Fris de dag beginnen

Fris de dag beginnen We willen allemaal fris de dag beginnen en bij voorkeur ook als we toch de avond ervoor even doorgezakt zijn. Er zijn natuurlijk grenzen aan wat een lichaam aan kan, maar er zijn wel mogelijkheden om wat frisser de dag te beginnen. Zeker in een druk bestaan is het goed om je lichaam en geest in alle rust aan de dag te laten beginnen. Zo is het volhouden ook beter te doen.

Tijd voor jezelf

Het gaat over wat tijd voor jezelf nemen en afhankelijk van de rest van je (ochtend)schema moet je er wat eerder voor opstaan of niet. Waarbij we de basis leggen bij het niet hoeven racen in de ochtend. Een half uurtje langer blijven liggen en daardoor moeten racen om alles op tijd te halen, is het slechtste begin van de dag. En toch doen er veel mensen aan mee.

Maar als je de hele dag plezier wilt hebben van een half uurtje eerder opstaan, moet je misschien toch overwegen hier aan toe te geven. Want meer dan een half uur is het niet.

Start

Begin van de dag

Het begin van de dag is essentieel voor de hele dag. En aangezien je lichaam in bed in de “slaapstand” vertoefd, is het goed je lichaam te laten wennen aan de dag. Uitrekken is daar een goed voorbeeld van en daarna in alle rust uit je bed stappen en je voeten laten wennen dat ze je lichaam weer moeten dragen, is geen overbodige luxe.
Het feit dat het automatisch gaat, omdat het lichaam zo werkt, is geen reden om het dan ook maar zonder enige gedachten te doen. Je geest moet wakken worden en je lichaam dus ook.

Yoga

Er zijn verschillende soorten yoga, maar als je wat yogaoefeningen doet waarbij je lichaam in alle rust aan de dag kan beginnen, is dat alleen maar goed.
De oprekoefening is er daar een van. De voeten net iets uit elkaar en de armen ophoog heffend (zo ver mogelijk recht boven je hoofd naar achter halen) inademen door de neus en vervolgens al uitademend de vingers naar de tenen brengen. De knieën niet buigen. De verschillende houdingen zo’n tien seconden vast houden en daarna weer afwisselen.

Ga gestrekt op het bed liggen en leg je armen op schouderhoogte haaks op je lichaam en je benen wat uit elkaar. Focus je nu op je ademhaling en adem goed in door de neus, waarbij je de zuurstof door je lichaam voelt stromen. Adem net iets rustiger uit via de mond en herhaal de oefeningen enkele minuten. Let ook op het pompen van je bloed door je lichaam. Als je je goed kunt focussen, voel je de puls.

Je organen krijgen een positieve stimulans door enkele oefeningen te doen. Ga op je rug liggen met de armen weer gespreid naar buiten (op schouderhoogte) en de knieën opgetrokken, zoveel mogelijk naar de billen toe gehaald. Al uitademend buig je nu de knieën zover mogelijk naar buiten, even vasthouden en dan al inademend weer naar elkaar toehalen. Even vast houden en al uitademend de knieën weer zover mogelijk naar buiten halen. Deze oefening is tevens goed voor het bekken.

Ga weer recht op bed liggen, de armen weer gespreid naar buiten en de knieën geboden en liggend naar een kant, terwijl je lichaam zo veel mogelijk naar de andere kant gebogen is. Al inademend de knieën rechts zetten (zo dicht mogelijk bij de billen) en al uitademend naar de andere kant leggen, terwijl je bovenlichaam tegendraads draait en neem je hoofd hier maar in mee. Beide kanten enkele seconden vasthouden.

Ga weer op je rug liggen en leg je benen strak tegen elkaar. Breng je benen al inademend gestrekt omhoog en pak je tenen past. Even vasthouden en zodra de neerwaartse beweging van de benen wordt ingezet, mag je uitademen. Herhaal ook deze oefening een aantal keer.

Duur van de oefeningen

Alle oefeningen eventueel opbouwend zo’n vijf minuten volhouden. Tussen de oefeningen een minuut of wat speling houden en blijf je focussen op je ademhaling.

De dag tegemoet treden

Als je je oefeningen gedaan hebt is het goed te gaan staan, je lichaam zoveel mogelijk te ontspannen en staand enkele keren diep inademen en in alle rust uitademen.
Als je er behoefte aan hebt is het prima om ook nog enkele minuten te mediteren. Zeker als je een drukke dag tegemoet gaat, is het goed rust in je hoofd te hebben. Yoga kan daarbij helpen en toch je lichaam wakker laten worden. Mediteren kan hier een aanvulling op zijn, maar dat is heel persoonlijk.

Sluit af met een verkwikkende douche en je kunt zo aanschuiven voor het ontbijt. Daarmee zeggende dat het ontbijt als een bezetene naar binnen werken, ook niet echt bevorderlijk is voor het welzijn. Maak van je ochtend een ritueel waarbij je de (drukke) dag heerlijk kunt beginnen. Succes!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Stress tegengaan door sport, yoga, mediteren of schilderenStress tegengaan door sport, yoga, mediteren of schilderenSchilderen werkt net als mediteren, yoga of sporten goed tegen stress en is een goede tegenpool voor het drukke leven da…
Voor het eerst mediterenVoor het eerst mediterenLeren mediteren is op zich niet moeilijk, maar je moet net even dat kunnen wat essentieel is … en dat is concentreren. W…
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…

Gezondheid: EFT-therapieGezondheid: EFT-therapieAls je op zoek bent naar nieuwe mogelijkheden naast de reguliere geneeskunst, kom je soms bij heel onbekende methodes te…
Yoga oefeningenYoga oefeningenDat yoga goed voor het lichaam is, weten we inmiddels wel, maar mentaal en emotioneel kan yoga ook een toegevoegde waard…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.