Patiëntenorganisaties: ontstaan & verschillende soorten

Mensen met een handicap of een chronisch aandoening kunnen veel baat hebben bij het lid zijn van een patiëntenorganisatie. Zulke organisaties zetten zich in voor de belangen van bepaalde groepen patiënten.

Het ontstaan van patiëntenorganisaties

Patiëntenorganisaties zijn in de loop van de jaren ontstaan door onder andere;
  • Het wegvallen van sociale verbanden (familie, kennissen),
  • Opkomst van de zelfhulpideologie (mensen redden zich wel),
  • Toegenomen opleidingsniveau,
  • Grote beschikbaarheid van informatie (op internet, op tv),
  • Niet voldoen van professionele hulpverlening; een arts of verpleegkundige kan zijn best doen een patiënt in te lichten over zijn aandoening, maar praten met lotgenoten helpt ook erg veel.

Verschillende soorten patiëntenorganisaties

Patiëntenorganisaties zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, namelijk;

Categoriale patiëntenvereniging

Deze patiëntenvereniging richt zich echt op de patiënt. De zijn vaak beschikbaar voor patiënten met een bepaalde aandoening, hun werkterrein is dus wel erg afgebakend. Bij de patiëntenvereniging voor mensen met astma komen bijvoorbeeld ook echt mensen (of familieleden van mensen) met astma.

Algemene patiëntenorganisatie

Richten zich op de verschillende aspecten die invloed hebben op (groepen) mensen met een bepaalde aandoening. Ze zijn er niet alleen voor de patiënt zelf, maar vooral ook om advies te geven over omgeving, eten en drinken. Ze hebben ook invloed op het beleid binnen een bepaalde gemeente.

Patiëntenplatform

Dit platform vertegenwoordigt de gezamenlijke belangen van verschillende patiëntenorganisaties.

Het patiëntenperspectief

Patiëntenorganisaties werken altijd met in hun achterhoofd een patiëntenperspectief. Hierin staan bepaalde dingen die een patiëntenorganisatie wil verdedigen en voor welke belangen ze op willen komen, bijvoorbeeld;
  • Recht op zelfbeschikking,
  • Recht op individuele diversiteit,
  • Recht op behoud van een sociaal netwerk,
  • Ondeelbaarheid van het individu,
  • Positieve verbeelding van de ziekte in de samenleving.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HKZ: harmonie in kwaliteitsbeoordeling voor de zorgInstellingen worden volgens de Kwaliteitswet Zorginstellingen verplicht 'verantwoorde zorg' te leveren. Om deze zorg mee…
Voeding bij patienten: de energiebehoefteDe totale energiebehoefte van een patient bestaat uit verschillende onderdelen: de basale energiebehoefte, het thermisch…

Ziekte van ParkinsonZiekte van Parkinson is een degeneratieve ziekte van het zenuwstelsel, vooral het extra piramidale systeem en het autono…
Geneesmiddelen en medicijnenGeneesmiddelen en medicijnenHoe werken geneesmiddelen, hoe kunnen ze toegediend worden, wat voor namen hebben geneesmiddelen, wat zijn toxische reac…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.