Gaatjes in je tanden? Tips, cijfers en (merkwaardige) feiten
Nederland wordt wel gezien als een van de modernste landen ter wereld. En toch blijkt uit consumentenonderzoek dat wij Hollanders niet goed genoeg voor onze 'kauwsteentjes,' ofwel onze tanden en kiezen, zorgen. Ook is er onduidelijkheid over die verzorging: twee keer per dag poetsen, of toch drie? En hoe lang dan? Misschien is het ook door al die onduidelijkheid dat tandbederf de meest voorkomende infectieziekte is. Of in simpel Nederlands, 80% van ons heeft een of meer gaatjes in het gebit. Inmiddels is de 'anti-cariësdag' uitgeroepen. Zou het helpen?
Ooit geweten dat tandbederf ofwel populair uitgedrukt, 'gaatjes', valt onder infectieziektes? Het is zelfs de infectieziekte die op deze wereld het meest voorkomt. Vier op de vijf mensen hebben een of meer tanden of kiezen die aangetast zijn door tandbederf. Geen wonder dat inmiddels ook voor het eerst de 'Anti-cariësdag' is uitgeroepen en wel op 20 augustus.
Poetsen: onduidelijkheid troef
Uit een inventarisatie die de krant The Guardian een tijdje geleden maakte van artikelen en informatie in de media, bleek iets verbazends: het advies om twee keer per dag te poetsen - dat het oude advies om dat drie keer per dag te doen heeft opgevolgd - is nog steeds geen standaard in berichten. Ook de periode die aangeraden wordt om te poetsen, volgens velen twee minuten op z'n minst, krijgt gezelschap van andere schattingen. Het minimum schuift dan wel altijd op richting langer poetsen, nooit korter. Bij al die mysteries komt ook de vraag, hoe je het beste kunt poetsen. Dus in welke hoek de borstel wordt gehouden in het ideale geval: een schuine hoek wordt het meest aangeraden, maar er zijn varianten op het advies. Hoe dan ook is onduidelijkheid troef over de beste manier van poetsen!
Wij zorgen niet goed voor onze 'kauwsteentjes'
Een consumentenonderzoek heeft meer verrassends boven water gehaald. Namelijk dat zelfs wij in Nederland, een van de modern geachte landen bij uitstek, niet goed genoeg voor onze 'kauwsteentjes' zorgen. Bovendien weten we ook nog niet genoeg van de grote rol die suiker speelt bij het ontstaan van tandbederf, en de vraag waar die suiker zich zoal in kan bevinden. Bijvoorbeeld in de.. chips.
Twee minuten schrobben is ons al te veel
Wat blijkt? Een op de drie Nederlanders haalt zelfs die twee keer poetsen per dag niet, en de klad zit er ook in ten aanzien van die luttele twee minuten die we minimaal zouden moeten poetsen. Als het gaat om suiker, de tandbederf-veroorzaker bij uitstek, schatten we de zaak te optimistisch in. Dat suiker in een zak drop zit, ja, dat begrijpen we wel. Maar het feit dat er suikers in melk zitten, en zelfs in sommige soorten vleeswaren worden verwerkt? Nee, zeven op de tien mensen hadden daar geen idee van (u wel?)
Klinisch onderzoek onder 14.000 mensen
Tandpastamaker Elmex® bemoeit zich natuurlijk bij uitstek graag met de strijd tegen tandbederf. Een van de redenen waarom Elmex zich enthousiast in de media stort om over tandbederf te praten, is natuurlijk het feit dat men tandpasta's maakt tegen tandbederf, waaronder het van alle kanten beschermde nieuwe merk Anti-Cariës Professional. Maar men is niet alleen commercieel bezig. Elmex heeft zelfs een heuse 'scientific affairs manager' in huis (een Wetenschappelijke Zaken Manager, dus). Er werd vanuit die wetenschappelijke hoek acht jaar lang onderzoek uitgevoerd onder 14.000 mensen om een goed onderbouwd verhaal over tandbederf te kunnen houden.
Een belangrijk risico voor gaatjes in de tanden zit 'm in onze suikerconsumptie. Ooit geweten dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 24 kilo verborgen of niet-verborgen suiker per jaar nuttigt?
Elmex Anti-Cariës Professional
Deze nieuwe tandpasta wordt door de maker Elmex betiteld als de grootste innovatie sinds fluoridetandpasta. Zelfs het actieve bestanddeel, Suikerzuur Neutralisator, is voorzien van een handelsmerkregistratie. De belofte is dat de suikerzuren in tandplaque meteen onschadelijk worden gemaakt. Dan kunnen ze tandglazuur ook niet aantasten. De tandpasta belooft tanden vier keer zo doelmatig te 'remineraliseren,' het tandglazuur te versterken en vooral natuurlijk: gaatjes te helpen voorkomen.
Een lesje tandbederf
Drs. Christien Timmer, Scientific Affairs Manager bij Elmex, geeft een lesje 'hoe ontstaat tandbederf.' Zij vertelt dat tandbederf voortkomt uit de aanwezigheid van bacteriën in iets wat 'tandplaque' heet: een kleverig laagje aanslag dat vooral onheil kan aanrichten als iemand (te) veel tandonvriendelijke waren eet en/of niet goed genoeg poetst. Dat bacterievolk ziet kans zich te vermenigvuldigen zolang de tanden niet gepoetst worden. Wie niet poetst, mag zich dus 'verheugen' in een volkje bacteriën dat zich blijft voeden met suikers uit de dingen die we eten en drinken. Het gevolg is het ontstaan van zogenaamde suikerzuren. Daar begint de echte narigheid. Deze suikerzuren tasten namelijk ons beschermende tandglazuur aan, en vroeg of laat leidt dat tot gaatjes in het gebit.
Wat is goede tandverzorging?
Kort en goed: wat is nu echt goede tandverzorging? Elmex geeft dit advies:
- Minimaal twee keer per dag tanden poetsen (drie mag dus ook best)
- Elke dag een keer flossen
- Elke dag minimaal twee keer spoelen met mondwater*
- Regelmatig naar tandarts en mondhygiënist.
* Dit verschilt wel met wat sommige medici roepen, omdat mondwater ook in het mondslijmvlies doordringt en voor het lichaam niet altijd even gezond wordt geacht. Tandkenners en medici zitten elkaar vanouds in het vaarwater, dat blijkt