Insecten: muggen

Insecten: muggen Je ligt 's nachts op bed, en dan ineens hoor je dat vreselijke geluid rond je oren. Deze vervelende insect is vooral 's zomers actief.

Inhoud


Muggen

Er zijn zo'n 2500 verschillende soorten muggen in de wereld. De bekendste soorten zijn de gewone steekmuggen (Culex pipiens L.), geringde steekmuggen (Culiseta annulata Schrank) en malariamuggen (Anopheles maculipennis Meig). In Nederland en België zijn er meer dan 20 van bekend. Muggen verspreiden ook ziekten zoals bekend Malaria en Gele koorts. Iedereen kent wel dat vreselijke gezoem rond je oren en die jeukende bulten. Sommige mensen zijn allergie's voor muggensteken. Die kunnen er goed ziek van worden. Muggen leven in het algemeen op de plek waar water is. Daar leggen ze hun eitjes die na 2-5 dagen uitkomen. Voordat ze eitjes leggen zuigen ze eerst bloed op bij mensen om ze te kunnen leggen.

Muggenbulten

Sommige mensen zijn allergie's voor muggensteken en ontstaat er een hele heftige reactie. Het gaat enorm jeuken, wordt knalrood en zwelt op. Het is nooit leuk om die dingen te hebben omdat ze ontzettend jeuken. Deze bulten ontstaan als een mug jou heeft geprikt en spuug achterlaat in je huid, deze spuug bevat een eiwit waar je lichaam op reageert waardoor er een bult ontstaat.

Verschijnselen

 • Heel erge jeuk
 • Rode bult na 24 uur
 • Blaasjes
 • Blaren
 • Kan allergische reactie veroorzaken
 • Zwelling

Besmetting

Sommige soorten muggen kunnen bepaalde ziekten overbrengen zoals Malaria, Gele koorts en Knokkelkoorts (komt niet vaak voor in Nederland).
 • Malaria: Dit is een parasiet die door het steken in je lichaam komt. Deze parasiet vermenigvuldigt zich in het lichaam eerst naar de lever en daarna naar de rode bloedcellen. Je moet er snel bij zijn, want deze parasiet kan tot dodelijke gevolgen leiden. Deze ziekte komt vooral voor in Midden-Afrika.
 • Gele koorts: Dit is een infectieziekte zie door een mug wordt verspreid. Deze ziekte komt vooral voor in Midden-Afrika/Zuid-Afrika. Alleen de muggen Aedes aegypti of Aedes africanus kunnen deze overbrengen. Dit virus komt oorspronkelijk bij apen vandaan.
 • Knokkelkoorts: Deze ziekte krijgt u door een steek van een vrouwelijke Aedes-mug. Het verspreid zich zeer snel in het lichaam. Als kinderen deze ziekte krijgen is er een groot risico dat ze eraan overlijden.

Hulpmiddelen

 • Azaron: Dit verzacht de pijn, helpt bij insectensteken en ook kwallensteken en is verkrijgbaar bij de drogist.
 • Deet: Dit middel houdt insecten op afstand, insecten vinden dit een onaangename geur, is verkrijgbaar als lotion, gel, huidspray of huidstift, is verkrijgbaar bij de drogist.
 • Ui: Als je bent gestoken, een ui over de bult heen wrijven (werkt ook goed bij wespen- of bijensteken).
 • Vitamine B: Als je deze gaat slikken, wordt je niet meer gestoken omdat muggen dit een onaangename geur vinden van het lichaam.
 • Ventilator: Muggen houden niet van wind! En blijven daar dus vandaan.
 • Klamboe: Als je een klamboe om je bed hangt, komen muggen daar niet doorheen.
 • Citronella: Muggen vinden de geur van citroen erg onaangenaam.
© 2010 - 2020 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Help, gestoken door een mug!Help, gestoken door een mug!Je kent ze wil, die kleine zoemende beestjes die ontzettend op je zenuwen werken. Die beestjes waar niets tegen te begin…
Wespensteek / insectensteekMuggen, vlooien, wespen, bijen, mieren, teken en steekvliegen zijn insecten die bijten of steken. Insecten steken uit ze…
Allergische reactie op muggenbultenAllergische reactie op muggenbultenHet is zomer en de vreselijke muggen steken er weer lustig op los. Heeft u ook weleens last van hele grote bulten die er…
Allergisch voor de muggenbeetAllergisch voor de muggenbeetJe zult het maar hebben, een allergie voor muggenbeten. Met name in de zomer ben je dan flink de klos, want de muggen vi…

Sulcus nervi ulnaris-syndroomPijnlijke tintelingen in de pink en ringvinger en soms wel krachtvermindering in de hand, het kan het Sulcus nervi ulnar…
Rosacea, is te verminderen!Rosacea, voor velen een onbekende aandoening behalve voor diegene die het hebben. Het is een ernstige huidaandoening in…
Bronnen en referenties
 • http://www.dpc-services.nl/p_ongediertebestrijding_muggen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gele_koorts
 • http://www.azaron.nl/
 • http://weblog.zoover.nl/vakantie-tips/10-tips-tegen-muggen/

Reageer op het artikel "Insecten: muggen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rozanne
Laatste update: 22-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!