Winter: wat te doen tegen typische winterkwaaltjes?

Winter: wat te doen tegen typische winterkwaaltjes? De winter is niet alleen het seizoen van de gezelligheid, maar ook van allerlei kwaaltjes en aandoeningen. Het gebrek aan zonlicht brengt met zich mee dat we sneller moe zijn en makkelijker vatbaar voor depressie. De klassieke aandoeningen in de winter zijn verkoudheid en griep, maar ook het winterdipje of winterdepressie komt vaker voor. Bovendien kan de winter de symptomen van bestaande ziektes verergeren. Een nuttige algemene tip is om je via voedingssupplementen met extra vitamine D beter bestand te maken tegen die typische winterkwaaltjes, vooral om het gebrek aan zonlicht 's winters op te vangen. Wat kan je nog zoal doen tegen aandoeningen die vooral 's winters voorkomen?

Winter: gezellig, maar niet gezond

De dagen worden korter, de temperatuur kouder en het zonlicht schaarser: de winter slaat toe. Mensen worden sneller moe, raken makkelijker geïrriteerd en maken kans om in een winterdipje te geraken. Hierom is de winter voor sommigen een reden te meer om zoveel mogelijk binnen te blijven en het gezellig te maken. Maar de winter heeft enkele negatieve invloeden op de gezondheid die niet altijd te ontwijken zijn. De winter zorgt zowel voor het ontstaan van nieuwe aandoeningen als voor de verergering van symptomen van bestaande aandoeningen.

Winterkwaaltjes

Verkoudheid en griep

De klassieke aandoening waar veel mensen last van hebben in de winter is verkoudheid. Verkoudheden zijn doorgaans onschuldig en gaan na enkel dagen of een week weer vanzelf over. Een ernstiger aandoening is influenza of griep. Griep is een ziekte die makkelijker ontstaat in de winter omdat ons immuunsysteem dan minder sterk is dan in de zomer. Deze ziekte valt effectief te voorkomen door middel van een griepvaccin. Verkoudheid en griep zijn aandoeningen die tot complicaties kunnen leiden bij mensen van wie de gezondheid ernstig verzwakt is.

Winterdipje of winterdepressie

Winterdepressie is een vorm van SAD of Seasonal Affective Disorder, ook wel Seizoensafhankelijke Depressie genoemd. Mensen worden dan depressief omwille van meerdere redenen, zoals het gebrek aan zonlicht of lichamelijk ongemak door de kou. Wat ook kan meespelen is het gevoel dat er op het eind van het jaar een balans moet worden opgemaakt, die vaak ontgoochelend is. Winterdepressie kan onder meer bestreden worden door aangepaste medicatie, lichttherapie of een langdurig verblijf in een zonnig klimaat.

Aandoeningen verergeren 's winters

Spieren en gewrichten

De winter brengt koude en vochtigheid met zich mee zoals verlaagde temperaturen, (smeltende) sneeuw, regen, ijsregen en laaghangende mist. Dit zijn allemaal potentieel verergerende factoren voor aandoeningen van gewrichten en spieren zoals reuma, artrose en fibromyalgie. Door de kou en de vochtigheid trekken de weefsels en de spieren rond de gewrichten zich samen wat voor pijn en ongemak kan zorgen. Spier- en gewrichtspijnen kunnen onder meer bestreden worden met verzachtende crèmes of gels om de spieren en gewrichten soepeler te maken.
Enkele voorbeelden van deze middeltjes zijn:
  • Advil Spieren en Gewrichten Gel
  • Naturalize Spier- en Gewrichtsolie
  • Ibuprofen Gel (pijnstillend en ontstekingsremmend)

CVS of chronischevermoeidheidssyndroom

In de winter is er minder zonlicht waardoor je minder energie tot je krijgt. Je ontvangt minder vitaminen van het zonnetje dat in de winter maar heel bescheiden schijnt. Je wordt daardoor sneller moe en de meeste mensen hebben dan ook meer slaap nodig in de winter. Bovendien kan de winter de symptomen verergeren bij mensen die al chronisch vermoeid zijn. CVS is een complex syndroom waarvan de behandeling dient bekeken te worden aan de hand van de specifieke situatie van elke patiënt.

Ademhalingsproblemen

's Winters hebben mensen met ademhalingsproblemen zoals astma meer last omwille van de ongezonde koude lucht. Voeg daar nog de vaak laaghangende mist aan toe, en dan weet je dat het voor de longen geen pretje is in de winter. In stedelijke gebieden komt daar nog de smog bij te wijten aan de buitensporige luchtvervuiling. Problemen met de ademhaling kunnen onder meer bestreden worden door middel van een inhalator, druppels om de ademhaling te vergemakkelijken, of olie (bv. eucalyptus, menthol) om in te ademen.

Rugklachten

Rugproblemen worden 's winters meer benadrukt omwille van het koude weer. Zowel hernia, ischias als de ziekte van Bechterew ondervinden een negatieve invloed van het winterse weer. Mensen die last hebben van hun rug brengen in de winter dan ook regelmatig een bezoekje aan een (infrarood)sauna of kiezen voor een verblijf in een zonnig land. Daarnaast kunnen ook een rugbrace of een injectie met cortisone helpen om rugklachten te verminderen.

Huid

’s Winters is de luchtvochtigheid in het algemeen lager en zijn de weersomstandigheden grilliger en onvoorspelbaarder. Bovendien maakt het lichaam minder talg aan waardoor de huid droger en schilferiger kan worden. Een lagere talgproductie betekent dat de huid minder vocht zal vasthouden en minder soepel zal aanvoelen. Een jeukende, schilferende huid met rimpels kan dan het gevolg zijn. Je kan een droge huid in de winter behandelen met crèmes of zalfjes om de huid te hydrateren en te beschermen tegen verdere beschadiging door het winterweer.

Tip: vitamine D

Vitaminen kunnen altijd nuttig zijn als het aankomt op het pantseren van lichaam en geest tegen ziektes en kwaaltjes. Typisch voor de winter is dat er minder zonlicht is: de dagen zijn korter, het weer is kouder en vochtiger, en je loopt een heleboel vitaminen D mis. Daarom kan het erg nuttig zijn om dat gebrek aan zonlicht te compenseren met supplementen. Voedingssupplementen met extra vitamine D kunnen op die manier dit tekort verhelpen waardoor je weerstand een stuk sterker is. Vitamine D is broodnodig voor je lichaam en geest; daarom kan een extra duwtje in de rug altijd helpen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?De bladeren vallen van de bomen, het wordt steeds kouder...En een winterdepressie is in aantocht! Maar wat is nu eigenli…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…
Oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaOorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaIn de volksmond bedoelt met vaak reumatoide artritis al men het over reuma heeft. Maar reuma is een verzamelnaam voor ee…

Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?De periode van kerst en nieuw is voor sommigen onder ons een periode van sociale verplichtingen en stress. We moeten vro…
Aandoening: CoeliakieAandoening: CoeliakieIemand die Coeliakie heeft, ook wel glutenintolerantie genoemd, kan niet tegen gluten. Gluten zitten in veel soorten pro…
Bronnen en referenties
  • https://www.drleenarts.com/je-huid-in-de-winter-tips-voor-winter-huidverzorging/
  • https://www.zininmeer.be/beauty/huid-en-lichaam/12-tips-om-zorg-te-dragen-voor-je-huid-in-de-winter (bronnen geraadpleegd op 16/11/2020).
Reactie

Theresia, 09-03-2013
Ik heb een zoon van 9 jaar ik loop al twee jaar met hem ziekenhuis in en uit.
niemand kan mij helpen ik woon in denemarken.mijn zoon word ziek zo gauw de klok word verzet of te wel herfst koud weer begint, hij krijgt een zweet aanval, daarna hoofpijn, en dan is dat weg en komt ziek wit terug en moe en blijft moe, nu zijn wij een weekje naar warm land geweest hij is er helemaal weer nergens last van maar voor hoe lang en wat moet ik doen de winter is zo lang, hij zegt mama mijn benen zijn er weer normaal mijn voeten ook en krijgt weer kleur, hij zegt ik mis niet de zon maar de warmte in mijn lichaam en niks doet pijn meer.ja echt naar een week zijn oogjes blinken weer, hij is weer oke maar ja het is nu maart wat moet ik doen de hele winter zo ziek en moe en zijn lichaam wil niet wat is dit geef me a.u, b antwoord Reactie infoteur, 09-03-2013
Hallo Theresia,

Het is moeilijk om uit je verhaal op te maken wat de oorzaak is van het probleem met je zoontje. Het is natuurlijk hartverscheurend om zien hoe hij moet lijden en pijn hebben zonder dat je er iets kan aan doen. Als ik het goed begrijp, is het vooral de koude van de winter die hem parten speelt. Ik vraag me af of de dokters in het ziekenhuis echt geen verklaring kunnen vinden? Mogelijk kan je zoon een zwak immuunsysteem hebben waardoor hij meer pijn heeft als het koud is. Ziekten die daarmee te maken kunnen hebben zijn bijvoorbeeld reuma of het chronischevermoeidheidssyndroom (cvs). Reuma kan ook op jonge leeftijd voorkomen. Maar het is voor alle duidelijkheid van het hoogste belang om bij een dokter een juiste diagnose te laten stellen.
Alvast veel beterschap voor je zoontje.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 16-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.