Patiëntenorganisaties: ontstaan & verschillende soorten

Mensen met een handicap of een chronisch aandoening kunnen veel baat hebben bij het lid zijn van een patiëntenorganisatie. Zulke organisaties zetten zich in voor de belangen van bepaalde groepen patiënten.

Het ontstaan van patiëntenorganisaties

Patiëntenorganisaties zijn in de loop van de jaren ontstaan door onder andere;
  • Het wegvallen van sociale verbanden (familie, kennissen),
  • Opkomst van de zelfhulpideologie (mensen redden zich wel),
  • Toegenomen opleidingsniveau,
  • Grote beschikbaarheid van informatie (op internet, op tv),
  • Niet voldoen van professionele hulpverlening; een arts of verpleegkundige kan zijn best doen een patiënt in te lichten over zijn aandoening, maar praten met lotgenoten helpt ook erg veel.

Verschillende soorten patiëntenorganisaties

Patiëntenorganisaties zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, namelijk;

Categoriale patiëntenvereniging
Deze patiëntenvereniging richt zich echt op de patiënt. De zijn vaak beschikbaar voor patiënten met een bepaalde aandoening, hun werkterrein is dus wel erg afgebakend. Bij de patiëntenvereniging voor mensen met astma komen bijvoorbeeld ook echt mensen (of familieleden van mensen) met astma.

Algemene patiëntenorganisatie
Richten zich op de verschillende aspecten die invloed hebben op (groepen) mensen met een bepaalde aandoening. Ze zijn er niet alleen voor de patiënt zelf, maar vooral ook om advies te geven over omgeving, eten en drinken. Ze hebben ook invloed op het beleid binnen een bepaalde gemeente.

Patiëntenplatform
Dit platform vertegenwoordigt de gezamenlijke belangen van verschillende patiëntenorganisaties.

Het patiëntenperspectief

Patiëntenorganisaties werken altijd met in hun achterhoofd een patiëntenperspectief. Hierin staan bepaalde dingen die een patiëntenorganisatie wil verdedigen en voor welke belangen ze op willen komen, bijvoorbeeld;
  • Recht op zelfbeschikking,
  • Recht op individuele diversiteit,
  • Recht op behoud van een sociaal netwerk,
  • Ondeelbaarheid van het individu,
  • Positieve verbeelding van de ziekte in de samenleving.
© 2007 - 2025 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.