Typische winterkwaaltjes, hoe kom je ervan af?

Typische winterkwaaltjes, hoe kom je ervan af? De winter zoals we deze in Nederland kennen heeft elk jaar wel een aantal stevige vorstdagen, welke soms vergezeld gaan van sneeuw. De temperatuur gaat gedurende de koude maanden op gevoelsniveau als snel richting het nulpunt en we kleden ons lekker warm aan. Hoe dan ook, ruimte voor de typische winterkwaaltjes. Maar wat zijn typische winterkwaaltjes eigenlijk en kan je er wat aan doen? De typische winterkwaaltjes zoals we deze in Nederland en de omringende landen kennen, hebben vaak te maken met de onze uiterst geïsoleerde woningen. Dit in combinatie met virussen die meer kans krijgen (we luchten de woning minder). Verder ervaren we minder daglicht als onprettig (minder vitamine D is minder weerstand) en de kou die vat op ons lichaam kan krijgen. Probeer het zoveel als mogelijk te voorkomen, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Bron: Marieloue, PixabayBron: Marieloue, Pixabay

Keelpijn

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, de keel gaat pijn doen. Het betreft meestal een virus en soms een bacterie die de keelpijn veroorzaakt. Helaas is nooit wetenschappelijk aangetoond dat een sjaal daadwerkelijk helpt om keelpijn te voorkomen, dan wel dat een warme hals helpt om de keelpijn sneller te laten verdwijnen. Het helpt hooguit gevoelsmatig, omdat de warmte prettig aanvoelt.

Wat helpt?

Bij keelpijn is het raadzaam om regelmatig water te drinken. Verder kan je gorgelen met water waar een beetje zout in zit of zuig op een zuurtje. Dit lost het niet op, maar verzacht wel de pijn. Verder kan een paracetamol ook de pijn wegnemen, maar ook hiervoor geldt dus dat het een symptoombestrijder is. Tenslotte zijn er ook nog homeopathische middelen zoals Echinaforce of citroendrankjes, waar mensen baat bij kunnen hebben. Maar de keelpijn gaat op enig moment vanzelf weg.

Wintertenen en -handen

Wintertenen en -handen kunnen erg pijnlijk zijn. Het kan ook lastig zijn, want als je winterhanden hebt, dan heb je minder grip en kan er zomaar iets uit de handen vallen. De rode plekken en zwellingen op tenen of vingers ontstaan, door het vernauwen van de bloedvaatjes bij kou. Het laat bloed vervolgens minder gemakkelijk stromen.

Bron: Nosheep, PixabayBron: Nosheep, Pixabay
Wat helpt?
Een middel wat altijd soelaas biedt is het wisselbad. Dompel handen of voeten enkele minuten in warm water en een halve minuut in koud water. Herhaal dit zo’n zeven tot acht keer. Je kunt deze dompelbaden rustig enkele keren per dag toepassen. Deze wisselbaden stimuleren de bloedsomloop weer.

Verder is het raadzaam om handen en voeten goed te verpakken. Wollen of katoenen sokken in leren schoenen houden de voeten warm, zonder erg te gaan zweten. Voor de handen zijn wollen of leren wanten nog beter dan handschoenen van hetzelfde materiaal.

Soms worden handen en voeten erg pijnlijk en daar kan je bij voorkeur paracetamol of anders aspirine voor innemen. Aspirine kan overigens maagklachten opleveren en dan is het goed bij de aspirine ook een maagbeschermer te nemen. Bovendien kan aspirine de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Denk hierbij aan plasmiddelen, bloedverdunners of antidepressiva.

Tenslotte zijn er ook nog wat homeopathische crèmes te koop die voor sommige mensen kunnen werken. Er zit dan meestal goudsbloem, toverhazelaar of citroenkruid in. Deze middelen kunnen eventuele jeuk en pijn verzachten. Kijk zelf of het iets voor je doet.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Loopneus

Nogal wat mensen hebben er, soms zelfs ongemerkt, behoorlijk veel last van gedurende de wintermaanden. De neus die aldoor vocht produceert.

Wat helpt?

Door veel de neus op te halen, wat op enig moment een gewoonte kan worden, sta je er niet eens meer bij stil. Toch doe je feitelijk het juiste, want als je gaat snuiten dan pers je als het ware je slijm ook de bijholten in. Slijm waar virussen en bacteriën in zitten. Zo vergroot je juist de kans op ontstekingen. Als je de neus ophaalt, haal je onbewust het slijm uit je bijholten. Als je toch liever snuit dan moet je zorgvuldig te werk gaan. Werk in ieder geval met papieren zakdoekjes en houd bij het rustig snuiten, één neusgat dicht. Wissel dit af en snuit ook rustig uit het andere neusgat.

Omdat ademen soms lastig kan zijn als het vocht in de neus iets ‘voller’ wordt, helpt een neusdruppel of -spray met natriumchloride (keukenzout) vaak. Het geeft letterlijk ‘lucht’. Lees altijd goed op de verpakking hoe je het toepast en hoe lang. Niet tot in lengte van dagen blijven gebruiken!

Droge huid

De huid kan tijdens de koude maanden behoorlijk droog aan gaan voelen. Niet zelden voelen onderbenen als een soort schuurpapier. Dit terwijl de benen gewoon ingesmeerd worden na het douchen. Maar ook armen en handen en zelfs het gezicht kan ruw aan gaan voelen.

Wat helpt?

Insmeren na het douchen is goed, maar behalve een crème of olie te gebruiken in plaats van de bodylotion, die de meeste mensen gebruiken, is het ook belangrijk niet te heet te douchen. Als je heter dan 38 graden gaat douchen, dan was je het zo belangrijk talglaagje er af. Het talglaagje is juist voor de soepelheid van je huid. Niet boven de 38 graden douchen dus en neem een zeepproduct wat pH-neutraal is (een gezonde huid heeft een pH van ongeveer 5,5). Dat wil zeggen dat de pH-waarde, of hoe zuur het product is, gelijk is aan de pH-waarde van de huid. Al de pH-waarde niet meer in balans is, dan kunnen bacteriën die schadelijke stoffen buiten houden niet meer optimaal functioneren.

Extra droge plekken kan je ook met pure vaseline aanpakken. Smeer een stevige laag twee keer per dag op de plek en laat het even goed in de huid trekken.

Bron: Peninah Olilo, PixabayBron: Peninah Olilo, Pixabay

Gesprongen lippen

Het kan erg pijnlijk zijn, de overdwars barstjes die in droge lippen kunnen ontstaan. Soms tot bloedens toe. Op zich ook wel logisch, want de huid is daar erg dun. Mensen hebben snel de neiging om de lippen nat te maken (te hydrateren) als ze zo’n barstje voelen, maar dat werkt juist averechts.

Wat helpt?

Het meest afdoende is de lippen vet te houden. Dat kan met een speciale lippenbalsem (je hebt ze zelfs met een kleurtje), maar je kunt er ook vaseline op smeren. Voor een goede hydratatie is het belangrijk regelmatig te blijven drinken.

Wat je in de avonduren ook kunt doen is met een schijfje komkommer goed over de lippen te wrijven en er daarna een laagje honing op te smeren. Omdat dit bepaalde luchtjes kan geven, is het meer een middel wat je in de avonduren thuis gebruikt.

Tot slot

Verschillende kwaaltjes die in meer of mindere mate pijnlijk of minimaal lastig kunnen zijn. Toch zijn de meeste kwaaltjes met huismiddeltjes op te lossen. Begin er wel direct mee, want dat is de enige manier om de soms erg pijnlijke situaties te voorkomen.
© 2017 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterkwaaltjes: Loopneus, wintertenen en droge huid en haarWinterkwaaltjes: Loopneus, wintertenen en droge huid en haarIn de winter komen bepaalde kwaaltjes altijd weer om de hoek kijken. Typische winterkwaaltjes zijn een droge huid en har…
Droge lippen/gesprongen lippen - oplossingenDroge lippen/gesprongen lippen - oplossingenNormaal heeft de huid zestien verschillende huidlagen; lippen hebben er echter maar vier. Daardoor zijn ze gevoeliger vo…
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Smeer je mooi met vaseline!Veel vrouwen definiëren vaseline als wondermiddel. Niet zo gek als we ons bedenken dat vaseline zoveel gunstige werkinge…

Pyogenisch leverabces: Pus in lever, vaak door infectiePyogenisch leverabces: Pus in lever, vaak door infectieEen pyogenisch leverabces is een met etter gevulde ruimte in de lever. Deze zeldzame aandoening heeft verschillende oorz…
Pancreaskanker: Kanker (tumor) in alvleesklier met geelzuchtPancreaskanker: Kanker (tumor) in alvleesklier met geelzuchtDe alvleesklier is een groot orgaan dat zich achter de maag bevindt. Het produceert enzymen die in de darmen worden afge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jorisamonen, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/de-beste-tips-tegen-winterkwaaltjes
  • Plus gezondheid magazine, januari 2017: “De beste tips tegen winterkwaaltjes”
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/1350211/2011/11/19/Zo-repareer-je-winterkwaaltjes.dhtml
  • Afbeelding bron 1: Marieloue, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nosheep, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Peninah Olilo, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.