Persoonlijke gezondheidscheck, de website

Persoonlijke gezondheidscheck, de website De persoonlijke gezondheidscheck van NIPED is een website die het risico op ziekten in kaart brengt. Veel mensen zoeken informatie over hun gezondheid of over ziektes via het internet. De meeste websites geven beperkte informatie, omdat ze in slechts één richting advies geven. De gezondheidscheck werkt samen met grote gezondheidsorganisaties en artsenorganisaties. Alleen de vragenlijst is gratis. Aanvullend onderzoek kan worden vergoed via de werkgever of via de zorgverzekeraar. Hiervoor krijg je een gezondbon. Zonder vergoeding betaal je 59 euro of meer. Dit hangt ervan af welke aanvullende modules je kiest.

De persoonlijke gezondheidscheck

We zoeken regelmatig het internet af, op zoek naar feiten over onze gezondheid. Ruim driekwart van alle zoekresultaten gaat wel over onze gezondheid. Steeds meer mensen zoeken, voordat ze naar een dokter gaan, eerst op het internet welke kwaal of ziekte ze kunnen hebben. Ook na een bezoek aan de arts wordt de diagnose vaak nog eens nagekeken op het internet.

De persoonlijke gezondheidscheck werkt samen met een groot aantal artsenorganisaties en gezondheidsorganisaties. Denk hierbij aan onder andere de Hartstichting, de nierstichting, het diabetesfonds en de Nederlandse huisartsengenootschap. Grote namen dus. De website is sinds 24 februari 2015 beschikbaar. Het is bedoeld voor particulieren, maar ook voor bedrijven die willen bekijken hoe gezond hun organisatie is. De website is een initiatief van het NIPT (Netherlands Institute for Prevention and E-health Development)

Gratis, of toch niet?

Een account aanmaken is vereist. Daarna kan een gezondheidscheck worden gedaan, die volledig gratis is. Deze gezondheidscheck is echter 'basis' en bevat een aantal vragen die ingevuld moeten worden. Aan de hand van deze vragen wordt de gezondheid en de leefstijl onder de loep genomen. Hier volgt ook een advies uit. Bijvoorbeeld over de voeding, sporten of leefstijl. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 30 minuten in beslag.

Zoals met veel zaken het geval is, kan ook op deze website tegen betaling meer gecheckt worden. Het gezondheidsrapport kan uitgebreid worden. Dit noemen ze aanvullende modules. De kosten beginnen vanaf 59 euro. De werkgever kan de werknemers deze test ook aanbieden.

Er zijn twee aanvullende modules:
  • Module medisch basis controleert op bloedonderzoek en bloeddruk (diabetes, COPD, hart-en vaatziekten, werking van de nieren).
  • Aanvullende modules controleert op nierschade, geestelijke gezondheid en dikkedarmkanker (in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar). Er wordt ook bekeken hoe hoog de werkdruk is. Deze module is daarom ook voor werkgevers geschikt.

De gezondbon

De aanvullende modules kosten geld. Deze kunnen soms gedeeltelijk of geheel vergoed worden middels de gezondbon. Zo kan de werkgever de werknemers de gezondbon aanbieden. De werkgever betaalt dan (gedeeltelijk) de kosten. Ook wordt de gezondbon soms (gedeeltelijk) via de zorgverzekeraar vergoed. De gezondbon is slechts éénmaal te gebruiken en is dus niet nogmaals door iemand anders te gebruiken.

Waarom?

Door gezond te leven, wordt het risico op ziekten verlaagd. Steeds vaker duiken ziekten als kanker, diabetes, hart-en vaatziekten, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en nierfalen op. Ook overgewicht komt steeds vaker voor. We leven steeds ongezonder en bewegen ook steeds minder. Dat moet stoppen, en via deze website worden mensen zich bewust van hun gezondheid. Omdat de website samenwerkt met verschillende grote gezondheidsorganisaties, wordt het risico op de meest voorkomende en belangrijkste ziekten berekend. Het resultaat en het advies kan uitgeprint worden, zodat de patiënt hiermee naar bijvoorbeeld de huisarts, sportschool of diëtist mee kan gaan.

Wat vragen ze van je?

De (basis) gezondheidscheck kan volledig anoniem gedaan worden. Niemand heeft toegang tot persoonlijke gegevens. De website handelt in overeenstemming met de eisen van de algemene verordening gegevensbescherming. De werkgever heeft geen inzage in het persoonlijke dossier. Een bedrijf met meer dan 50 werknemers kan wel inzage krijgen in groepsgegevens, maar deze gegevens zijn niet te herleiden naar iemand persoonlijk.

Naast de vragen, kunnen er aanvullende metingen ingevuld worden. Deze metingen gaan over bijvoorbeeld de hartslag, de bloeddruk, het suikergehalte en de werking van de nieren.

Zwanger, kun je meedoen?

Bij zwangere vrouwen is het suikergehalte en de bloeddruk vaak anders. Ook klopt het hart sneller, omdat er meer bloed wordt rondgepompt. De samenstelling van de urine kan ook anders zijn. Zwangere vrouwen krijgen daarom soms een ander advies dan wanneer ze niet zwanger zouden zijn. Beter is dan ook om pas een half jaar na de bevalling deel te nemen.

Aanvullende onderzoeken

Via de website is een bloeddrukmeter te bestellen. Deze wordt vaak binnen drie werkdagen bezorgd. Via deze bloeddrukmeter kunnen de gegevens aangevuld worden. Maar er kan ook een eigen of andere bloeddrukmeter gebruikt worden. Er wordt ook een laboratoriumbox toegestuurd. Hiermee kan urine opgevangen en verstuurd worden. Ook kan ontlasting verstuurd worden (onderzoek naar dikkedarmkanker). Bloedprikken kan bij één van de vele aangesloten locaties.

Het duurt gemiddeld twee weken voordat de uitslagen voor de aanvullende onderzoeken binnen zijn. Alleen de vragenlijst invullen geeft direct een uitslag en advies.

Ben ik ziek?

De gezondheidscheck geeft niet aan of iemand ziek is of een ziekte heeft. Wel wordt het risico aangegeven. Dit gebeurt in de kleuren oranje (verhoogd risico) of rood (ernstig verhoogd risico). De kleur groen geeft geen risico aan. Dit wil niet zeggen dat iemand met alleen groene uitslagen, geen ziekte krijgt. Ook wil dit niet zeggen dat iemand met rode uitslagen ziek zal worden of een ziekte zal krijgen. Maar de kans hierop is wel hoger dan bij iemand met alleen groene uitslagen.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doenGezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doenVele kattenliefhebbers hebben een kat als huisdier. Hoe weet je nu of je kameraadje in goede gezondheid verkeert? Jij ke…
Kattenrassen: BurmeesKattenrassen: BurmeesDe voorouder van de burmees is de tonkinees uit Birma en dit ras is afkomstig uit de Verenigde Staten. In de jaren 60 va…
Verzorging kromsnavelsRuim twee jaar heb ik in een papegaaienopvang gewerkt. Heel belangrijk is een juiste verzorging. In deze twee jaar heb i…
De verzorging van kattenDe verzorging van kattenKatten zijn zelfstandige huisdieren, maar ze hebben wel zorg en aandacht nodig om gezond te blijven. Een gezonde kat is…

Griepvirus A, B, C en DGriepvirus A, B, C en DHet griepvirus kent vier typen: A, B en C. Soms wordt ook ook wel van het D-type gesproken. We spreken ook wel eens over…
Salaamkrampen bij de babySalaamkrampen bij de babySalaamkrampen, hypsaritmie, salaamepilepsie of infantiele spasmen. Het zijn benamingen voor een ziektebeeld dat zich ken…
Bronnen en referenties
  • https://www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/nl/veel-gestelde-vragen
  • https://www.preventiekompas.nl/nl/niped-insituut/niped-instituut/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 06-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.