Gewrichtsaandoening artrose: symptomen en behandeling

Gewrichtsaandoening artrose: symptomen en behandeling Artrose is een progressieve, leeftijdgebonden degeneratieve gewrichtsaandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen slijt. Het gevolg is pijn en soms misvormingen, waarbij meestal geen sprake is van een betrokken ontsteking in het gebied. Het is een va de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen: vrijwel iedereen boven 60 jaar heeft artrose in een of meer gewrichten.

Gewrichtsaandoening artrose

Ieder gewricht kan aangetast worden, maar meestal zijn het de vingers, knieën, heupen, nek, wervelkolom en voeten. Als het soepele kraakbeen dat de gewrichten bekleedt afslijt, wrijven de boteinden langs elkaar, waardoor onregelmatige botwoekeringen (osteofyten) ontstaan. De schade aan het gewricht ontstaat geleidelijk gedurende enkele jaren. Bij sommige mensen met deze gewrichtsaandoening zijn er geen of nauwelijks merkbare symptomen; anderen krijgen er steeds meer last van en kunnen uiteindelijk ernstig invalide worden door artrose.

Ernstiger gevolg artrose

De aangetaste gewrichten raken misvormd en de omringende spieren verzwakken en verschrompelen als normale beweging door pijn en stijfheid onmogelijk zijn. Artrose heeft geen invloed op de levensduur, zoals sommige andere gewrichtsaandoeningen, maar kan de kwaliteit van het leven danig aantasten. Er is geen genezing mogelijk, maar er bestaan behandelingen om de pijn en ongemak te verlichten.

Symptomen artrose

Wat kan ik opmerken?
 • De gewrichtspijn wordt erger bij beweging en minder in rust.
 • Stijfheid, vooral ís morgens of na inspanning; beweeglijkheid van de gewrichten neemt af.
 • Knobbelige verdikking van de gewrichten in de vingers (Heberdense noduli).
 • Hoorbaar knakken in de gewrichten bij beweging.
 • Veranderende gang.
 • Roodheid, warmte en zwelling in een gewricht (zelden).

Oorzaken artrose

Artrose is een normaal onderdeel van het verouderingsproces, als gevolg van jarenlange belasting van een gewricht. Vetzucht verhoogt het risico van artrose voor gewrichten die het lichaamsgewricht dragen, zoals in de rug, de heupen en de knieën.

Trauma

Trauma of overbelasting van een gewricht kan artrose bevorderen. Dit komt vooral voor bij atleten en mensen die door hun beroep steeds herhaalde bewegingen maken, zoals pianisten, typisten, tandartsen (beroepsgroep met een hoge uitval, de huidige opleiding tandheelkunde geeft nu extra aandacht aan ergonomie), machinisten en dansers.

Bron: TukTukDesign, PixabayBron: TukTukDesign, Pixabay

Artrose voorkomen

Hoe kan ik het proberen te voorkomen? Houd uw gewicht onder controle en vermijd zo veel mogelijk steeds herhaalde bewegingen, die een gewricht kunnen overbelasten.

Diagnose van pijn door artrose

De dokter kan uw ziektegeschiedenis bekijken en lichamelijk onderzoek uitvoeren, onder andere door het maken van röntgenopnamen. Bij twijfel kan om de diagnose te stellen via een naald vocht uit een gewricht worden genomen voor laboratoriumonderzoek.

Behandeling gewrichten met artrose

Hoe wordt artrose in de gewrichten behandeld?
 • Pijnstillers, zoals paracetamol en niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAIDís), zoals ibuprofen, naxopreen en aspirine-achtige middelen zijn de eerste keus. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij de gangbare drogisten.
 • IJspakkingen, warme kompressen, warmtelamp en warme baden kunnen verlichting geven.
 • Spalken, braces, nekbrace, krukken of wandelstok kunnen steun geven en de belasting op een gewricht verminderen.
 • Regelmatig oefenen onder leiding van een fysiotherapeut wordt aanbevolen. Het juiste programma behoudt de lenigheid, versterkt de spieren, ontlast de gewrichten en vergroot de fitheid.
 • Tegen hevige pijn kunnen injecties met corticosteroïden helpen.

Verder ingrijpende behandeling

In ernstige gevallen kunnen diverse operatieve ingrepen nodig zijn, waaronder artroscopie, waarbij men via een flexibele kijkbuis in het gewricht het kraakbeen glad maakt of herstelt en artroplastiek, waarbij het gewricht geheel wordt vervangen. Ga in ieder geval naar een arts als de normale activiteiten onmogelijk worden als gevolg van artrose.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Artrose, gewrichtsslijtage: oorzaken, symptomen, behandelingArtrose, gewrichtsslijtage: oorzaken, symptomen, behandelingGewrichtsaandoeningen zorgen er vaak voor dat mensen hulpbehoevend worden. Gelukkig is er de afgelopen jaren grote vooru…

Probleem of stoornis: Ontwijkende persoonlijkheidsstoornisMensen met deze stoornis voelen zich altijd vreselijk met hun figuur verlegen en zijn bang voor kritiek, vernedering en…
SpijsverteringsstoornissenSpijsverteringsstoornissenSpijsverteringsstoornissen komen ontzettend vaak voor en lopen soms uit op bezoek aan de internist, langdurig medicijnge…
Bronnen en referenties
 • Geneeswijzer, druk 2000.
 • Afbeelding bron 1: TukTukDesign, Pixabay
Reactie

Anja Mulders, 18-02-2009
Heb Uw artikel gelezen. Artrose is niet per definitie leeftijdgebonden. Ik zelf was 35 toen artrose werd geconstateerd, mijn dochter 26. De zussen en ook sommige broers van mijn vader hadden al op vrij jonge leeftijd verschijnselen. De zus van mijn moeder was nog geen 40 toen artrose werd geconstateerd. Ik kan mij dus niet vinden in leeftijd gebonden, misschien moet U het woord familiër toevoegen. M.vr. groet Anja Mulders Reactie infoteur, 18-02-2009
Bedankt voor de tip!

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.