Yoga voor meerdere doeleinden

Yoga voor meerdere doeleinden Voor de een is yoga een ‘way of life’, voor de ander lekker ontspannen de spieren los maken en weer iemand anders kan er de geest mee laten rusten. Het maakt eigenlijk ook niet uit waar je yoga voor gebruikt, want als je er baat bij hebt is het altijd goed. Zonder je er (al) enorm in te willen verdiepen, kan je ook eenvoudig met yoga aan de slag gaan.

Geen yoga, toch yoga

Er zijn voor specifieke doeleinden een aantal relatief eenvoudige oefeningen waar je, mits consequent toegepast, veel aan kunt hebben. Bij menig niet-yoga-fanaat hebben ze wel degelijk effect en dus geen yoga ... toch yoga.

Serieus

Wat wel geldt voor iedere oefening is dat je de oefening serieus neemt en dus de tijd inruimt die nodig is en goed let op je ademhaling. Dat wil zeggen, diep inademen via de neus waarbij de buik in alle rust omhoog komt, even vasthouden en vervolgens iets rustiger goed uitademen. Een seconde of wat er tussen laat zitten en opnieuw inademen. Dit is feitelijk altijd een goede ademhaling, maar om uiteenlopende redenen zijn we gejaagd gaan leven en daar hoort een hoge, ietwat gejaagde ademhaling bij. Terug naar de basis is, en het klinkt wellicht vreemd, opnieuw leren ademen en het dan wel vol blijven houden.
Zodra je ademhaling goed loopt, heb je namelijk al een belangrijke stap gezet.

Oefeningen

Het is slechts een greep uit het enorme scala aan yoga oefeningen die alleen of in serievorm het lichaam versterken en daarmee een stuk van de oplossing kunnen bieden.

Lekker actief

Om lekker actief te blijven en je jong in je lichaam te voelen zijn er een aantal oefeningen die je regelmatig kunt doen en waarbij sommige wat meer oefening vergen en andere direct opgepakt kunnen worden. Enkele voorbeelden.

De kaars - Ga op de rug liggen en duw deze plat tegen de grond. Voeten netjes bij elkaar houden. Op een inademing de benen recht omhoog strekken (voeten bij elkaar houden), til je heupen op en zet je handen in je rug. Maak een zo recht mogelijke lijn van je gehele rug en je benen en zorg dat je ademhaling goed via je buik loopt. Twee tot drie minuten vasthouden.

Zitten de vooroverbuiging – Ga rechtop zitten met gestrekte benen en een rechte rug. Zorg dat de benen plat op de grond liggen en de voeten netjes bij elkaar. Adem nu goed in en strek je armen omhoog om jezelf lang te maken en buig je bovenlichaam met gestrekte armen dan naar voren richting de voeten. Pak je voeten of enkels vast en zorg dat je hals en hoofd ontspannen zijn. Zodra je uitademt kom je dieper in deze houding. Probeer dit zo’n twee minuten vast te houden.

Staande vooroverbuiging – Ga rechtop staan, adem goed uit en komt met een rechte rug naar beneden. De benen gestrekt houden en de handen de voeten met een rechte rug aan laten tikken. In plaats van de focus op de neus die de knieën haast aan moet tikken te leggen, leg je de focus op je navel die je bovenbenen moet raken. Laat je hoofd ontspannen omlaag hangen en adem goed door. Deze houding moet je een minuut aanhouden.

Tegen vreetbuiten

Als je regelmatig bepaalde oefeningen doet is de kans op vreetbuien kleiner, het dwangmatige karakter neemt als het ware af. Niet enkele keren doen en denken dat je dan klaar bent, je moet het wel volhouden. Iedere keer een minuut af wat links en een minuut of wat rechts.

Hond met drie poten – Zet je benen iets uit elkaar en zet je armen voor je op de grond. Je lichaam moet vanaf je benen in een rechts lijn met je armen en handen zijn. Dan til je heel voorzichtig een been gestrekt op naar achteren. Doe dit tijdens een inademing. Je voet moet haaks op je been staan en het is net alsof je je hak tegen een muur drukt.

Gebogen driehoek – Zet je rechter elleboog op je geboren rechter knie en strek je linkerarm over je oor. Kijk vervolgens langs je arm mee omhoog en houdt deze houding even vast.

Rust in je hoofd

We zijn allemaal druk druk druk en de maatschappij vraagt ook niet anders. We moeten mee in de ratrace. Maar als daar geen tegenhanger voor is, dan wordt het geen succes. Yoga oefeningen kunnen helpen die rust in je hoofd te krijgen.

Strekken 1 – Ga op je knieën zitten en strek je linkerbeen naar links (neem je voet in dezelfde richting mee). Rechts moet voor het evenwicht goed op de grond blijven en je linkerarm mag ontspannen op je linkerbeen rusten. Als je goed staat strek je vervolgens je rechterarm de lucht in, recht langs je hoofd. Probeer met je arm zo hoog mogelijk te komen en houdt deze houding even vast. Een minuut of wat vasthouden en blijven focussen op de ademhaling.

Strekken 2 – Ga rechtop staan met de benen iets uit elkaar. De armen ontspannen naast je lichaam. Op een inademing breng je armen rijwaarts gestrekt omhoog tot je niet hoger kunt komen met je armen. Even vast houden en op een uitademing de armen weer richting je lichaam brengen en ontspannen laten hangen. Herhaal deze oefening een drie- tot vijftal keer.

Controle loslaten

We willen liefst het hele leven kunnen regisseren en de controle goed in eigen hand houden. ‘Go with the flow’ lijkt nog steeds voor de verdwaalde uit de hippietijd of degene die de flow ‘voelen’. Er is echter een heel prettige houding die helpt om de controle los te laten.

Overgeven - Ga in een kleermakerszit zitten en zet je voeten zo dicht mogelijk tegen je benen aan. Handen voor de buik houden, met de handpalmen naar je toe. Adem rustig in en uit en voel de zuurstof door je lichaam stromen. Breng nu op een inademing de armen voor je lichaam langs omhoog en op een uitademing gaan de armen aan de zijkant van je lichaam weer omlaag. De handpalmen zijn in de houding naar buiten gekeerd. Herhaal de oefening en nu moet je de armen net voordat de aan de zijkant weer omlaag gaan even in deze houding vasthouden. De handen zijn in een open houding en je longen kunnen zich groot maken om goed door te ademen. Voel het stromen en voel de kracht je krijgt door je armen te openen. Herhaal deze oefening een aantal keer. Je mag het zelf invullen, want het gaat om het prettig gevoel wat je krijgt in deze open houding.

Tot slot

Het is slechts een greep uit de oefeningen, maar voor alle oefeningen geldt dat je het serieus voet oppakken en vol moet houden. Los van de uitkomst op langere termijn, zijn het allemaal ook gewoon prettige houdingen om bijvoorbeeld de dag mee te beginnen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…

Negatieve gedachten in de banNegatieve gedachten in de banDe meeste mensen willen het niet, maar het gebeurt … negatieve gedachten. Ons brein werkt zo dat het van nature eerder i…
Wat is “aarden”?Wat is “aarden”?Je hoort het steeds vaker “meer gronden” of “meer aarden”. Hoewel het steeds meer gebruikt wordt, blijft de uitleg nogal…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.