Mediteer je fris

Mediteer je fris We hebben er de mond vol van … in het drukke bestaan moet er een tegenhanger zijn om het hoge tempo vol te houden. Maar er komt meer bij kijken dan “slechts” een hoger tempo. Het gaat immers ook over alle invloeden van buiten die druk op je kunnen leggen. De snelheid zit er bij sommige dusdanig in, dat het besef bijvoorbeeld “geleefd” te worden, pas later komt. Maar daar is wel iets aan te doen, je kunt jezelf fris mediteren en “wapenen” voor negatieve invloeden.

Presteren

Een prestatiegerichte maatschappij is daar natuurlijk debet aan en je moet heel sterk in de schoenen staan, wil je daar tegenop gewassen zijn. Uiteraard als je al tegengas zou willen geven. De meeste mensen gaan echter gewoon mee in de (snelle) stroom van de maatschappij, al is het maar omdat er zoveel verlokkelijke zaken boven komen drijven (ook dat is de maatschappij van nu). Dit alles zegt nog niet dat men er ook tegenop gewassen is, met als gevolg dat er een groep mensen is die zich voorbij rent. Een andere groep knapt al eerder af of haakt (on)bewust eerder af en weer een andere groep mensen kan prima gedijen in een prestatiegerichte maatschappij. Zoveel mensen, zoveel uitkomsten. Echter, als je er voor kiest om je niet op te laten drijven – ook al ben je in staat het prima vol te houden – zijn er verschillende mogelijkheden om te handelen. Maar waar het om gaat is dat je de rust in jezelf zoekt. Niemand anders kan je die aandragen, dan jijzelf. Het is namelijk een voorwaarde om te komen tot evenwicht.

Mediteren

Mediteren is een mogelijkheid om die rust in jezelf op te zoeken en fris de (drukke) dag te beginnen. Je bouwt de energie in jezelf op, energie die je gedoseerd gedurende de dag af kunt staan aan de zaken die van belang zijn. Het maakt dan niet uit of het werk is, de kinderen, een hobby of een andere dagbesteding. Het enige wat altijd een rol speelt is waakzaamheid als het gaat om energievreters.

Energievreter

Zonder dat we er altijd bij stilstaan, lopen we nogal eens tegen energievreters aan. Je moet er bewust mee bezig zijn om je direct te realiseren dat je in een verkeerd energieveld zit. Strikt genomen is dat het, maar omdat we alsmaar doorgaan staan we er vaak niet bij stil tot het moment dat je je realiseert dat je energie verdwenen is. Waar je de dag nog met een berg aan energie begonnen bent, kan een energievreter deze zomaar uit je slopen.

Wat zijn energievreters?

Omdat het heel divers is, is het lastig het altijd direct helder te hebben. Maar strikt genomen gaat het veelal over mensen, individueel of in een groep. Echter, het kan ook om bepaalde situaties gaan waar je een betrokkenheid bij hebt. Mensen zijn zich niet altijd bewust van het feit dat ze de energie bij andere mensen wegzuigen. Voorop staat wel dat als jij je er niet prettig voelt, omdat het bijvoorbeeld altijd om eenrichtingsverkeer gaat, je met een energievreter te maken kunt hebben. Het samenspel met mensen is mooi, maar het mooie is juist het tweerichtingsverkeer. Bij een vriend(in) of je partner zie je dat je er voor elkaar bent, in goed en slechte tijden. Je vangt elkaar op als er iets vervelends/droevigs speelt en juicht samen als het lekker gaat. Als dat tweerichtingsverkeer er langere tijd niet is, is alertheid geboden.

Zo ook als het om een groepsproces gaat. Een groep moet samen tot iets komen, maar als er tegengas gegeven wordt, alleen maar beren op de weg worden gezien, kan het zijn dat een groep niet verder komt en eerder achteruit gaat. Zo’n bijeenkomst kan dan ook je energie wegzuigen. Dit geldt ook voor een situatie die energie kost. Zo’n situatie kennen we allemaal wel, maar moet eindig zijn om weer vervolgstappen te kunnen zetten. Het probleem bloot leggen wil wel eens tot een oplossing leiden, maar lang niet altijd. Jezelf erbij neerleggen is toestaan dat mensen je energie opsouperen en dus is dan de beste oplossing je ervan te onttrekken. Met andere woorden… voor jezelf kiezen.

Jezelf beschermen

Als je weet waar je op moet letten, kan je door te mediteren de dag lekker beginnen en jezelf beschermen tegen energievreters. Mediteren is jezelf onderdompelen in de situatie die prettig voor je is en waar je je de hele dag aan kunt laven. Dat is voor iedereen anders, maar bedenk een situatie waar je met het grootste gemak kunt en wilt vertoeven en zoek het vroege ochtenduur een rustig moment om er even voor te gaan zitten.

Opladen

Zorg dat je ademhaling diep en rustig is en duik even in jezelf (een rustige omgeving helpt wel) en je prettige situatie. Kan je deze zo even niet voor de geest halen, dan wil een warme temperatuur en een koele waterval nog wel eens helpen. Zodra je rustig bent en je geest even weg kan duiken, voel je de warmte van de zon op je armen en je benen, je bent een beetje loom en hebt wat verkoeling nodig. Een prachtige waterval waar je in de zon heerlijk de verkoeling weet te vinden, geeft je huid nu plotseling kippenvel. Een kleine rilling loopt over je rug en als je lichaam de combinatie van zon en water heeft geaccepteerd blijf je even onder de waterval staan. Even opladen, alsof je mobiele telefoon aan de oplader ligt. Geniet ervan.

Beschermen

Zodra je oplader vol zit en je voelt dat het goed is, droog je jezelf af met een grote wollige handdoek. Met het afdrogen leg je meteen een laag over je hele lichaam. Deze laag beschermt je tegen alle invloeden van buiten en niets negatiefs kan je raken. Ben je nog niet helemaal zeker van je zaak, bedenkt dan dat je deze dag in een soort beschermende folie zit. Alleen jij ziet de zilverkleurige folie op je huid en het houdt je koel en beschermt tegen de energiezuigers. Voordat ze namelijk de energie uit je kunnen onttrekken, doet de folie haar werk en kaatst de tentakels terug, zoals de stralen van de zon je niet schadelijk kunnen raken.

Tot slot

Ieder meditatiemoment bepaal je zelf, je moet wel de rust in jezelf weten te vinden. Maar als je hiertoe in staat bent, ben je ook in staat om op te laden, jezelf te beschermen of mensen toe te laten. Mediteren is niet zweverig, ook al lijkt dit wel zo. Als je het vorenstaande proces echt kunt doorlopen, zal je namelijk merken dat het werkt. Zo werkt de geest nu eenmaal… en alleen dat al is een kunst op zich!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fris de dag beginnenFris de dag beginnenWe willen allemaal fris de dag beginnen en bij voorkeur ook als we toch de avond ervoor even doorgezakt zijn. Er zijn na…
Fris en fruitig het nieuwe jaar inFris en fruitig het nieuwe jaar inJe hebt je best gedaan er zo goed mogelijk uit te zien, je hebt misschien iets te veel gedronken, te weinig geslapen en…
Fris de lente inFris de lente in‘Fris de lente in’ refereert aan ons gevoel van een nieuw begin, de – voor veel mensen – prettige omgeving van een aange…
Voor het eerst mediterenVoor het eerst mediterenLeren mediteren is op zich niet moeilijk, maar je moet net even dat kunnen wat essentieel is … en dat is concentreren. W…

Gezondheid en herbronnenGezondheid en herbronnenEén van de belangrijkste kenmerken van onze maatschappij is een jachtig bestaan. Alles moet snel en vooruitgaan, zowel i…
ConcentratieverliesConcentratieverliesIedereen heeft er wel eens last van, je bent geconcentreerd bezig en je wordt afgeleid door iets in de omgeving. Dat kan…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.