Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke kracht

Door onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor kan er innerlijke groei ontstaan. Innerlijke groei betekent dus dat je ook naar de negatieve kanten moet kijken. Door het accepteren van je negatieve kanten kun je je bevrijd voelen. Je zenuwstelsel kan je bewust maken van de energie en wat je lichaam (lichaamsgewaarwordingen) je kan vertellen. Bewust worden van deze energie en van jezelf geeft kracht; innerlijke kracht.

Hoe kom je beter bij je innerlijke kracht?

Soms zitten mensen in een slachtofferrol. Ze durven geen actie te ondernemen en vinden zichzelf zielig. De pijn uit het verleden (dus ´oude´ pijn) beinvloedt het heden. Het gekwetste kind van vroeger heeft een beschermende houding aangenomen en heeft vaak opgetrokkken schouders en een oppervlakkige ademhaling. De eerste stap is beseffen dat het oude pijn is en ervoor durven kiezen om te veranderen. Dat kan betekenen dat je door je angsten heen moet gaan: voelen (goed doorvoelen en er geen gedachten aan vastbinden) en loslaten. De volgende stap is leven in het nu. Durf naar jezelf te kijjken én je kwetsbaar op te stellen. Zo kom je steeds beter bij je eigen gevoel. Dit innerlijke weten geeft je kracht.

Negatieve gevoelens en gedachten

Wij zijn (grotendeels) zelf verantwoordelijk voor ons leven. Als wij dit niet willen accepteren kunnen we negatieve gevoelens en gedachten ervaren. Deze gevoelens en gedachten straal je ook uit naar de buitenwereld, wat voor problemen kan zorgen. Op deze manier kun je een gevangene worden van je eigen negatieve gevoelens en gedachten.

Ons bewustzijn als opslagruimte

De informatie die je tot je neemt wordt opgeslagen in je bewustzijn. Dit bewustzijn wordt wel eens vergeleken met een ui. Pel deze ui laag voor laag af en je komt bij de kern. In de onderste laag zit het verleden met vergeten emoties, pijn, beelden en andere herinneringen. In deze laag zitten ook onze kwaliteiten. Kwaliteiten waarvan je je nu nog niet bewust bent. Als je meer in verbinding staat met jezelf kun je beter bij deze laag komen.

Emotionele pijn

Onbewuste emoties kunnen naar boven komen; dit hoort bij het bewustwordingsproces. Deze emoties moet je toelaten: dit leidt tot innerlijjke wijsheid en kracht. Let erop dat je niet blijft hangen in negatieve gedachten. door te veel negatieve gedachten kunnen we moeilijker bij onze intuitie komen.

Het nemen van beslissingen

Als je een beslissing moet nemen is het belangrijk om tot rust te komen, o.a. door ontspanning- en ademhalngsoefeningen te doen. Voel je innerlijke rust bij het nemen van een beslissing, dan weet je dat het goed is. Bemerk je een onrust bij jezelf, onderzoek dan waar deze onrust vandaan komt. De keuzes die we maken bepalen wie we zijn.

Oefening om dichter bij je intuitie te komen

Ga ontspannen zitten of liggen. Doe je ogen dicht. Adem rustig in, adem rustig uit en ontspan. Laat je gedachten los. Nu adem je naar je buik toe. Leg ter ondersteuning je handen op je buik. Adem rustig in en weer uit. Doe dit zes keer. Stel jezelf een vraag en je innerlijk weten zal je een antwoord geven.
© 2009 - 2024 Lizzy-c18, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kracht van het bewustzijnBewustzijn kan zowel helen als vernietigen. De manier waarop we denken, reageren, overtuigingen hebben en bepaalde houdi…
Spirituele groei door het verwerken van negatieve gevoelensSpirituele groei door het verwerken van negatieve gevoelensNogal wat mensen lopen mogelijk rond met negatieve gevoelens. Door de confrontatie met deze gevoelens aan te gaan middel…

Vier vragen die je leven veranderenVier vragen die je leven veranderenByron Katie is de inmiddels beroemde schrijver van het boek ‘Vier vragen die je leven veranderen.’ De vragen zijn bedrie…
Lizzy-c18 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.