De Sint Maartenskliniek, specialisten in orthopedie en reuma

De Sint Maartenskliniek in Ubbergen ten oosten van Nijmegen, is al sinds jaar en dag dé kliniek voor houding en beweging. Met zijn specialisatie in de behandeling van complexe aandoeningen maar ook voor reguliere klachten en ingrepen, is de Sint Maartenskliniek de toonaangevende kliniek in binnen- en buitenland op dit gebied. Daarnaast is het een centrum voor de behandeling van reuma, osteoporose, orthopedische zorg en revalidatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat patiënten uit het gehele land zich hiervoor graag in Nijmegen laten behandelen. Een nadere kennismaking is dan ook op zijn plaats.

Geschiedenis

De Sint Maartenskliniek, in de volksmond bekend als De Maartenskliniek, werd in 1936 opgericht door Zusters van de Choorstraat uit Den Bosch, als Katholieke inrichting voor volwassenen en kinderen met een gebrek aan het bewegingsapparaat. Op de heuvel in Ubbergen werd toen de basis gelegd voor het pedologische kliniek voor orthopediepatiënten, later tevens voor mensen met reuma. Alhoewel de kliniek in de gemeente Ubbergen ligt wordt er naar de buitenwereld gesproken over de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Daarnaast bestaat er een zelfstandige vestiging als onderdeel van het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden

Bron: Abmg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Abmg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De naam is ontleent aan de legende van de Romeinse legionair Martinus van Tours, die leefde van ca. 316 tot 397. Toen hij op een zeker moment een bedelaar zag die kou leed scheurde hij zijn mantel in twee stukken om vervolgens een deel aan de bedelaar te geven. Na een latere heiligverklaring ging hij de geschiedenis in als Sint Maarten, de heilige die zorg verleende aan een ander in nood.

Kliniek

In de kliniek werken ongeveer 1600 mensen, waaronder 85 specialisten en assistenten in opleiding. De patiënten komen grotendeels uit de directe omgeving van Nijmegen en Woerden maar veel patiënten komen ook van verre, aangetrokken door de grote waardering en bekendheid die de kliniek ook landelijk geniet. Gezien het hoog niveau van expertise op het gebied van met name orthopedie, worden veel complexe operaties en behandelingen juist hier uitgevoerd. Een belangrijk element van de kliniek is tevens de aandacht voor wetenschappelijk onderzoek, onder andere op het gebied van behandelprotocollen.

Specialisaties

De Sint Maartenskliniek is bij uitstek gespecialiseerd in de volgende vakgebieden:
  • Orthopedie
  • Reumatische aandoeningen
  • Revalidatie
  • Sportmedisch advies en behandeling

Orthopedie, heupoperaties en knieoperaties

In het orthopediecentrum in Nijmegen, tezamen met de vestiging in Woerden, worden jaarlijks bijna 1000 heupoperatie uitgevoerd, 1000 knieoperaties en 600 wervelkolomoperaties. Bij heupoperaties is het plaatsen van een gewrichtsprothese de meest voorkomende operatie terwijl bij de wervelkolom ingrepen als het vastzetten van nek- of rugwervels en herniaoperaties veel voorkomen.

Ook op het gebied van trauma en acute zorg kan men bij de Sint Maartenskliniek terecht, niet alleen ten gevolge van een ernstig ongeluk maar ook bij behandeling van botbreuken die bij sportbeoefening of anderszins zijn ontstaan. In het orthopedisch interventiecentrum worden patiënten zonder lange wachttijden behandeld onder plaatselijke verdoving en/of andere methodes van pijnbestrijding.

Reuma en reumatische aandoeningen

Reuma wordt vaak als een ziekte gezien maar is feite een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen van het bewegingsapparaat. Vandaar de logische en vooral ook praktische combinatie van reuma en orthopedie in één behandelomgeving. In de beide vestigingen tezamen worden per jaar al gauw zo'n 10.000 reumapatiënten behandeld. Omdat reuma een chronische ziekte is, en in feite dus niet kan worden genezen, is het van belang dat de reumapatiënt leert hoe hij of zij om moet gaan met de gevolgen van de ziekte.

Revalidatie

Een belangrijk onderdeel van de kliniek is het revalidatiecentrum waar de aanwezige kennis en expertise wordt ingezet ten behoefte van de gemiddeld 800 patiënten, waarvan een aanzienlijk deel kinderen. Om de negatieve effecten van een handicap als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk, aangeboren afwijking of infarct zoveel mogelijk te beperken, is de juiste revalidatie van groot belang. Een belangrijke groep die in de Sint Maartenskliniek wordt behandeld is de groep kinderen en jong volwassenen die door een aangeboren afwijkingen niet of slechts beperkt kunnen deelnemen aan de maatschappij. Juist bij deze kwetsbare groep is het van belang het maximaal haalbare te bereiken.

Sportmedisch advies en behandeling

Een relatief nieuw onderdeel van de Sint Maartenskliniek is het Sport Medisch Centrum (SMC), dat sinds 2014 het officiële keurmerk (SCAS) heeft ontvangen voor sportgezondheidszorg. Hier vindt men een concentratie van kennis en expertise op gebied van behandeling en begeleiding van sporters, al dan niet minder valide. Een team van op sportgebied gespecialiseerde artsen, fysiotherapeuten en diëtisten zorgt voor optimale begeleiding van amateursporters tot topsporters.

Maartenskliniek, opleidingsinstituut voor reumatologie en orthopedie

Met zoveel kennis en expertise in huis is het logisch dat de Sint Maartenskliniek hoog staat aangeschreven als opleidingsinstituut voor reumatologie en orthopedie. Van oudsher worden er arts-assistenten opgeleid tot orthopedisch chirurg, waarbij er aan hoogste kwaliteitseisen moet worden voldaan. Daarnaast wordt kennis gedeeld door samenwerking met diverse ziekenhuizen in het land, zoals het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, het UMC Sint Radboud in Nijmegen, RMC Groot Klimmendaal en het Rijnstate ziekenhuis, beide in Arnhem.

Patiëntenwaardering Sint Maartenskliniek

Het spreekt vanzelf dat bij een zo hoge kwaliteit ook een hoge waardering van patiënten hoort; op de Zorgkaart Nederland krijgt de Sint Maartenskliniek een 8,8, een uitzonderlijk hoge score. Deze waardering is terug te vinden in de vele commentaren van patiënten, waarbij naast de kwaliteit van de artsen er ook zeer positief wordt geschreven over de kwaliteit van het nacht- en zaalpersoneel, de algehele ambiance en ligging van het ziekenhuis en de goede bereikbaarheid en parkeervoorzieningen.
© 2014 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondSint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondDenk je bij een Sint Bernard aan een grote lobbes met een tonnetje om zijn nek? Dat vaatje met drank voor verkleumde rei…
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
De wijken van Nijmegen OostNijmegen Oost met de wijken Altrade, Bottendaal, Galgenveld, Groenewoud, Hengstdal, Hunnerberg, Kwakkenberg en Ooijse Sc…
Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…

Winterkwaaltjes voorkomen: 5 tips tegen winterkwaaltjesWinterkwaaltjes voorkomen: 5 tips tegen winterkwaaltjesIn de winterperiode krijgt iedereen wel eens te maken met vervelende winterkwaaltjes. Uiteraard zijn het koudere weer, d…
Wat is het frontaal syndroom?Wat is het frontaal syndroom?Onze hersenen zijn erg complex en we zijn nog niet in staat om ze volledig te begrijpen. Het is mogelijk dat u te maken…
Bronnen en referenties
  • https://www.maartenskliniek.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ubbergen
  • https://www.zorgkaartnederland.nl
  • Afbeelding bron 1: Abmg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 01-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.