Morfinepleister: kan je ze kopen en de bijwerkingen

Morfinepleister: kan je ze kopen en de bijwerkingen Morfinepleisters worden voorgeschreven bij ernstige, acute of chronische pijn. Morfinepleisters zijn niet zomaar te koop. Een arts schrijft ze voor. Het plakken van morfinepleisters is niet moeilijk maar vergt wel wat voorbereiding. Ook het vervangen dient nauwkeurig te gebeuren. Net als alle medicijnen, hebben ook morfinepleisters bijwerkingen, die soms nogal hevig zijn.

Morfinepleisters kopen

Morfine is een pijnstillend medicijn en valt onder de opiaten. De slaapbol oftewel bolpapaver is een plant die wordt gebruikt om morfine van te maken. Uit deze plant worden meerdere middelen gemaakt waaronder morfine, codeïne en heroïne.

Morfine werkt verslavend: er treedt na langer gebruik gewenning op. Om die reden mag er nooit zomaar gestopt worden met het gebruik van morfine. Dit wordt geleidelijk afgebouwd. Alleen bij kortdurend gebruik kan plots gestopt worden.

Morfine wordt in verschillende vormen toegediend: tabletten, via een pompje, maar ook via pleisters. Morfinepleisters bevatten een hoeveelheid morfine die via de huid constant en gelijkmatig wordt afgegeven aan het lichaam. Hierdoor blijft de werking van morfine 24 uur per dag doorgaan.

Morfinepleisters zijn niet te koop bij apotheek of drogist, omdat morfine behoort tot de sterke pijnstillers in de groep opiaten, kan morfine alleen verkregen worden op recept. Morfine wordt voorgeschreven bij plotseling hevige pijn, bij chronische pijn of bij een ziekte in het terminale stadium.

Werking van morfinepleisters: plakken en vervangen

Een morfinepleister werkt niet direct. Wie overstapt vanuit een ander pijnstillend middel, zal daarom tijdelijk morfinepleister én ander pijnstiller moeten gebruiken. De morfinepleister kan op de huid geplakt worden. Meestal plakt men de pleister op de bovenarm of op het bovenlichaam. Vermijd gevoelige plekken zoals het gezicht, binnenkant van de benen, de pols of andere gevoelige plaatsen.

 1. Plak de pleister op een gladde, bij voorkeur rimpelloos stukje huid. Zorg dat de huid vetvrij en schoon is. Haren kunnen eventueel afgeknipt worden. Pleisters kunnen los laten wanneer de ondergrond niet egaal en schoon is. Vermijd ook plekken waar sneller zweet verschijnt.
 2. Haal de pleister uit de verpakking. verwijder de beschermfolie die aan de achterkant zit. Houd de pleister alleen bij de rand vast.
 3. Plak de pleister op de schone en droge huid. Druk de pleister gedurende 30 seconden goed aan en strijk de randen goed en stevig tegen de huid. Soms is het nodig om de pleister extra goed te fixeren. Gebruik hiervoor doorzichtige pleisters die te verkrijgen zijn bij de apotheek.
 4. De pleister wordt gemiddeld na 72 uur vervangen (vraag de arts om advies). Resten van lijm kunnen verwijderd worden met wat babyolie.
 5. De nieuwe pleister wordt geplakt volgens bovenstaande stappenplan, maar dan op een andere plek op de huid. Gebruik de oude plek niet direct opnieuw maar geef deze rust om te herstellen. Later mag de oude plek wel weer gebruikt worden.

Douchen met een morfinepleister mag, maar niet te heet. Heet water kan ervoor zorgen dat er meer morfine vrijkomt dan bedoeld is. Twee pleisters mogen niet tegen elkaar of over elkaar heen geplakt worden. Houd minimaal een halve centimeter afstand tussen twee pleisters. Twee pleisters moeten ook altijd tegelijk vervangen worden. Gebruikte pleisters kunnen het best naar binnen geplakt worden zodat ze niet meer hergebruikt kunnen worden. Houd kleine kinderen uit de buurt van morfinepleisters. Knip een morfinepleister nooit doormidden, de inhoud kan dan weglekken.

Bijwerkingen morfinepleisters

Het gebruik van morfinepleisters kan bijwerkingen geven. Hoe langer de pleisters gebruikt worden, hoe meer kans op bijwerkingen. Ook reageert de ene persoon gevoeliger op morfine dan de ander. Hierdoor kunnen de bijwerkingen per persoon sterk verschillen. De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

 • Sufheid: Sufheid komt redelijk veel voor bij mensen die morfinepleisters gebruiken. Dit uit zich in vermoeidheid, slaperigheid en een trage indruk maken.
 • Misselijkheid of soms overgeven: dit komt het meest voor in de beginfase van het gebruik. Wanneer het lichaam gewend is aan morfine, dan zullen de klachten snel afnemen. Misselijkheid en braken kan ook een symptoom zijn van de ziekte waarvoor men behandeld wordt.
 • Verstopping: komt zeer veel voor bij morfinegebruik. Vaak wordt er daarom een laxerend middel voorgeschreven, maar ook dit werkt niet altijd voldoende. Helaas is deze bijwerking moeilijk te voorkomen. Door vezelrijke voeding te eten, kan de verstopping gedeeltelijk verminderen. Wie een chronische ontsteking van de darmen heeft of een spastische darm, moet extra goed opletten met het gebruik van morfinepleisters. De klachten kunnen sterk verergeren.
 • Huiduitslag, eczeem of puntbloedingen: op de plakplaatsen kunnen puntbloedingen optreden na langdurig gebruik. Huiduitslag of eczeem is een allergische reactie op morfine.
 • Slaapapneu: komt soms voor bij morfinegebruik. Vooral mensen met overgewicht, rokers en mensen die alcohol nuttigen hebben vaker last van slaapapneu. Deze groep zal vaak een verergering van slaapapneu opmerken, doordat ze extra vermoeid zijn in de ochtend.
 • Ademhalingsproblemen: mensen met luchtwegproblemen zullen een verergering van hun klachten opmerken. Ook bij mensen zonder luchtwegproblemen komt soms een tragere ademhaling voor of moeite met ademhalen.
 • Concentratiestoornissen en verwardheid: het onthouden van gebeurtenissen, rekenen, taal, mensen herkennen, vaker nachtmerries, al deze bijwerkingen zijn bekend bij het gebruik van morfine.
 • Slechter gebit: ontstaat doordat de mond droger wordt en er weinig beschermend speeksel in de mond aanwezig is. Bacteriën krijgen hierdoor meer kans en er ontstaan eerder gaatjes en tandvleesproblemen.

Bij ernstige bijwerkingen is het altijd raadzaam om apotheker of arts in te informeren. Deze kan vertellen in welke mate de verschijnselen zijn toe te schrijven aan het gebruik van morfine. De meeste bijwerkingen ontstaan tijdens de eerste twee weken van het gebruik. Wanneer het lichaam goed gewend is aan de morfinepleisters, zullen de bijwerkingen afnemen of verdwijnen.
© 2012 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Morfine, wat is het en wanneer wordt het gebruiktMorfine heeft een sterkte, pijnstillende werking. Morfine zorgt ervoor dat het 'pijnsignaal' niet of minder sterk in de…
Morfine: pleister, pijnstiller, injectie, pomp, tablettenMorfine: pleister, pijnstiller, injectie, pomp, tablettenMorfine: pleister, pijnstiller, injectie, pomp en tabletten. Morfine kent verschillende toedieningsvormen. Morfine wordt…
Werking, bijwerkingen en fabels rond morfine als opioïdWerking, bijwerkingen en fabels rond morfine als opioïdMorfine is een sterke pijnstiller die valt onder de groep opioïden of morfine-achtigen. Het wordt gebruikt om hevige pij…
Welke bijwerkingen heeft morfine?Welke bijwerkingen heeft morfine?Mensen met kanker, maar ook anderen die hevige pijnen lijden krijgen vaak morfine om de pijn te verzachten. Morfine haal…
Meningitis: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenMeningitis: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenMeningitis (ook wel bekend als hersenvliesontsteking of nekkramp) is een ernstige ziekte en treft vooral baby’s, kindere…
Bronnen en referenties
 • Apotheek.nl

Reageer op het artikel "Morfinepleister: kan je ze kopen en de bijwerkingen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

C. van Dijk, 25-09-2019 11:02 #16
Is morfine pleister schadelijk voor de gezondheid? Bij lang gebruik

Martine van Hoorebeke, 11-04-2019 17:32 #15
Kan een glaasje champagne kwaad nu de morfinepleisters zijn opgestart bij mijn man, 71 jaar en vergevorderde prostaatkanker heeft met uitzaaiingen in het bot?

M. Bernadina, 10-03-2019 10:38 #14
Hoe kan ik irritatie van de huid voorkomen?

Kmo, 28-11-2018 05:40 #13
Ik neem nu een 2-tal weken de pleisters en voel me soms erg opgepept (in tegenstelling tot suf) Ik heb ook een lichte vorm van tinnitus en die is luider dan voorheen. Voor de rest heb ik geen klachten en is mijn pijn bijna volledig weg. Zijn dit bekende bijwerkingen?

Ad Jaspers, 01-06-2018 13:25 #12
Sinds kort gebruik ik morfinepleisters 12,5 Mg. Na een maand kan ik zeggen dat het werkt. Sufheid in het begin, daarom neem ik ze ook 's avonds voor het slapen. Ik heb darmkanker met uitzaaiingen naar de longen, maar hoop met zware chemo's en deze pleisters nog een waardig leven te hebben. Gemiddeld drie jaar, laten we daar vanuit gaan.

Michotte Lisette, 26-03-2017 21:05 #11
Ik neem reeds jaren morfine van 50 up voor pijn in de rug. Nu de laatsre tijd hebben de dokters me 4 pillen van 10 mg meer laten nemen. Mijn vraag is mag ik zoveel nemen?

Gonnie, 08-11-2016 06:44 #10
Op de verpakking staat, kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Mijn vraag is, mag ik helemaal
geen auto rijden? Heb 10 mg en voel geen bijwerkingen.

J. Damen, 03-08-2016 09:27 #9
Mijn moeder van 95 krijgt al een paar jaar een morfinepleister om de 3 dg. Elke keer op de dag dat de pleister geplakt is, is ze in de war en denkt ze dat ze gek wordt. Ze is de laatste tijd erg moe en haar kortetermijngeheugen is helemaal weg. Het is de laatste maanden begonnen. Kan het een bijwerking zijn?

J. Peperkamp, 25-06-2016 14:29 #8
Ik vind het lastig om de fentanyl pleisters op te plakken.
Een paar afbeeldingen bij de uitleg hierover zou m.i. zéér verhelderend kunnen werken.
Als er een helft van de beschermfolie is verwijderd is de andere helft niet meer te verwijderen zonder de plakkant aan te raken.
Als de pleister alvast op de plek wordt geplakt kan je de andere helft er onder uit draaien, maar dan is het zeer dunne zijrandje zeer moeilijk vast te plakken.
Fabrikant als u dit eventueel leest alvast bedankt voor een beter systeem c.q. uitleg.

A. Niemhuis, 14-10-2015 13:40 #7
Reactie op Wuyts:
Tramadol wordt als het goed is gegeven voordat er morfine gegeven wordt. Zelf zit ik nu aan de tramadol en werkt die niet goed genoeg bij mij, vanaf morgen ga ik aan de morfinepleisters. Misschien is een wat lagere dosering van die morfinepleisters een idee voor uw schoonmoeder?

Marc Putteman, 12-09-2015 14:52 #6
Aan alle mensen die last hebben van huiduitslag en jeuk door gebruik boven de klevers, flixotide verstuiver, een product dat ook aan astmapatiënten wordt gegeven, helpt echt. Je spuit het voor het kleven op je huid en kleeft dan de plakker, gegarandeerd minder jeuk en huiduitslag. Wel de "verstuiver" flixotide gebruiken.

Joke Sk, 21-04-2015 17:51 #5
Mag je de pleister voor op de bovenbeen plakken?
en mag het op geboortevlekken geplakt worden. Bij mij is die heel groot en zie je heel veel kleine adertjes

Astrid, 07-01-2015 22:46 #4
Reactie op A. Lammen: allergische reactie op pleister is tegen te gaan door vaker te wisselen. Ik heb dezelfde klachten en wissel een pleister 1 keer per drie dagen i.p.v. 1 keer per week. Kijk ook even naar het merk. Ik heb van Butrans minder last dan van Neurospan. Verder heb ik van de huisarts Cutivate zalf gekregen. Deze helpt (als de pleister al weer verwijderd is) tegen de jeuk en schilfering van de huid.

A. Lammen, 08-12-2014 02:49 #3
Ik gebruik al een jaar morfinepleisters heb al 75 mg gehad, nu 50mg. Ik heb heel veel huiduitslag, dat jeukt heel erg. Wat kan ik hier tegen doen? Ik heb al verschillende dingen geprobeerd maar het blijft jeuken.

N. Kok, 08-10-2014 14:33 #2
Mijn vader van 90 jaar is 18 augustus jl. overleden. Hij had prostaatkanker wat uitgezaaid was in zijn botten. 18 aug. om 6.30 in de ochtend is hij overleden, het was toen dus maandagochtend. Volgens mij kreeg hij zaterdag in de namiddag een morfinepleister, omdat hij kennelijk heel veel pijn had; hij had ook longemfyseem en hoestte vooral 's nachts erg, waarschijnlijk had hij het ook benauwd. Toen ik zondagmiddag (dus de dag ná de plaatsing v.d. morfinepleister) mijn moeder belde, en vroeg hoe het met mijn vader ging, zei ze: hij reageert niet meer. Ik was zo stom geweest om niet gelijk naar hem toe te gaan, omdat ik het plan had om maandag naar hem toe te gaan, omdat mijn zus en haar man er waren, waar ik geen contact meer mee heb en die ook voor mijn vader in zijn laatste maanden niet goed zijn geweest. Tot zeer grote schok werd ik maandagochtend 6.30 uur door mijn moeder gebeld, dat mijn vader overleden was. Gelukkig is mijn schrale troost dat ik heel liefdevol voor mijn vader geweest ben in zijn grote lijden van ongeveer een half jaar. Mijn vraag aan U is: Ik had ergens het gevoel, dat die morfinepleister(s?) mijn vader 'vermoord' hebben, ook omdat ik bij het woord morfine, gelijk denk aan 'drugs'. Of dat die morfine het proces van 'doodgaan' versneld hebben. Ook las ik bij de zgn. bijwerkingen, dat mensen met ademhalingsproblemen, dit kan verergeren door morfinepleisters. Mijn vader hoestte vooral ook 's nachts erg, en ook wel overdag, ondanks zijn longemfyseem en copd, bleef hij altijd ongeveer 3 shaggies roken per dag. Laatste opmerking: de huisarts had die vrijdag ervóór al verteld, dat mijn vader nog maar een aantal dagen te leven zou hebben. Als iemand 'niet meer reageert', is hij dan in een zgn. slaaptoestand, of noem je dit coma, of 'buiten bewustzijn'? Ik ben heel dankbaar als U de diverse vragen in dit schrijven kunt beantwoorden; die kunnen voor mij bijdragen aan een stukje verwerking. Ik hou zielsveel van mijn vader. Alvast hartelijk dank voor Uw reactie.

Wuyts, 21-07-2014 16:29 #1
U zegt boven de bijwerkingen dat hoe langer de pleisters gebruikt worden, hoe meer kans men heeft op bijwerkingen. Onderaan zegt U dan weer dat de bijwerkingen afnemen of verdwijnen wanneer het lichaam goed gewend is aan de morfinepleisters. Is dit geen contradictie?
Mijn schoonmoeder heeft vooral last van sufheid.
Zij krijgt pleisters van 12 microgram, dit omdat ze op pijnstillers van 2000 mg. niet meer reageerde.
Is er geen tussenoplossing door misschien een andere pijnstiller nl. Tramadol?

Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 29-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 16
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!