Sulcus nervi ulnaris-syndroom

Pijnlijke tintelingen in de pink en ringvinger en soms wel krachtvermindering in de hand, het kan het Sulcus nervi ulnaris-syndroom zijn. Met het cubitale tunnel syndroom, ulnaris neuropathie of sulcus nervi ulnaris syndroom wordt een aandoening van een van de drie armzenuwen, de nervus ulnaris of elleboogzenuw, bedoeld. De naam van deze aandoening is vernoemd naar de de groeve waarin deze elleboogzenuw loopt. Deze zenuw kan geïrriteerd worden, als dit zo is dan gebeurd dat meestal ter hoogte van de elleboog. Daar loopt de nervus ulnaris aan de binnenzijde oppervlakkig en langs een uitsteeksel dat beter bekend staat als het telefoonbotje. Daar is de zenuw kwetsbaar voor beschadiging of afknelling.

Klachten

De klachten kunnen worden veroorzaakt door het bekneld raken of voortdurend geïrriteerd worden van de zenuw. De klachten bestaan uit een tintelend gevoel in de pink en een deel van de ringvinger, dit gevoel kan als pijnlijk ervaren worden. Dit gevoel kent iedereen omdat het hetzelfde is als de pijn die men voelt bij het stoten van de elleboog bij het telefoonbotje, het verschil met dit syndroom is dat de pijn bij dit syndroom continue ervaren wordt. Daarnaast kan er door het afgekneld raken van deze zenuw ook gevoelsvermindering in de pink en ringvinger voorkomen. Ook krachtverlies in de hand kan ervaren worden bij dit syndroom. Bij de ergste gevallen wordt de hand dunner en kan de stand van de vingers veranderen. Door het bewegen van de elleboog kunnen de tintelingen veregerd worden doordat bij het bewegen van de elleboog de zenuw extra afgekneld of geïrriteerd wordt.

Oorzaak

De oorzaak is moeilijk te achterhalen, veelal heeft die met de bouw van de betreffende persoon te maken. Bij sommige patienten is het zo dat de zenuw te veel ruimte heeft om te bewegen en daardoor bij elke beweging met de arm over het botuitsteeksel in de arm kan komen. Een beschadiging van deze zenuw kan ook voorkomen door uitwendig letsel of door een botbreuk in de arm.

Diagnose

De patienten melden zich meestal met klachten van tintelingen in de pink en ringvinger, daarnaast kunnen zij klagen over krachtsvermindering in de hand. De klachten kunnen vaak worden opgewekt door te kloppen op de zenuw. Een zelfde soort klachtenpatroon kan ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen, daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld een nekhernia. Uiteraard dienen andere aandoeningen te worden uitgesloten door neurologisch onderzoek omdat ze een andere behandelmethode vereisen. Met een EMG, ook wel electromyografie genoemd, kan de diagnose worden vastgesteld. Dit is een spieronderzoek waarbij de zenuwgeleiding wordt onderzocht, bij het sulcus nervi ulnaris syndroom is er een vertraging in de zenuwgeleiding te zien bij het gebied rond de elleboog. Om een botafwijking uit te sluiten kan er ook een röntgenfoto gemaakt worden.

Behandeling

Deze aandoening kan op verschillende manieren behandeld worden, bij weinig klachten is er vaak geen behandeling nodig, er kan ook geprobeerd worden of de klachten verminderen als intensieve armbewegingen worden vermeden. Indien de klachten niet verminderen kan er worden geopereerd, er kan dan gekozen worden om de zenuw om te leggen naar de buigzijde van de arm of om de zenuw alleen wat meer bewegingsruimte te geven door deze vrij te leggen. De ingreep kan tijdens een dagbehandeling worden gedaan onder plaatselijke verdoving. Na de operatie is het aan te raden een "sling" te dragen, de vingers en pols mogen gewoon worden bewogen. De wond zit op een vervelende plek, bij de elleboog. Om de wond goed te laten genezen is het belangrijk om buigende armbewegingen te vermijden en om de wond droog te houden. De pijn na de operatie kan worden bestreden met paracetamol, eventueel met codeïne. De hechtingen worden doorgaans na twee weken verwijderd. Helaas wordt het litteken niet mooi omdat de wond op een vervelende plek zit, het maakt daarbij niet uit welke hechtmethode wordt gebruikt. Complicaties kunnen uiteraard voorkomen, al gebeurd dit zelden. Complicaties waar aan gedacht kan worden zijn bijvoorbeeld bloedverlies of een infectie aan de wond, het is altijd belangrijk om bij aanhoudend bloedverlies of erge pijn aan de wond contact op te nemen met de dokter.
© 2010 - 2024 Obama, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pinkGevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pinkDe elleboogzenuw (nervus ulnaris) is verantwoordelijk voor het gevoel in de pink en ringvinger. Deze belangrijke zenuw b…
Plexus brachialisDe plexus brachialis is een complex vlechtwerk van verschillende zenuwen. Een zenuw geleidt signalen van de spieren naar…
Cubitaal tunnel syndroom: Druk op elleboogzenuw met zwakteCubitaal tunnel syndroom: Druk op elleboogzenuw met zwakteHet cubitaal tunnel syndroom (ulnaire neuropathie) is een aandoening waarbij druk (compressie) ontstaat op de nervus uln…

Borderline, waar ligt de grens?Borderline is een erge stoornis die je leven heel erg kan beïnvloeden. Een laag gevoel van eigen waarde, moeilijk social…
Insecten: muggenInsecten: muggenJe ligt 's nachts op bed, en dan ineens hoor je dat vreselijke geluid rond je oren. Deze vervelende insect is vooral 's…
Reactie

Paul Hermans, 11-12-2011
Een helder verhaal, ik herken daar heel veel in. Het lijkt er sterk op dat ik last heb van genoemd syndroom. Ik heb bijna driekwart jaar last gehad van een 'golfelleboog' (epicondylitis medialis) links, maar die is een paar maanden geleden verdwenen. Anderhalve maand geleden kreeg ik plotseling last van een heel scherpe pijn in mijn rug, links van de wervelkolom ter hoogte van het schouderblad. Na enige dagen kreeg ik last van tintelen van pink en buitenzijde ringvinger. Langzamerhand kwam daar functieverlies van de linker hand bij. De pijn is inmiddels verdwenen, maar de tintelingen en het functieverlies is gebleven en lijkt langzaam iets te verslechteren. Er is duidelijk sprake van spieratrofie.
Mijn vragen: is er verband tussen huidige klachten en de golfelleboog van enige tijd geleden, en: past het begin van mijn klachten (ernstige pijnklacht in de rug) in het beeld van het sulcus nervi ulnaris syndroom? Reactie infoteur, 21-12-2011
Ik durf niet te zeggen of de klachten zoals deze omschreven worden en de golfelleboog met elkaar in verband staan, het lijkt er in ieder geval op dat er ergens sprake is van een zenuwafknelling. De klachten zoals omschreven kunnen meerdere oorzaken hebben, via een EMG kan er vastgesteld worden of er een spierafknelling is en of dit in het ellebooggebied is.

Obama (15 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.