Borderline, waar ligt de grens?

Borderline is een erge stoornis die je leven heel erg kan beïnvloeden. Een laag gevoel van eigen waarde, moeilijk sociale contacten te hebben en erg impulsief zijn hoort bij deze stoornis. Een goede behandeling is noodzakelijk voor het goed leren functioneren in de maatschappij.

Borderline

Veel mensen weten niet wat deze stoornis nu precies inhoudt. Ze zien deze mensen als abnormaal en vermijden het liefst contact met deze mensen. Erg onterecht want het is al zo lastig om borderline te hebben. Borderline persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door sterke wisselingen in stemmingen, gedachten en gedrag. Er is veel instabiliteit en abrupte veranderingen in het leven van een borderliner. De mensen die dit hebben worden vaak als gek beschouwd, terwijl door dit probleem alles in het dagelijks leven wordt beïnvloed.

De symptomen

De diagnose voor psychische stoornissen worden gesteld volgens de criteria van de DSM IV. Mensen met deze stoornis hebben minimaal vijf van de volgende symptomen:
  • Heel sterk proberen te voorkomen om in de steek gelaten te worden
  • Niet alleen kunnen zijn, gaat gepaard met paniekaanvallen
  • Instabiele of intense relaties met anderen, wisselend van idealiseren tot kleineren
  • Veelvuldig wisselend beeld of zichzelf en zijn/haar gevoel
  • Sterke impulsiviteit met negatieve gevolgen voor zichzelf op minimaal twee gebieden bijvoorbeeld, geldproblemen, eetstoornissen, wisselende seksuele contacten
  • Erge stemmingswisselingen
  • Gevoel van leegte
  • Niet in staat zijn woede te beheersen
  • Paranoïde/dissociatief
  • Automutilatie

Oorzaken en gevolgen

Over de oorzaken van de borderline persoonlijkheidsstoornis is weinig bekend. Borderline is niet erfelijk en komt even vaak voor bij mannen en vrouwen. Vrouwen worden hiervoor vaker opgenomen, waarschijnlijk omdat zij eerder hulp zoeken. Borderline is niet erfelijk. Waarom de een wel en de ander niet deze stoornis krijgt is nog onduidelijk. Wel spelen een aantal factoren in het leven een rol. Zo is het vaak dat mensen die een trauma hebben meegemaakt in hun jeugd een veel grotere kans hebben op een borderline persoonlijkheidsstoornis dan mensen met een goede jeugd. Meer dan de helft van de mensen met borderline hebben vroeger een trauma meegemaakt. Vaak zie je dat trauma’s zoals mishandeling, seksueel misbruik of verwaarlozing in de kindertijd later lijdt tot problemen in de persoonlijkheidsontwikkeling.

Het hebben van borderline brengt verschillende gevolgen met zich mee;
  • Vaak niet in staat te werken en/of geen opleidingen gevolgd.
  • Het slecht kunnen aanpassen en functioneren (werk, studie, verzorging, sociale contacten).
  • Veel problemen op het psychosociale vlak.
  • Moeilijk om langdurige relaties in stand te houden.
  • Verhoogde kans op vroegtijdig overlijden door (verhoogde kans op) zelfmoord of risicovol gedrag.

De behandelingen

Het is belangrijk iemand met borderline te behandelen om het leven zo enigszins aangenaam, te houden. De volgende behandelingen zijn er:
  • Opname in kliniek
  • Therapie (bijvoorbeeld gedragstherapie)
  • Trainingen van sociale vaardigheden
  • Medicijnen (anxiolitica, antidepressiva, anti psychotica, stemmingsstabilisatoren)

Over het algemeen stabiliseren mensen met borderline op latere leeftijd. Herstel neemt toe naarmate men ouder wordt en met gerichte behandelingen. Ongeveer 50% van de mensen met borderline herstelt volledig met de juiste behandelingen in een korte dan wel lange periode. De andere helft van de mensen met borderline dragen deze stoornis een (groot) deel van hun leven met zich mee.
© 2010 - 2024 Bruchemm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderliner wat houd dat nou precies in?Is het erg om er mee te leven?HOe kun je er mee leven. Lees het hier en vind de…
Borderline test: Online checklist kenmerken en symptomenBorderline test: Online checklist kenmerken en symptomenBorderline is een complexe aandoening en heel erg vervelend voor de mensen, die eraan lijden evenals voor hun directe om…
Borderline: grenzeloos levenBorderline: grenzeloos levenMensen met borderline leiden vaak een grenzeloos leven. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die zich uit in grenz…
PersoonlijkheidsstoornissenJe persoonlijkheid is je 'eigen aard,' waarmee je je in de omgang herkenbaar onderschiedt van anderen. Dat is iets ander…

Chronisch moe door vitamine D gebrekChronisch moe door vitamine D gebrekVitamine D is nog steeds een onderschatte vitamine, of eigenlijk gezegd hormoon, maar krijgt gelukkig steeds meer bekend…
Sulcus nervi ulnaris-syndroomPijnlijke tintelingen in de pink en ringvinger en soms wel krachtvermindering in de hand, het kan het Sulcus nervi ulnar…
Bronnen en referenties
  • www.trimbos.nl
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.bordie.nl
Reactie

Juspol, 15-07-2010
Waar haalt u dit onzinverhaal vandaan? Kortgeleden is in Maastricht nog onderzoek gedaan onder 100 "proefpersonen" HOOGUIT slechts 3-4 procent heeft enige "genezing". Vertel a.u.b. de burger geen sprookjes, daar hebben gedupeerde omstanders en kinderen NIETS aan. Nee eerder doet dat nog meer schade verkeerde "voorlichting"… Reactie infoteur, 00-00-0000
Bij een stoornis waar alleen al in Nederland meer dan 100.000 mensen aan lijden heb je niet aan een onderzoekje met slechts 100 proefpersonen? Gaat nergens over. Ik werk er mee en ja mensen kunnen er van af komen.

Bruchemm (11 artikelen)
Laatste update: 08-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.