Stiltemomenten in een druk leven

Stiltemomenten in een druk leven Zo nu en dan een stiltemoment is goed voor de geest en hoewel we dit eigenlijk wel weten, maken we er om een of andere reden geen of nauwelijks gebruik van. We gaan maar door en juist zo’n stiltemoment maakt menigeen dat hij/zij zich opgelaten voelt. Alsof er altijd geluid om ons heen moet zijn. Als je toch enkele momenten voor jezelf durft te nemen, dan kan dit op de meest uiteenlopende manieren en zelfs bij de dagelijkse dingen. Gun jezelf wat tijd.

Waarom?

Eigenlijk heel simpel, het levert je nieuwe verfrissende energie. Energie om zaken op(nieuw) te pakken, nieuwe inzichten te krijgen, scherper te kunnen reageren en soms ook om de geest wat meer rust te geven. Sommige mensen passen het zelfs toe tijdens een hazenslaapje tussen drukke momenten door.

Concentratie

Strikt genomen is concentratie altijd van belang, maar zeker als je een stiltemoment in een drukke omgeving zoekt, is je goed kunnen concentreren erg belangrijk. Concentratie train je door je focus op een bepaald punt te richten en dit proberen vast te houden. Je moet dit trainen en iedere keer net iets langer proberen de concentratie vast te houden. Als je dus direct wilt beginnen om dagelijks of minimaal enkele keren per week een stiltemoment in te bouwen, begin dan in een rustige omgeving. Dit mag best in combinatie met dagelijkse dingen zijn.

Stiltemomenten opzoeken

Zoals gezegd mogen dit best alledaagse momenten zijn, denk hierbij aan:
  • De dagelijkse wandeling met de hond, waar bij een rustige groene omgeving wel de voorkeur geniet (ook voor de hond) maar geen must is.
  • Met de fiets naar het werk, de school of de winkel. Gewoon de normale fietsroute nemen, alleen als je heel drukke fietspaden moet trotseren kan je concentratie tot onverwachte momenten leiden.
  • Lopend naar een bestemming geeft én meer ruimte én meer kans op een goede concentratie en bekijk welke route naar je bestemming je het meeste oplevert.
  • Zoek een klus die je puur op routine kunt draaien, door hiervoor de automatische piloot aan te zetten en je geest te focussen, kan je in het hoofd de knop omzetten.
  • Geen hond … dan zal gewoon een stuk wandelen in een rustgevende omgeving sowieso de kans op een goed stiltemoment bevorderen, denk hierbij aan: de kustlijn, het bos, de heide of een wandelpad in de stad.
  • Zoek in huis een rustgevende ruimte op, mogelijk de slaapkamer, maar het kan ook een zolder of badkamer zijn of een leeshoekje in de woonkamer. Zorg dat je omringd wordt met een prettige geur (geurolie, geurkaars, wierook etc.) en mogelijk een rustige zachte muziek op de achtergrond.
Concentreer je en probeer dat moment vast te houden.

Hoe een stiltemoment in te richten?

Een stiltemoment kan op iedere wijze ingericht worden. Het is eigenlijk maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Wat wel van belang is, dat je je bij voorkeur omringt met zaken waar je bij ontspant. Voor de een is dat lekkere muziek, voor de ander is dat een prettige geur en weer iemand anders doet wat yoga oefeningen. Maar als je tuin rustgevend is en het weer laat het toe, dan let niets je om deze hiervoor te gebruiken. Het gaat er slechts om dat je lichaam kan ontspannen.

Yoga oefening ter ondersteuning

Als je niets specifieks hebt, dan kan de onderstaande yogaoefening helpen:
Ga op je plat op de rug liggen met de benen een stukje uit elkaar en de armen op de grond van het lichaam af en met de handpalmen omhoog gericht. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Adem heel rustig diep in via de neus en voel je buik omhoog komen, bedenk dat op je uitademing (ook weer via de neus) de “volle” zuurstof door je lichaam richting je organen stroomt en de “opgesoupeerde” zuurstof je lichaam weer verlaat. Even een seconde niets en adem dan weer diep in op dezelfde manier. Zorg dat je dit enkele minuten vol weet te houden, je lichaam krijgt zo de kans de spanning te laten gaan.

Concentratiemoment in de geest

Als je moeite hebt met je te concentreren, neem dan een fictief plaatje voor je. Bijvoorbeeld een zonovergoten strand waar je alleen bent of een rustig riviertje waar je lekker kunt deinen op het water. Of beter nog combineer het… in je gedachten kan immers alles.
Sluit je ogen en zie jezelf op een roeibootje op een rustig watertje stroomafwaarts gaan. Je hoeft geen grote inspanning te doen om langzaam vooruit te komen. Voel je bootje deinen op het water en ervaar hoe lekker dat is. Alsof je weer in die veilige baarmoeder zit. Het weer is mooi en de zon voelt als een warme deken op het water. Door de zachte wind op het water, voelt het niet vervelend.
Langzaam komt die mooie kustlijn in zicht. Een kustlijn met zilverwit strand en wuivende palmen. Hier je blote voeten op het zand te laten landen is een feestje en langzaam zet je voet voor voet aan “wal”. Je gaat met je gezicht richting het water zitten met een rechte rug en je zakt weg in de het prettige gevoel. Houdt het moment vast totdat je er aan toe bent om terug te gaan. Je gaat dan weer het bootje in en vaart rustig peddelend terug naar het beginpunt. Uitgerust stap je de steiger op.

Tot slot

Met een beetje fantasie kan je zelf je momenten bedenken en er invulling aan geven. Maar van belang is om – juist in een drukke maatschappij – die stiltemomenten voor jezelf te pakken. Geen egoïsme of iets vergelijkbaars… maar gewoon nieuwe energie opdoen en dat maakt je alleen maar scherper en productiever.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Gezondheid en herbronnenGezondheid en herbronnenEén van de belangrijkste kenmerken van onze maatschappij is een jachtig bestaan. Alles moet snel en vooruitgaan, zowel i…
Kundalini Yoga - de yoga van het bewustzijnKundalini yoga is een unieke yogastijl die duizenden jaren als een geheime traditie mondeling is overgebracht om te voor…

ConcentratieverliesConcentratieverliesIedereen heeft er wel eens last van, je bent geconcentreerd bezig en je wordt afgeleid door iets in de omgeving. Dat kan…
Negatieve gedachten in de banNegatieve gedachten in de banDe meeste mensen willen het niet, maar het gebeurt … negatieve gedachten. Ons brein werkt zo dat het van nature eerder i…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.