Winterkwaaltjes voorkomen: 5 tips tegen winterkwaaltjes

Winterkwaaltjes voorkomen: 5 tips tegen winterkwaaltjes In de winterperiode krijgt iedereen wel eens te maken met vervelende winterkwaaltjes. Uiteraard zijn het koudere weer, de wind en de vochtigheid ideale voedingsbodems voor de ontwikkeling van ziektekiemen. De beste remedie is nog altijd je zelf goed te verzorgen via een goede hygiëne. Andere manieren om winterkwaaltjes te voorkomen zijn bijvoorbeeld sport, verluchting op je slaapkamer, stoppen met roken en ontspanning. Je kan jezelf ook laten inenten tegen het griepvirus om te vermijden dat je griep krijgt. Deze inenting is zeker en vast aan te raden voor bejaarden en mensen die een zwakke gezondheid hebben.

Hygiëne is heel belangrijk

Handcontact blijft een belangrijke besmettingsbron. Zorg er dus voor dat je regelmatig je handen wast. Indien je zelf hoest, niest of een loopneus hebt, is de kans reëel dat je ziektekiemen zal doorgeven. Wees ook extra voorzichtig bij het verzorgen van je baby. Indien je niet regelmatig je handen wast, zal je baby ongewild de ziektekiemen opnemen. Een verkoudheid zet zich meestal verder in het begin van de ziekte. Indien je zelf ziek bent, moet je alvast geen zoenen geven aan andere personen. Wees ook alert met het drinken uit hetzelfde glas of eten met hetzelfde bestek. Al deze voorbeelden zijn de ideale aanzetters van de vervelende winterkwaaltjes.

Vermijd hoge temperaturen in huis

Niets is zo slecht als het lekker warm te maken in je woning. In de slaapkamers zet je best de temperatuur op maximaal 20°C. Het is immers de droge lucht op de kamer die je ziek kan maken. De droge lucht zal de slijmvliezen immers irriteren waardoor deze heel gevoelig kunnen worden en ziektekiemen vrij spel krijgen.
Sporten verbetert de algemene gezondheid
Personen die regelmatig bewegen of sporten, maken zich weerbaarder tegen allerlei kwaaltjes. Sport zal ook stress verdrijven, waardoor je minder vatbaar wordt. Er wordt aangeraden om minimaal twee keer per week te bewegen of te sporten. Bij het sporten zullen de luchtwegen zichzelf gaan zuiveren, waardoor je minder kans hebt om ziektekiemen op te doen.

Roken is een grote boosdoener

Je zal het wellicht al opgemerkt hebben. Over het algemeen hebben rokers meer last van luchtweginfecties dan niet-rokers. Tabak zorgt er immers voor dat de luchtwegen verzwakt en geïrriteerd geraken. Ook kinderen die blootgesteld worden aan tabaksrook, zullen meer kans hebben op luchtweginfecties dan kinderen die totaal niet in contact komen met sigarettenrook. In ieder geval is roken heel erg af te raden omdat roken ook het risico op longkanker fors verhoogt.

Rust en ontspanning maken je weerbaarder

Wie ontspannen leeft en voldoende slaapt, zal genoeg weerstand opbouwen om te weerstaan aan allerlei infecties. Tracht in elk geval minimum acht uur per nacht te slapen. Stress zorgt voor een gespannen lichaam dat meer vatbaar wordt voor infecties. Een gezonde geest in een gezond lichaam is dus de boodschap ter preventie van winterkwaaltjes.

Preventief inenten tegen winterkwaaltjes

Bejaarden en mensen met een zwakke gezondheid doen er alvast goed aan om zich te laten inenten tegen het griepvirus. Een inenting tegen griep kan er alvast voor zorgen dat je niet ziek wordt. Uiteraard zeer handig om niet in bed te moeten blijven liggen als je het te druk zou hebben. Je kinderen zullen er alvast ook baat bij hebben omdat je het griepvirus niet kan doorgeven. De beste periode om je te laten inenten is van oktober tot november. Het vaccin heeft ongeveer twee weken nodig om in werking te treden. Je kan je nog steeds laten vaccineren, zolang het virus bij jou niet uitgebroken is. Inenting dient elk jaar opnieuw te gebeuren, aangezien het virus snel evolueert.

Enkele nuttige tips ter preventie van winterkwaaltjes

  • Ga er niet van uit dat je onmiddellijk bij ieder kwaaltje automatisch antibiotica moet innemen. Antibiotica werken alleen bij bacteriële infecties en hebben geen enkel nut bij virale infecties. Een gewone verkoudheid, hoestje of verhoging van de temperatuur is in de meeste gevallen van virale oorsprong. Je zal hier gewoon moeten vanaf geraken door je lichaam te laten rusten.
  • Er is geen enkel probleem voor zwangere vrouwen om een griepprik toegediend te krijgen. Ook de baby loopt geen enkel risico. Vaccinatie kan zelfs zeer nuttig zijn voor zwangere vrouwen eenmaal ze in het tweede of derde trimester van de zwangerschap zijn aanbeland.
  • Wees voorzichtig met een grog. Alcohol zal immers de luchtwegen verder irriteren. Let ook op dat de alcohol je geen nevenwerkingen doet krijgen indien je medicijnen zou innemen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkomen is beter dan genezenVoorkomen is beter dan genezenPreventie is het voorkomen van iets. Als je spreekt over de preventie van aandoeningen kun je deze verschillende soorten…
Winterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventieWinterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventieTijdens de winterperiode kunnen vervelende winterkwaaltjes opduiken. Kwaaltjes waar je nu echt niet zat op te wachten. W…
Winter: wat te doen tegen typische winterkwaaltjes?Winter: wat te doen tegen typische winterkwaaltjes?De winter is niet alleen het seizoen van de gezelligheid, maar ook van allerlei kwaaltjes en aandoeningen. Het gebrek aa…
Winterkwaaltjes: Loopneus, wintertenen en droge huid en haarWinterkwaaltjes: Loopneus, wintertenen en droge huid en haarIn de winter komen bepaalde kwaaltjes altijd weer om de hoek kijken. Typische winterkwaaltjes zijn een droge huid en har…

Oorzaken CVS (M.E.) volgens dr. CouckeOorzaken CVS (M.E.) volgens dr. CouckeMensen met langdurige vermoeidheidsproblemen worden volgens de Belgische arts Dr. Coucke, een specialist op gebied van c…
De Sint Maartenskliniek, specialisten in orthopedie en reumaDe Sint Maartenskliniek in Ubbergen ten oosten van Nijmegen, is al sinds jaar en dag dé kliniek voor houding en beweging…
Bronnen en referenties
  • Lmgezond.be, http://www.lmgezond.be/prevention/info/daily-care/-/ml/22501/JgM3/42426/winterkwaaltjes-voorkomen, 4 december 2014
  • Seniorennet.be, http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/31/zo-verhelp-je-10-kleine-winterkwaaltjes-natuurlijk-doeltreffend--n-goedkoop, 4 december 2014
  • Goedgevoel.be, http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/1350211/2011/11/19/Zo-repareer-je-winterkwaaltjes.dhtml, 4 december 2014
  • Nieuwsblad.be, http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20111109_203, 4 december 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.