Yoga oefeningen

Yoga oefeningen Dat yoga goed voor het lichaam is, weten we inmiddels wel, maar mentaal en emotioneel kan yoga ook een toegevoegde waarde hebben. Wie dus regelmatig aan yoga doet, haal meer uit de oefeningen dan een soepel lichaam. Voor de een is het direct een verademing en de ander moet wennen aan de systematiek, maar zolang je het serieus doet heb je er altijd profijt van.

Basisuitgangspunten

Er zijn verschillende soorten yoga, maar overall wordt je lichaam sterker van yoga, je gevoelsleven wordt beïnvloed in de zin van meer evenwichtigheid en je overziet beter jezelf in het grote geheel.
Het is bij yoga geen kwestie van ergens in geloven, het is een kwestie van doen. Onderga de oefeningen maar en wacht rustig af wat het effect is.

Vijf Tibetanen

Voor degene die bekend is met yoga is de serie van de vijf Tibetanen een bekende. Bijgaand worden de vijf oefeningen uiteen gezet. Het zijn niet de meest lichte oefeningen, maar als je gezond bent moet je deze oefeningen – die achter elkaar gedaan moeten worden - uit kunnen voeren.

Eerste Tibetaan

Ga rechtop staan met een rechte rug, voeten recht onder de heupen en de armen zijwaarts. Houdt deze op schouderhoogte. De handpalmen zijn geopend en naar beneden gekeerd, de vingers losjes. In deze positie draai je de armen een volle cirkel, draai met de klok mee. Bouw het aantal draaiingen op van 4 of 5 in het begin tot 21 en zorg er voor dat je de oefening zonder onderbreking uitvoert. Je ademhaling continu diep en regelmatig houden.

Tweede Tibetaan

Ga plat op de rug liggen, met de benen gestrekt naast elkaar liggend en de armen liggen langs het lichaam met de palmen naar beneden. Dan til je de benen op tot iets meer dan 90 graden en tegelijk til je het hoofd op en breng je de kin naar de borst. En sluit af met terug te keren naar de beginhouding. Herhaal dit ook in opbouwende sfeer naar de 21 keer deze oefening. Tijdens het optillen van de benen haal je diep adem en leg de benen al uitademend rustig neer.

Derde Tibetaan

Ga op de knieën zitten met de knieën zo’n 10 cm uit elkaar. Ga dan rechtop staan vanuit deze zit en zorg dat de bal van je voet altijd op de grond staat. Je rug continue recht houden en je kin naar je borst brengen. Leg nu de handpalmen op de plaats waar de billen overgaan in de achterkant van de bovenbenen en buig het hoofd in alle rust naar achter waarbij de borst als het ware opgetild wordt. Bouw het ook op naar 21 keer deze oefening. Bij het naar achter halen en het bovenlijf al opheffend goed en diep inademen en als je teruggaat rustig uitademen.

Vierde Tibetaan

Ga rechtop zitten met de benen rechtuit naar voren en de voeten zo’n 25 cm uit elkaar. Zet je platte handen naast je lichaam op de grond en de vingers naar voren wijzend. De kin gaat weer richting de borst. Daarna het hoofd naar achter halen en het lichaam omhoog laten komen, zodat je uiteindelijk met gebogen knieën op je platte voet staat en de armen die het lichaam bij de schouders stabiel en van de grond houden. Span nu de spieren aan en adem diep en ga terug naar de beginhouding. Weer opbouwen tot 21 keer achter elkaar. Inademen doe je als je je lichaam omhoog brengt. Diep en rustig. Als je het lichaam in de oorspronkelijke houding terugbrengt adem je rustig uit.

Vijfde Tibetaan

Ga liggen op de buik en steun met de tenen en platte handen op de grond als je je opheft. De voeten staan dan zo’n 50 cm uit elkaar. Trek je rug bij het omhoog komen hol en adem diep in. Draai nu je lichaam zo dat je billen omhoog komen en je als het ware een omgekeerde V wordt. De voeten moeten nu in deze houding plat op de vloer komen en je handen heb je de hele tijd plat op de vloer gehouden. Begin weer rustig en bouw het op naar 21 keer.

Goed voor de ademhaling 1

Liggend op de rug met de benen gestrekt en naast elkaar en de armen pal langs het lichaam. Al inademend breng je de armen nu omhoog naar de grond achter je hoofd. Al uitademend breng de armen weer terug in de oorspronkelijke houding.

Goed voor de ademhaling 2

Ga plat op de grond liggen met de armen zijwaarts op schouderhoogte en de benen zo’n 10 cm uit elkaar. Voel het lichaam goed en adem diep in, zodat de buik echt omhoog komt (focus op je ademhaling). Dan adem je net iets trager uit dan je zojuist ingeademd hebt. Herhaal dit, totdat je een perfect harmonieuze ademhaling hebt.
Deze oefening is ook geschikt om tussen zware oefeningen door te doen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Stress tegengaan door sport, yoga, mediteren of schilderenStress tegengaan door sport, yoga, mediteren of schilderenSchilderen werkt net als mediteren, yoga of sporten goed tegen stress en is een goede tegenpool voor het drukke leven da…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…

Fris de dag beginnenFris de dag beginnenWe willen allemaal fris de dag beginnen en bij voorkeur ook als we toch de avond ervoor even doorgezakt zijn. Er zijn na…
Energetische healingsEnergetische healingsEr zijn verschillende manieren om jezelf te genezen. Ook wel helen genoemd. Mensen zijn voor een groot deel in staat om…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.