Fris en fruitig het nieuwe jaar in

Fris en fruitig het nieuwe jaar in Je hebt je best gedaan er zo goed mogelijk uit te zien, je hebt misschien iets te veel gedronken, te weinig geslapen en de stress om alles goed te laten verlopen, is mogelijk iets te nadrukkelijk aanwezig geweest. Tijd om op een frisse manier het nieuwe jaar goed in te stappen, zonder je opnieuw in allerlei bochten te wringen. Pak het goed aan!

Een fris begin

Een fris begin is prima, maar als je als een bezetene aan de slag gaat, loop je de kans binnen enkele weken gedesillusioneerd rond te lopen. Geen grote diëten, als een bezetene gaan rennen of plots de ideale mens uithangen… maar alles met mate en in balans. Dat laatste is nog niet zo eenvoudig, want als we ons iets voornemen, dan doen we het vaak op een dusdanige manier dat we eigenlijk ook meteen resultaat willen zien. Ongeduld schuilt in velen van ons! De gedachten speelt nu en dus moet het ook nu. Maar zo werkt het bij de mens niet. Gewoonten, op allerlei vlak, slijten er in en je hebt meestal zeker een drietal weken nodig om een verandering die kans van slagen heeft, door te voeren.

Bekijk dus zorgvuldig wat je als ‘goed voornemen’ of hoe je het ook noemen wilt, door wilt voeren en maak een planning. Een planning mag wel een lange termijn in zich hebben, maar zet er in ieder geval enkele tussenstappen, mini mijlpalen of hoe je ze noemen wilt, in. Zo maak je het realistisch, geef je jezelf de kans ergens naar toe te werken en brengt de haalbaarheid een stuk dichterbij.

”We are shaped by our thoughts; we become what we think. When the mind is pure, joy follows like a shadow that never leaves.” Buddha

Fris in het hoofd

Bij alles waar je mee het nieuwe jaar in stapt, is een fris hoofd van belang. Je hoofd leegmaken voordat je wat dan ook gaat doen, is belangrijk. Voor de een is een heerlijke wandeling in de natuur al voldoende en de ander moet er meer voor doen. Maar, dát je het doet, is belangrijk.

Ergens aan beginnen wat meer dan gemiddelde energie kost, en dat geldt toch voor de meeste goede voornemens die we in gaan vullen, vergt ook geestelijk veel van je. Ook al lijkt dat niet zo. Dat je goed in je vel zit en dat je hoofd niet met nog andere zaken heel nadrukkelijk bezig is, is dan erg belangrijk. Zo stel je jezelf in staat je meer te focussen op datgene wat je in het nieuwe jaar op gaat pakken.

Het hoofd leeg maken

Voor iedereen werkt weer iets anders om het hoof leeg te maken, kijk wat bij je past. Enkele suggesties:
  • Mediteren lijkt nieuw en helemaal ‘hip’. Maar eigenlijk is mediteren iets wat men al eeuwen geleden deed en we zowel in het oosten als westen in de geschiedenisboeken tegenkomt. Alleen gaf niet iedereen er dezelfde naam aan. Een moment met je eigen gedachten of juist je hoofd proberen helemaal leeg te maken, kan verfrissend werken. Wat bij het ‘leegmaken’ nog wel eens wil helpen is iedere gedachte die binnenkomt op een wolk te plaatsen en aan je voorbij te laten drijven. Langzaam zullen je hoge gedachten (gedachten die top-of-mind liggen) afnemen. Je gaat een laagje dieper in jezelf en als je dit enkele minuten vast kust houden, iets wat voor veel mensen al een hele tijd is, kan het je geest verfrissen.
  • Zijn er zaken die je nog bezighouden, dan is het belangrijk deze los te laten en een plek te geven. Anders blijven ze terugkomen. Bekijk wat het is en handel. Soms kan een goed gesprek met iemand die er serieus mee omgaat, al helpen. Maar het aan het papier toevertrouwen en ‘van je af te schrijven’ kan ook als een remedie werken.
  • Zoek een omgeving die je rustig maakt en/of je inspireert. Voor veel mensen is dat de natuur, maar dat is heel persoonlijk. Ga lopen en probeer je zoveel mogelijk te richten op je omgeving. Doe dit met name met al je zintuigen. Ruiken, horen, zien, voelen en eventueel zelfs proeven.
  • Is het de drukte van de voorbije tijd die je kwijt moet, dan kan iets ‘doen’ je ook helpen. Soms is de fysieke arbeid van opruimen geschikt. Kijk of je nog een zolder of rommelkamer op te ruimen hebt, moet je nog administratie opruimen of kijk of je de schuur uit kunt mesten.
  • Fris ergens in gaan wil voor sommige mensen zeggen, zichzelf goed van binnen en buiten ‘reinigen’. Dit gaat verder dan de douche. Denk aan de sauna, een Turks stoombad of drijven in een massagebad. Het is het begin van een soort ritueel. Je lichaam een pakking laten geven, je vervolgens goed laten masseren en je gezicht laten reinigen, om het af te maken. Dit kan je een soort ‘herboren’ gevoel geven en je kunt er weer tegenaan. Bovendien kan het ontspannende karakter van de omgeving je ook al meer in balans brengen.

Balans

Als je je sterk genoeg voelt kan je iets nieuws goed aan, maar wat je ook doet zorg dat het in je systeem komt (het moet een soort tweede natuur worden) en ga niet als een bezetene aan de slag. Meestal is dat van korte duur. Pak het goed aan, succes!
© 2014 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?Als het jaar bijna is afgelopen, komt de tijd om goede voornemens te maken. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij wil v…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
Goede voornemens betreft afvallenJe hebt een goed voornemen betreft het afvallen en bezit de nodige motivatie om te veranderen. Maar hoe ga je deze voorn…

Afvallen door een gezonde levensstijlAfvallen door een gezonde levensstijlOvergewicht komt door een verkeerde levensstijl. De kilo’s vliegen er aan, zonder het door te hebben. Het vraagt veel do…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.