Concentratieverlies
Iedereen heeft er wel eens last van, je bent geconcentreerd bezig en je wordt afgeleid door iets in de omgeving. Dat kan ons allemaal overkomen en is eigenlijk helemaal niet zo erg. Het wordt pas storend, wanneer het je leefpatroon beïnvloed. Bij sommige mensen gaat het enig moment vanzelf weer goed, maar andere mensen blijven er last van houden. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat meditatie helpt om je weer op een normale manier te concentreren. Hoe werkt het?
Redenen?
Soms is de reden van concentratieverlies aanwijsbaar en de kans om het aan te pakken is dan groter (alleen of met behulp van iemand in de omgeving of een therapeut). Dat neemt niet weg dat ook een bekende oorzaak niet altijd direct tot oplossing zal leiden en je toch van je concentratieverlies af wilt. Daarnaast heb je ook nog de onbekende oorzaak en daarvoor is meditatie sowieso goed. Als je ondanks een serieuze poging tot meditatie niet uit je concentratieverlies komt, is het goed het eens bespreekbaar te maken bij de huisarts.
Aanhoudend concentratieverlies kan behalve storend ook uitputtend werken en op de lange duur niet goed voor lichaam en geest. Blijf er dus niet mee rondlopen.
Meditatie, wat is het?
Strikt genomen is meditatie een soort oefening binnen het spirituele en hoewel dit wellicht wazig klinkt, is dat het helemaal niet. Meditatie kan je heel concreet toepassen. Door je sterk te focussen komen lichaam en geest tot rust. Meditatie kan je voor verschillende doeleinden toepassen en concentratieverlies is er een van.
Toepassen
Basis
Om te komen tot een goede mediatie is het belangrijk om er even de tijd voor te nemen. Dat wil zeggen dat een meditatiemoment in een verloren ogenblik niet werkt. Zeker niet als in je hoofd die volle agenda speelt. Zorg dat je er tijd voor in ruimt en dat het je agenda niet stoort. Zo kan je zonder het onrustige gevoel je meditatie invullen.
Als je begint helpt het dat je in een prettige en rustige omgeving gaat zitten. Geen omgevingsgeluiden of hooguit een die je prettig vindt (bijvoorbeeld heel zacht bepaalde lievelingsmuziek). Sommige mensen hebben baat bij bepaalde geuren en weer andere mensen willen een donkere ruimte. Wat bij de beginneling op meditatievlak helpt, is op circa twee meter voor je een brandende kaars te zetten in een ruimte met gedempt licht.
Om het je eigen te maken is het goed om te starten met twee keer twintig minuten per dag te mediteren. Verdeel het over de dag, waarbij de ochtend voor veel mensen prettig werkt. De late namiddag kan ook werken, omdat mensen op dat moment door werkzaamheden of studie nogal eens druk in het hoofd zijn. Niet het eenvoudigste moment, maar wel ultiem om je concentratie te oefenen.
Concentratietraining
Er vanuit gaande dat je serieus aan de slag gaat met de omgeving en er in de agenda rekening mee houdt, kan je beginnen met het NU moment. Het NU moment is eigenlijk waar we te weinig in bezig zijn. We jagen het verleden na en/of zijn alleen maar bezig met de toekomst. Het verleden kan je niet veranderen en de toekomst kan wel qua lijn ingezet worden, maar heeft zijn tijd nodig. Wat je overblijft is het NU. Voel hoe je je NU voelt, je lichaam, je omgeving etc. … ervaar het.
Ga in een gemakkelijke houding zitten (rechte rug en bij voorkeur de benen opgetrokken naar het lichaam. De lotushouding kan niet iedereen aan, maar de kleermakerszit meestal wel) en let op je ademhaling. Haal goed door de neus adem en voel de zuurstof door je lichaam stromen, adem vervolgens goed via de neus weer uit en laat je ademhaling steeds rustiger worden. Ben er even bewust mee bezig!
Laat de gedachten nu in het hoofd op wolken voorbij drijven. Je begint hier al met je concentratie en de brandende kaars voor je, kan jebekijken door je ogen bijna te sluiten. Door je oogharen zie je de vlam en daar focus je je op. De gedachten in je hoofd drijven langzaam voorbij, tot het moment dat je de rust voelt en de gedachten voorbij gedreven zijn. Je zult ervaren dat je lichaam zich nu ook ontspant.
Objectgericht en objectvrij
Om een prettig gevoel te creëren, zeker voor degene die er net mee begonnen is, is het aardig te focussen op een lentebui welke je via je kruin door je lichaam laat stromen. Voel hoe de frisse, maar niet koude, regen door je lichaam stroomt en verkwikkend werkt. Via je voeten verdwijnt de regenbui weer de grond in. Herhaal dit enkele keren en behalve verkwikkend, zal het je daadkracht ook stimuleren. Ben weer in het nu met je gedachten en voel je lichaam goed!
Vervolgens kan je verdergaan met je concentratiemoment door je focus vast te houden op de kaars of iets anders in de omgeving. Laat alle gedachten die je NU hebt weer wegdrijven op wolken en “leeg” je hoofd. Zorg dat je je concentratie volhoudt en niets of niemand kan je van dat focuspunt houden. Ben niet meteen teleurgesteld als het je de eerste keer niet goed lukt. Oefening baart kunst en bovendien zijn er wellicht nog onderliggende redenen waarom het nog niet lukt. Volhouden dus!
Als je zover bent dat je het enkele minuten vast kunt houden kan je de meditatie afwisselen met objectvrije meditatie. Je schakelt na het moment van focus op een object over naar het “niets”. Geen aandacht op iets gericht, maar gewoon in je hoofd de focus op het “niets”, het luchtledige als het ware. Als je veel last hebt van concentratieverlies is meteen beginnen met objectvrije meditatie meestal niet succesvol, dus begin dan met het objectgericht meditatie en geef het vooral de tijd!
Uitbreiden
Als het je helpt bij je concentratie kan je je meditatiemomenten altijd uitbreiden voor datgene wat je even niet op de normale manier lukt. Denk hierbij aan positief zijn, je ongeduld beteugelen of bewuster leven.
Tot slot
Meditatie werkt alleen als je het serieus oppakt, voor de buitenwereld mediteren werkt niet en daarmee houdt je uiteindelijk alleen jezelf voor de gek. Als het je lukt om een of twee momenten per dag te mediteren, kan het je veel opleveren. Je weet het alleen pas als je het toegepast hebt én het de tijd gegeven om zich te ontwikkelen en het een tweede natuur te maken.