Hoe herken je een verslaving

Als je erachter komt dat een vriend of familielid een drugs- of alcoholprobleem heeft, komt dit vaak als een verassing. Maar geheimhouding is de drug waarop een verslaving het beste gedijt, het is dus niet gek dat het vaak als een verrassing komt. Verslavingen hebben tijd nodig om te groeien en er zijn signalen die aan kunnen geven dat er problemen zijn. Hier volgen 7 signalen en symptomen waar je rekening mee moet houden als je iemand verdenkt van een verslaving.

1. Persoonlijkheid veranderingen

In een volwassen brein, een brein ouder dan 24 jaar, zijn er slechts 3 factoren die kunnen leiden tot een grote persoonlijkheids verandering.
Dit zijn:
  • Substantieel misbruik of substantiële afhankelijkheid
  • Geestelijke ziekte
  • Lichamelijke aandoeningen zoals een hersentumor
Let op, dit is niet hetzelfde als wanneer je iemand ziet die zich een beetje down voelt of zich een periode angstig voelt. Karakteristieke veranderingen zijn vele malen extremer. Als je hier getuige van bent, raadpleeg dan zo snel mogelijk een expert of dit gebied om te laten onderzoeken wat er met hem of haar aan de hand is.

2. Lichamelijke veranderingen

Grote lichamelijke veranderingen zijn een duidelijke aanwijzing voor een probleem. Misschien gaat iemand er slordiger uitzien of stinken als deze persoon zichzelf niet meer goed verzorgd of niet meer douchet. Dit mag niet het onderscheid zijn tussen de ene tiener en de andere, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Opmerkelijk gewichtsverlies of gewichtstoename kan een symptoom zijn en hetzelfde geld voor veranderende eet- en slaappatronen. Bijvoorbeeld methamfetamine verslaafden kunnen soms dagenlang wakker blijven en dan ineens een paar dagen lang slapen. Als ze gaan eten, eten ze waarschijnlijk veel suiker producten.

3. Spanning binnen het gezin

Relaties met een gezin lopen vaak gevaar wanneer een van de personen een verslaving ontwikkeld voor drugs of alcohol. In de beginfase kan zich dit uiten in bepaald gedrag zoals: terugtrekking in de eigen kamer na werk, overmatig computergebruik, computerspellen spelen of internet. Communicatie verloopt gespannen en de verslaafde houdt zich niet meer met het gezin bezig, hij eet bijvoorbeeld niet samen met het gezin. Als je een wezenlijke verandering in je relatie merkt, begin dan vragen te stellen aan deze persoon.

4. Wettelijke problemen

Een verslaving heeft waarschijnlijk veel wettelijke problemen tot gevolg die het lastig maken om te ontkennen dat er niets aan de hand is. Als je geliefde wordt opgepakt voor openbare dronkenschap of verstoring van de openbare orde is dat een duidelijk signaal. Maar er zijn ook minder duidelijke kenmerken zoals overmatig huisarts bezoek of overmatig bezoek aan de spoedeisende hulp. Verslaafden kunnen hun gedrag zo aanpassen dat ze een excuus hebben om zoveel afspraken te hebben bij een dokter. Maar als je voelt dat er iets mis is, stel vragen.

5. Problemen op de werkvloer

Als de verslaving aanhoudt, komen de problemen uiteindelijk ook op school of op het werk naar boven. Na verloop van tijd kunnen verslaafden hun problemen steeds moeilijker camoufleren. Als een persoon die normaal altijd op tijd komt en alle afspraken nakomt, dat nu ineens nalaat, kan dat op problemen duiden. Voor jongeren is een jaar blijven zitten een duidelijk signaal en hier zou onmiddellijk rekening mee moeten worden gehouden.

6. Andere vrienden

Dit is niet het makkelijkst signaal om te herkennen omdat het veranderen van vrienden nu eenmaal een natuurlijk proces is. Maar wanneer sociale mensen niet meer met hun vrienden rondhangen zonder daar een reden voor te hebben, is het belangrijk hier een oogje in het zeil te houden. Misschien heeft de persoon een nieuw iemand leren kennen waarmee hij normaal nooit bevriend zou raken. Het is vooral bij jongeren van belang om dit in de gaten te houden.

7. Veranderingen in gedrag

Naarmate de verslaving toeneemt, worden de waardevolste dingen steeds minder belangrijk. Depressies kunnen het gevolg zijn, en activiteiten of hobby’s waar de persoon eerst gek op was worden nu niet meer gedaan. Een voorbeeld van een gedragsveranderingen is als een persoon die normaal veel waarde hecht aan gezondheid en fitheid, ineens niet meer beweegt en slecht eet. Jongeren staan erom bekend dat ze graag wat privacy hebben, maar als ze met alle middelen proberen je uit hun kamer te houden, moet je het misschien verder onderzoeken of de persoon ondervragen.
© 2013 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Verslaafd raken is één ding maar afkicken is vele malen lastiger. Als verslaafde kan je veel negatieve invloed hebben op…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Verslaafd zijn: kenmerken en middelenMensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook ve…
Bronnen en referenties
  • How stuf work
Psveindhoven (63 artikelen)
Laatste update: 13-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.