De geschiedenis van Cannabis

Iedereen is wel eens in aanraking gekomen met drugs, en dan ook vaak cannabis. Cannabis ook wel wiet of marihuana genoemd, heeft een lange geschiedenis. In dit artikel wordt beschreven hoe het is gekomen dat cannabis zo'n bekendheid heeft gekregen. En hoe de verdovende werking ervan is uitgevonden. Daarnaast wordt de hennepplant ook beschreven in dit artikel.

De geschiedenis van Cannabis

2800 jaar voor Christus werd de hennepplant al verbouwd in West- en centraal Azië. Het werd niet alleen gebruikt als een geneesmiddel, het kon ook gebruikt worden voor andere belangrijke producten zoals touw, textiel, visnetten, canvas en ook papier. Zo is ook de Amerikaanse onafhankelijkheid verklaring op henneppapier geschreven. Daarnaast werd de hennepplanten voor veel meer andere dingen gebruikt zoals, haarlotion, tegengif, tegen infecties/huidirritaties en het as van het plant werd zelfs gebruikt bij de werking van vuurwerk. Een superplant zou je het kunnen noemen. Maar een superplant met twee kanten. De ene kant als een plant die voor veel producten werd gebruikt, maar ook een plant die er voor kon zorgen dat je ging “zweven”.

Niet alleen in China werd de plant gebruikt, ook al tussen 2000 en 1400 voor Christus kende men het gebruik van cannabis in India. En in de 13de eeuw voor Christus werd cannabis ook gebruikt in Arabische landen. Zo zijn op de mummie van farao Ramses II deeltjes van een hennepplant gevonden. Later gebruikte de Romeinen en de Grieken ook cannabis, en gebruikte het ook als medicijn.

Rond 700 jaar voor Christus kwam de hennepplant terecht in Europa tijdens de middeleeuwen. Hierdoor groeide de boekdrukkunst in de 15de eeuw erg snel, omdat de hennepplant goed gebruikt kon worden voor papier. Daarnaast is de hennepplant een snel groeiende plant is, die zelfs onder erg slechte omstandigheden en een arme grond het goed doet. Ook de zeevaart maakte goed gebruik van de plant. Zo werden er uniformen, schoenen en scheepzeilen gemaakt. Maar een paar mensen wisten hoe men de plant moest gebruiken als een genotsmiddel. Als genotmiddel heeft cannabis onder andere bekendheid gekregen door de Franse schrijver Baudelaire die onder invloed van cannabis enkele van zijn beroemdste werken schreef.

Men wist in die tijd ook niet welke familie de plant in te delen. Hij werd eerst ingedeeld bij de brandnetelfamilie (Urticaceae), daarna bij de moerbeifamilie (Moraceae). Op het laatst hebben ze besloten om een aparte familie te maken voor de hennepplant alleen (Cannabinaceae)

Moordkruid

Pas in de 20ste eeuw werd hout ontdekt als grondstof voor papier en katoen. Door de intrede hiervan moest de hennepplant zijn nummer één plaats afgeven aan hout. Niemand had het echt meer nodig, hout was namelijk het nieuwe product waar je alles mee kon. De hennepplant kwam zo achter te liggen waardoor het nauwelijks meer werd verbouwd.

Rond 1930 deed de hennepplant zijn nieuwe intreden, ook al werd de plant niet meer gebruikt voor papier of andere producten, het bevatte nog steeds zijn THC (tetrahydrocannabinol). Mensen gingen de plant weer verbouwen voor zijn verdovende en bewustzijnsveranderde stoffen. De plant kreeg verschillende bijnamen zoals duivelskruid en moordkruid.

Heden

Doordat de hennepplant gebruikt kon worden voor drugs, ontstonden er steeds meer verboden op de plant. De superplant waarmee je ongeveer alles kon maken werd verboden. Mensen keken neer op deze producten, waardoor de hennepplant in de hoek verdween. Op de dag van vandaag zijn er 25 soorten hennepplanten in Europa die je mag verbouwen, deze hennepplanten zijn THC vrij en worden gebruikt voor productie van papier, textiel etc. In Nederland hebben wij een ander beleid. Wij mogen wel hennepplanten verbouwen die THC bevatten, maar ook hier zijn veel verschillende regels aan gebonden.

De Hennepplant

De hennepplant is een éénjarige plant, een plant die in zijn levencyclus van kieming tot zaad in één jaar voltooit. Hij behoort tot de hennepfamilie (cannabaceae). De hennepplant werd vroeger vooral gebruikt om verschillende producten van te maken. Nu word de hennepplant voor gebruikt voor de drugs.

Er bestaat een vrouwelijke en een mannelijke versie van de hennepplant. De vrouwelijke planten bevatte een hogere THC gehalte, dan die van de mannelijke plant. Volgens de Europese norm mogen hennepplanten niet meer dan 0,3% THC bevatten, deze wordt vaak overschreden wanneer de hennepplant special voor de productie van THC wordt gekweekt.
Naast het THC gebruik van de plant, kunnen ook de vezels en de zaden van de plant gebruikt worden. De zaden van de plant zijn eetbaar, voedzaam en worden onbewerkt gebruikt als vogelzaad onder de naam kempzaad. Voor de rest kan de hennepplant nog gebruikt worden als:
  • Meel
  • Olie
  • Bier en andere dranken zoals siroop
  • Vezelproducten zoals touw, vezel, papier, textiel en canvas

Daarnaast wordt de hennepplant in Canada ook gebruikt als natuurlijke herbicide. De hennepplant groeit zo snel dat het alle andere onkruid verdringt, maar ook zichzelf. Zoiets noemt met natural outcrop.
© 2009 - 2024 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…
Van wiet afkickenVan wiet afkickenVan wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen…

Stoppen met roken? Een topprestatie!Stoppen met roken? Een topprestatie!Stoppen met roken is een geestelijke en lichamelijke topprestatie. Het is dan ook geen schande als je meerdere pogingen…
Maxwell (43 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.