Winterkwaaltjes: Loopneus, wintertenen en droge huid en haar

Winterkwaaltjes: Loopneus, wintertenen en droge huid en haar In de winter komen bepaalde kwaaltjes altijd weer om de hoek kijken. Typische winterkwaaltjes zijn een droge huid en haren, wintertenen en de loopneus, veroorzaakt door een fikse verkoudheid. Wat doe je eraan wanneer je last hebt van deze kwalen?

Winterkwaaltjes

Het zijn in principe onschuldige kwaaltjes, maar daarom niet minder vervelend. Wanneer het koud wordt met buiten een temperatuur onder 10-15 graden Celsius en het binnen warm en droog is, willen deze kwaaltjes nog wel eens optreden.

Loopneus

Eén van de meest voorkomende winterse kwaaltjes in neusverkoudheid, veroorzaakt door een rhinovirus. Bij een lage weerstand, wat vaak voorkomt in de winter, dringt het virus via de neus het lichaam binnen en plaatst zich in het slijmvlies. Door irritatie zwelt het slijmvlies op.

Een loopneus houdt in dat er vocht uit je neus loopt. Dit wordt dus veroorzaakt door die irritatie van de neusslijmvliezen. Vocht en slijm wordt door deze slijmvliezen geproduceerd, en dit is nog erger door het opzwellen van het slijmvlies. Hierdoor ben je eigenlijk de hele tijd aan het snotteren.

Remedie bij een loopneus

  • Neus ophalen is beter dan snuiten, onder andere omdat het minder kans geeft op verspreiding naar de bijholtes.
  • Zo min mogelijk de neus snuiten, en als je snuit doe dit voorzichtig, zonder te veel druk en niet in één keer leeg.
  • Een ui snijden en naast je bed zetten.
  • Stomen met heet water.
  • Neusspray of neusdruppels (bijvoorbeeld een zoutoplossing).
  • Drink zuivelproducten als karnemelk (zure zuivel) in plaats van zoute melkproducten.
  • Vermijden van prikkels die een loopneus kunnen veroorzaken (bijvoorbeeld rook, inspanning, parfum, baklucht, et cetera).

Wintertenen

Door de winterse kou liggen de bloedvaten dieper in je huid en zijn nauwer om de warmte te behouden. Door de kou wil je lichaam ook je bloed sneller rondpompen. Dit gaat echter niet omdat de bloedvaten zich niet snel genoeg verwijden. Bloed hoopt zich op en de wanden van de bloedvaten raken beschadigd. Dit leidt dan tot paarse en rode vlekken, tintelingen en jeuk en soms ook zwellingen van de huid. Dit komt vaak voor bij de tenen en handen omdat deze eerder zijn blootgesteld aan kou.

Wintertenen worden ook wel perniosis genoemd. Het komt eerder voor wanneer kleding niet warm genoeg is en wanneer je lang buiten bent geweest in de vorst zonder de huid te bedekken. De klachten treden vrij acuut op. Bij het opwarmen verergeren ze juist.

Remedie bij wintertenen

  • Doop je voeten wisselend in een badje met warm water en koud water (telkens 30 seconden), waarbij je eindigt met een bad van warm water (wisselbaden).
  • Vermijd vochtige kou.
  • Draag goede, warme schoenen. Draag het liefst ruime schoenen voor een goede isolatie.
  • Zorg dat je in beweging blijft, zodat je spieren en lichaam warm blijft.
  • Smeer een vettige crème op je voeten (en handen).

Droge huid

Bij de combinatie van droge binnenlucht en de kou buiten droogt je huid sneller uit. Droge huid wordt ook wel xerosis cutis of xerodermie genoemd. De huid is dan droog en schilferig, vaak door een tekort aan water. Tijdens de winter en vorst komt dit door een lage luchtvochtigheid in huis.

Bij een droge huid lijkt de huid wat wittig en is er vaak ook sprake van een jeuk (vooral nadat het in aanraking is geweest met water, bij het douchen bijvoorbeeld).

Remedie bij een droge huid

  • Neem een warm bad of hete douche met badolie of doucheolie.
  • Smeer een extra vochtinbrengende crème op je huid, bijvoorbeeld een lotion of bodymilk.
  • Kies vooral vettige of olieachtige producten en minder waterinbrengende producten.

Droog haar

Bij het uittrekken van een trui begint je haar te knetteren en staat het vervolgens zowat overeind. Dit komt door de kou en de combinatie met een droge binnenlucht, net zoals bij een droge huid.

Remedie bij droog haar

  • Gebruik olie of wax (eventueel ook handcrème) in je haren.
  • Gebruik speciale haarproducten, zoals vochtinbrengende shampoos, in de winter.
  • Gebruik droogtrommeldoekjes om je haren van boven naar beneden te strijken, waardoor het statistische verdwijnt.
  • Gebruik een borstel van nylon of van varkenshaar.
© 2013 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventieWinterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventieTijdens de winterperiode kunnen vervelende winterkwaaltjes opduiken. Kwaaltjes waar je nu echt niet zat op te wachten. W…
Loopneus bij koud weerLoopneus bij koud weerEen verkoudheid kan een loopneus veroorzaken. Maar ook bij koud weer krijgen we vaak te maken met een loopneus. Dit zien…
Typische winterkwaaltjes, hoe kom je ervan af?Typische winterkwaaltjes, hoe kom je ervan af?De winter zoals we deze in Nederland kennen heeft elk jaar wel een aantal stevige vorstdagen, welke soms vergezeld gaan…

De signalen van beginnende dementieDe signalen van beginnende dementieEen op de vijf mensen krijgt dementie. De ziekte is een verzamelznaam van meer dan vijftig ziektes. Alzheimer is de beke…
Tekort aan vitamine D en moeTekort aan vitamine D en moeChronische vermoeidheid door een tekort aan vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan ontstaan door het geven van borstv…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.