Earthing: Je lichaam aarden

Misschien heb je er wel eens over gehoord: earthing, ook wel grounding of gewoon aarden genoemd. Het principe is dat je je lichaam met de aarde verbindt om zo positieve gezondheidseffecten te bereiken. Dit kun je doen door met je blote voeten letterlijk contact te maken met de aarde buiten. Maar er zijn ook producten die je kunt gebruiken om binnenshuis te aarden.

Waar komt earthing vandaan

Earthing is een fenomeen dat is geïntroduceerd door de Amerikaan Clint Ober. Clint Ober was vroeger werkzaam in de elektronica-industrie, waar het heel gebruikelijk is dat medewerkers zichzelf aarden om zo schade aan gevoelige apparatuur en componenten te voorkomen als gevolg van elektrische ontladingen vanuit het lichaam van de medewerker. Hiertoe worden bijvoorbeeld polsbandjes met een aardingskabel, aardingsmatten en speciaal schoeisel gebruikt. In de elektronicabranche worden deze producten aangeduid als ESD-producten. ESD staat voor Electro Static Discharge.

Clint Ober is dit principe anders gaan benaderen en heeft het ingezet om mensen te beschermen tegen ongewenste elektrische spanningen in het lichaam. Hij heeft hiertoe producten ontwikkeld zoals o.a. aardingslakens en aardingsmatten.

Hoe werkt het

Doordat het menselijk lichaam voor ongeveer 70% uit water bestaat werkt het lichaam als een soort antenne waardoor het de laagfrequente elektrische spanning, die in alle huizen en gebouwen aanwezig is, overneemt. Een voltage van tussen de 2 en 10 Volt in het lichaam is hierbij geen uitzondering. In feite is dit heel tegennatuurlijk, want van nature is het lichaamsvoltage nagenoeg nul. Aardingsproducten zijn heel geleidend. In aardingslakens zit een zilverdraad geweven. Door dit laken aan te sluiten op een aardingspunt vloeit de elektrische spanning af naar de aarde. Als je op een aardingslaken gaat liggen gaat je lichaamsvoltage dan ook weer richting nul. Om dit effect te bereiken kun je ook op je blote voeten buiten gaan staan of lopen. Echter is dit praktisch niet altijd uitvoerbaar.

Is er onderzoek gedaan naar earthing of aarden?

Ja, er zijn diverse onderzoeken naar gedaan. Deze zijn gepubliceerd op de website van The National Center for Biotechnology Information (NCBI). Het NCBI is onderdeel van de National Institutes of Health (NIH). Deze instituten vallen onder de Amerikaanse federale overheid en leggen zich toe op geneeskundig onderzoek.

Aarden en slaapproblemen

Omdat het heel onnatuurlijk is om een aantal Volt in je lichaam te hebben, kunnen mensen daar slaapproblemen door krijgen. 's Nachts is je lichaam veel gevoeliger en moet het juist herstellen. In een onderzoek is aangetoond dat bij proefpersonen het cortisolniveau normaliseerde na 6 weken slapen op een aardingslaken. Het cortisolniveau is onder andere belangrijk voor een normaal slaap-waakritme.

Aarden en ontstekingsgerelateerde aandoeningen

Er is aangetoond dat aarden resulteert in vermindering van ontstekingen in het lichaam. Dit is aangetoond met medische infraroodapparatuur en met bloedwaardemetingen, waaronder witte bloedcellenwaarden. Dit is belangrijk omdat chronische ontstekingen ten grondslag liggen aan veel aandoeningen zoals onder andere:
 • Diabetes
 • Hart- en vaatziekten
 • Fibromyalgie
 • Reuma
 • Multiple Sclerose
 • Astma
 • Alzheimer
 • Darmstoornissen
 • Huidaandoeningen

Aarden en elektrohypersensitiviteit

Steeds meer mensen geven aan dat zij klachten ervaren door de straling van bijvoorbeeld het elektriciteitsnetwerk, daarop aangesloten apparatuur, draadloze apparatuur en zendmasten. Dit wordt aangeduid met de term elektrohypersensitiviteit (EHS). Voorbeelden van klachten die genoemd worden zijn:
 • Hoofdpijn
 • Problemen bij denkprocessen
 • Geheugenproblematiek
 • Hartkloppingen
 • Algemene malaise
 • Wazig zien
 • Duizeligheid
 • Pijn op de borst
 • Spierpijn
 • Tinnitus
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Nachtelijk zweten
 • Paresthesie (tintelingen in de ledematen)

Aarden kan een manier zijn om klachten als gevolg van EHS te verminderen. Dit wordt onder andere beschreven in paragraaf 3.4 van het Elsevier-rapport "Elektromagnetische Hypersensitiviteit: Feit of Fictie?"

Er is steeds meer bewijs dat aantoont dat contact met de aarde een eenvoudige, natuurlijke en effectieve strategie is om in te zetten bij chronische stress, ontstekingsgerelateerde aandoeningen, pijn, slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen.
© 2016 - 2024 Harmony25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Restaurant Chartier in ParijsUit eten gaan is tegenwoordig een hele echte cultuur geworden. Je weet tegenwoordig niet meer waar je moet gaan eten. Ho…
Aromatherapie bij slaapproblemenAromatherapie bij slaapproblemenVeel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een op…
Hooggevoelig? Ga aarden en neem je ruimte!Mensen die hooggevoelig zijn maken zich onbewust klein, het liefst verstoppen zij zich in een hoekje en overzien alles.…
Theater voor kinderen: Spelen met de stemTheater kan op een leuke en educatieve manier kinderen stimuleren in hun ontwikkeling. Het element dat ik in dit artikel…

Hoe houden we onze hormonen in balans?Hoe houden we onze hormonen in balans?Hormonen houden de mens bezig, dit geldt zowel letterlijk als figuurlijk en is als sinds de mensheid. We hebben er soms…
Wat is een coronarografie of hartkatheterisatie?Wat is een coronarografie of hartkatheterisatie?Wanneer uit testen en onderzoeken bij de cardioloog blijkt dat er mogelijk vernauwingen zijn van de kransslagaders, dan…
Bronnen en referenties
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/ Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth's Surface Electrons
 • http://www.stopumts.nl/pdf/Genuis-Lipp2012-NL.pdf Elektrohypersensitiviteit: Feit of Fictie?
Harmony25 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.