit enkele minuten lang. Voel hoe je buik bij die diepe inademing opzwelt en je lichaam zich vol zuurstof zuigt. Een dergelijke ademhaling is altijd goed, maar maakt ook rustig als je dat onrustige gevoel hebt. Als je dit nu regelmatig herhaalt, kan je het een tweede natuur laten worden. Eigenlijk is het natuurlijk geen tweede natuur, maar is het heel primair. We verleren het alleen vaak in de loop der jaren.
Oefening staartje
Het klinkt zo vreemd, maar ons stuitje is het “restantje” staart van de mens en juist dat stukje kun je goed gebruiken om de aarde weer te vinden en energie op te doen. De houding maakt niet veel uit, als je je maar kunt ontspannen en concentreren.
Liggend, zittend of staand laat je je stuitje langzaam als een soort wortel groeien richting de grond. Het gaat vervolgens de grond in en op zoek naar water, de bron van alles. Als er water gevonden is, haal je dat via die wortel omhoog je lichaam binnen. Van je bekken door je wervels naar boven en langzaam ontspant je lichaam. Als het door heel je lichaam zit en uiteindelijk je hoofd bereikt spuit het er als een warme douche weer uit. Het water loopt direct en via de buitenkant van je lichaam weer de grond in. Vergeet niet die rustige diepe ademhaling vast te houden!
Heel rustig laat je de warme douche stoppen, is al het water weer in de grond en kan de cyclus weer opnieuw doorlopen worden. Voel je je lekker ontspannen, dan kun je stoppen.
Oefening voelen
Je lichaam goed te voelen is lastig als je veel in je hoofd zit, maar begin door te gaan liggen met de benen iets uit elkaar en de armen gespreid. Je hoofd een klein beetje naar de borst gericht. Adem weer goed diep in en visualiseer dat die zuurstof direct in je bloed door je aderen stroomt alsof het kleine zakjes zijn waar er overal in het lichaam wat van achterblijven. Van je longen door je buik naar je bekken en vervolgens naar je benen en voeten en van je longen naar je armen en handen en via je hals naar je hoofd. Als je uitademt visualiseer je dat datzelfde bloed “de lege zuurstofzakjes” weer naar je mond brengen en je dit teruggeeft aan de omgeving.
Voel je lichaam langzaam wat zwaarder worden en voel hoe je lichaam voelt … ervaar het. Langzaam voelt alles alsof je in diepe rust bent en ontspannen.
Tot slot
Zo zijn er tal van oefeningen, maar alles is gebaseerd op het je laten voelen van je lichaam, wat er gebeurt als je de focus erop legt en hoe je lichaam langzaam kan ontspannen als je je goed concentreert. Alles kan, als je dat prettig vindt, door muziek ondersteund worden. Dat bepaal je zelf. Jij moet je er immers prettig bij voelen en een sfeer creëren die hieraan bij kan dragen.