Probleem of stoornis: Borderline syndroom

Mensen met deze stoornis vertonen hun leven lang een patroon van heen en weer zwalkende emoties, chaotische relaties en instabiliteit in het zelfbeeld. Het leven is een intens-emotioneel en roerig gebeuren — u beleeft een paar eenvoudigweg fantastische, maar vele verschrikkelijke momenten — met snelle en dramatische verschuivingen in uw gevoelens ten opzichte van uzelf en anderen.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Soms hebt u het gevoel dat uw geliefde volstrekt volmaakt is en de geweldigste mens die u ooit heeft ontmoet, dan weer dat hij de grootste ellendeling is die er rondloopt. Gewoonlijk is teleurstelling de reden van deze omslag vanwege een of ander blijk dat uw partner niet voldoende om u geeft of begrijpt wat u nodig heeft.

Doodsbang als u bent om in de steek gelaten te worden, is niets u te dol om scheidingen te voorkomen, en u bent overgevoelig voor het geringste teken van afwijzing. U gaat door het lint bij confrontatie met niet te vermijden wijzigingen in een plan en bent radeloos of haalt woedend uit wanneer iemand een afspraak af- zegt of een paar minuten te laat arriveert. U wordt veel te vroeg in een relatie veel te serieus, onthult zeer intieme details over uzelf, wordt steeds affiankelijker en klampt u zelfs vast.

Hiermee maakt u een goede kans een potentiële partner af te schrikken en precies die afwijzing over u af te roepen waar u vanaf het begin bang voor bent geweest. Dan voelt u zich zowel razend als nietswaardig en kunt in het wilde weg allerlei impulsieve dingen gaan doen. Het patroon van premature intimiteit, gevolgd door afwijzing, herhaalt zich telkens en telkens weer, wat leidt tot een pijnlijke reeks ‘ongelukkige’ liefdes, dikwijls gevolgd door pogingen tot zelfdoding of ander zelfdestructief gedrag.

De perioden van intens geluk, die zich van tijd tot tijd voordoen, zijn niet meer dan verstrooide eilandjes in een zee van verdriet, verbittering, agitatie, woede en rancune. Het dramatisch verschuivende zelfbeeld resulteert in steeds wisselende carrièredoelen, waarden, soorten vrienden. U saboteert uw succes op het moment dat u op het punt staat een belangrijk doel te bereiken.

U kunt bijvoorbeeld een halfjaar voor uw eindexamen van school gaan of een goede relatie opblazen net wanneer die duurzaam begint te worden. Na de driftaanvallen die u van tijd tot tijd heeft, gewoonlijk vanwege een afwijzing, voelt u zich schuldig en beschaamd. Zo’n driftaanval kan er soms toe leiden dat u uzelf of de mensen die u hebben teleurgesteld kwaad doet.

U gedraagt zich op alle mogelijke gebieden impulsief en geeft u bijvoorbeeld over aan middelenmisbruik, vreet- en slemppartijen, onveilige seks, roekeloos rijden, gokken of onverantwoorde aankopen. Misschien gebruikt u lichamelijke pijn om uw aandacht af te leiden van emotionele pijn — zodat u uw armen open- haalt of verbrandt in een wilde poging uw woede, vertwijfeling, gevoelens van hopeloosheid of troosteloosheid af te reageren. U voelt zich dikwijls leeg of verveeld en bent uzelf meer dan moe.

Diagnose volgens DSM IV

U vertoont een patroon van instabiele relaties, een voortdurend veranderend zelfbeeld, stemmingswisselingen en problemen met uw impulsbeheersing. Dit patroon blijkt uit het feit dat u minstens vijf van de volgende slecht aangepaste eigenschappen vertoont:
  • U spant zich tot het uiterste in om al dan niet ingebeelde verlating door anderen te voorkomen.
  • Uw relaties met anderen hebben een heftig karakter vol ups en downs.
  • U hebt een voortdurend verschuivend beeld van wie u bent of waar u in gelooft.
  • U hebt moeite zelfdestructieve impulsen onder controle te houden.
  • U dreigt met zelfdoding, doet pogingen daartoe of brengt uzelf verminkingen toe.
  • Uw stemming wisselt snel en alterneert tussen intense droefheid, kribbigheid of nerveuze gespannenheid.
  • Diep van binnen voelt u zich alleen maar leeg.
  • Uw woede staat dikwijls in geen enkele verhouding tot de omstandigheden.
  • Wanneer u onder veel stress staat wordt u paranoïde of krijgt depersonalisatieverschijnselen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderliner wat houd dat nou precies in?Is het erg om er mee te leven?HOe kun je er mee leven. Lees het hier en vind de…
PersoonlijkheidsstoornissenJe persoonlijkheid is je 'eigen aard,' waarmee je je in de omgang herkenbaar onderschiedt van anderen. Dat is iets ander…
Borderline test: Online checklist kenmerken en symptomenBorderline test: Online checklist kenmerken en symptomenBorderline is een complexe aandoening en heel erg vervelend voor de mensen, die eraan lijden evenals voor hun directe om…
Borderline, waar ligt de grens?Borderline is een erge stoornis die je leven heel erg kan beïnvloeden. Een laag gevoel van eigen waarde, moeilijk social…

Probleem of stoornis: Narcistische persoonlijkheidsstoornisMensen met deze stoornis zijn gezegend zowel als vervloekt met een enorm opgeblazen zeifbeeld en de stellige overtuiging…
Zwanger en de ziekte van MénièreDe ziekte van Ménière wordt steeds beter bekend. Bijna iedereen weet dat de ziekte gepaard gaat met duizeligheidsaanvall…
Reactie

Roel, 09-08-2011
Ik ben twee keer getrouwd geweest, twee keer met iemand die ongewenst zwanger geweest was (dat zegt natuurlijk ook iets over mij) en beide vrouwen vertoonden duidelijk kenmerken van borderline. Ik heb niet de capaciteiten om deze diagnose als betrouwbaar te stellen. Kan er een oorzakelijk verband zijn, en wat is dan 'kip' en wat 'ei'? Reactie infoteur, 09-08-2011
Beste Roeland,
Belangrijk is dat er een betrouwbare diagnose wordt gesteld door een psychiater of klinisch psycholoog. Pas dan kan er eventueel sprake zijn van een kip of een ei.
vergeet niet dat een aantal 'kenmerken' van de borderliner ook bij andere stoornissen voorkomen.

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.