Negatieve gedachten in de ban

Negatieve gedachten in de ban De meeste mensen willen het niet, maar het gebeurt … negatieve gedachten. Ons brein werkt zo dat het van nature eerder in de negatieve richting gaat dan de positieve richting en dan is het gemakkelijker gezegd dan gedaan dat je vooral positief moet zijn. Maar je kunt er wel wat aan doen. Als je dus die rust in je hoofd wilt vanuit positieve gedachten, geef het dan een serieuze poging.

Het brein

Ons brein zit zo in elkaar dat de focus meer ligt op de negatieve zaken die ons passeren. Dat is niet per definitie vanuit iemand die altijd negatief is, maar zo zit ons brein in elkaar. Op zich ook wel te verklaren, want als we terug gaan naar onze voorouders dan was het niet opmerken van gevaar mogelijk een reden om het niet te overleven. Een ondoordacht moment kan je het leven kosten. Daarentegen geldt dat als je een kans mist, dit misschien jammer is, maar niet onoverkomelijk en er komt wel weer een nieuwe mogelijkheid.

Ons brein is dus continu bezig met het scannen van zaken die we als “negatief” betitelen en laat positieve ontwikkelingen, groot en klein, achter zich. Het wordt niet of nauwelijks opgemerkt. Daar komt nog bij dat negatieve gedachten langer blijven hangen en de lading van de negatieve gedachten alsmaar zwaarder wordt, naarmate je er over nadenkt / bij stil staat. Soms levert het een gelaten gevoel op of schaamte of spijt. Je brein legt een lijntje tussen het negatieve in combinatie met een van de genoemde gevoelens.
De kunst is dus om niet voorbij te gaan aan negativiteit, maar juist wel de positieve zaken op te merken.

Negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten

Natuurlijk zijn er mensen zie zwelgen in hun negativiteit en keer op keer bevestiging krijgen van wat hen allemaal overkomt … Self fulfilling prophecy heet zoiets. Als je hier nu niet voor kiest, en leven bestaat uit het maken van keuzes, dan zijn er wel wat zaken waar je op kunt letten en die zomaar een gedachtenverandering kunnen bewerkstelligen.

Praten

Praten kan helpen je negatieve gedachten ten eerste bespreekbaar te maken en ten tweede het de ruimte te geven langzaam los te geraken uit je hoofd. Zo komt er weer ruimte voor positieve gedachten en deze mengen zich in je hoofd. Langzaam raak je het meest negatieve kwijt.

Leuke mensen

Denk tijdens een negatief moment aan vrolijke, blije mensen. Een dierbare die je graag om je heen hebt en je een warm gevoel geeft, een leuke vriend die je aan het lachen kan krijgen door zijn/haar humor of gewoon door wie hij/zij is. De negatieve lading in je hoofd neemt langzaam af.

Rust

We zijn allemaal druk en als er negatieve gedachten in je hoofd zitten, is er nauwelijks ruimte dit te verwerken en ze uit je hoofd te laten verdwijnen. Je zult er dus moeite voor moeten doen om rust te creëren. Los van het feit dat rust in je hoofd sowieso goed voor je is (je lichaam en geest kan zich zo ontspannen), is het ook een moment om negatieve gedachten langzaam uit je hoofd te verbannen. Je denkt er nog even aan, geen waarde oordeel, maar gewoon wat gedachten. Je negatieve gedachten nemen langzaam af, naarmate ze mengen met hetgeen je oppikt uit je omgeving. De rust geeft je geest namelijk de ruimte om ook andere gedachten door te laten dringen zoals mooie muziek, natuurgeluiden of heerlijk geurende bloemen. Deze andere gedachten verdringen de negatieve gedachten.

Derde persoon

Als je hoofd vol zit met negatieve gedachten is het goed “er even uit te stappen”. Dat klinkt vreemd, maar eruit stappen is je situatie vanuit de derde persoon te bekijken. Je kunt zo gemakkelijk de problematiek rationeler bekijken, analyseren en relativeren. Een negatieve gedachten wordt in ieder geval niet erger gemaakt en neemt zelfs af, naarmate je je relativeringsvermogen meer ruimte geeft.

Positieve ervaringen

Negatieve gedachten geef je weinig kans door je bewust te focussen op positieve ervaringen. Zaken die je hebt meegemaakt en die je in je herinnering oproept. Probeer positieve gedachten vast te houden en hoe langer je het vast kunt houden, hoe beter je negatieve gedachten uitbant uit je hoofd. Er is wel wat ervaring voor nodig, maar als je het regelmatig toepast, merk je dat je steeds langer je positiever ervaringen vast kunt houden.

Lachen

Een korte maar erg krachtige, zorg dat je iedere dag lacht. Een leuke film, een goede mop van een vriend, een grappig moment in de auto, een spelende hond of een overenthousiast springende kat ... alles wat je kan laten lachen is goed voor lichaam en geest en geeft negatieve gedachten minder ruimte.

Tot slot

Het klinkt zo gemakkelijk, maar iedereen heeft een keuze en voor negativiteit kies je dus. Misschien dat, als het niet in je natuur zit, het allemaal net iets moeilijker is, maar de volhouder wint altijd. En dat geldt ook voor de man of vrouw die er voor kiest die negatieve gedachten uit te bannen. Stap er in en vervolgens volhouden!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke krachtDoor onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor…
Hoe voel ik me meteen gelukkiger?Hoe voel ik me meteen gelukkiger?Spoken er veel negatieve gedachten door je hoofd? Kan je niet stoppen met piekeren? Leer met deze simpele methodiek hoe…
Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatief denken is voor veel mensen een gewoonte. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de meeste gedachten die wij he…
Omgaan met piekerenOmgaan met piekerenWat is piekeren? Lost piekeren problemen op? Is er een verschil tussen piekeren en nadenken over een probleem? Wat is he…

Stiltemomenten in een druk levenStiltemomenten in een druk levenZo nu en dan een stiltemoment is goed voor de geest en hoewel we dit eigenlijk wel weten, maken we er om een of andere r…
Yoga voor meerdere doeleindenYoga voor meerdere doeleindenVoor de een is yoga een ‘way of life’, voor de ander lekker ontspannen de spieren los maken en weer iemand anders kan er…
Bronnen en referenties
  • Rick Hanson
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.