Wat is het verschil tussen astma en bronchitis?

Wat is het verschil tussen astma en bronchitis? Astma en bronchitis zijn twee ziektes die zeer veel op elkaar lijken en met elkaar verward worden. De ziektes ontstaan vanwege een ontsteking bij de luchtwegen. In een enkel geval kunnen deze ziekten zelfs de dood tot gevolg hebben. De symptomen zijn op een aantal manieren van elkaar te onderscheiden. Om een diagnose echter met zekerheid vast te stellen dient men een arts in te schakelen. Soms staat zo'n ziekte in verband met een allergie waardoor de symptomen pas tevoorschijn komen wanneer men in aanraking komt met bepaalde stoffen. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van hooikoorts zijn extra vatbaar tijdens de zomermaanden wanneer er veel pollen in de lucht aanwezig zijn.

Verschil astma en bronchitis


Hoe komt het dat deze twee ziektes moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn?

Astma en bronchitis kunnen tegelijk voorkomen. Het komt zelfs regelmatig voor dat er een samenhang is tussen de twee ziektes. Hierdoor zijn deze aandoeningen moeilijk van elkaar te onderscheiden. Deze samenhang ontstaat meestal tussen astma en zogenaamde "chronische bronchitis". Beide ziektes staan in verband met een ontsteking en kunnen soms zelfs levensbedreigend zijn.

Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Wat is precies een ontsteking?
Een ontsteking ontstaat wanneer het lichaam reageert op de beschadiging van weefsel of prikkelingen van buitenaf. Het is eigenlijk een methode waarbij het lichaam zichzelf beschermt door op bepaalde plaatsen meer eiwitten toe te laten. Deze verschillende soorten eiwitten zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën en/of beschadigde cellen vernietigd worden. Soms is echter het immuunsysteem te gevoelig ingesteld. Wanneer men last heeft van een zogenaamde "auto-immuunziekte" kunnen deze eiwitten de eigen gezonde lichaamscellen aanvallen. Dit brengt ernstige gevolgen met zich mee waarbij de patiënt soms maandenlang last heeft van zo'n aandoening. Omdat het immuunsysteem zeer complex is, zijn er weinig medicijnen op de markt verkrijgbaar die effectief zijn tegen auto-immuunziekten. Omdat het een eigen lichamelijke reactie betreft kan men er hier niet zomaar van genezen.

Astma

Astma is een longziekte waarbij de patiënt met een chronische ontsteking te maken heeft. Dit betekent dat de ontsteking aanhoudend is. Er kan hierbij benauwdheid ontstaan. Een astma-aanval begint vanwege de prikkeling van de longen. Deze prikkeling ontstaat vanwege een stof waardoor de desbetreffende patiënt gevoelig voor is. Dit kan een allergische reactie zijn op bijvoorbeeld huismijt, huifschilfers of bepaald soort voedsel.

Hoe verminder ik de symptomen en hoe kan ik een astma-aanval voorkomen?

Wanneer men allergisch is voor bepaalde stoffen is het aangeraden om deze stoffen te vermijden. Het is belangrijk om bewust te zijn of deze stoffen in uw omgeving aanwezig zijn. Men kan bijvoorbeeld het tapijt of vloerbedekking vervangen met laminaat. Hiernaast kan het effectief zijn om een dieet te volgen wanneer men allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen.

Bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van bepaalde luchtwegen. Deze luchtwegen worden de "bronchiën" genoemd. Er bestaan twee verschillende soorten bronchitis, namelijk de acute en chronische bronchitis. Acute bronchitis uit zich meestal plotseling na het krijgen van griep of een verkoudheid. Deze vorm van bronchitis is slechts zeer tijdelijk. Chronische bronchitis is te herkennen wanneer men een lange periode last heeft van hoesten en daarbij veel slijm produceert. Hierbij kunnen er ontstekingen ontstaan in de longen waardoor er (verergerde) ademhalingsproblemen ontstaan. Hiernaast moet men hoesten vanwege een overmatige slijmproductie.

Bron: Noii's, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Noii's, Flickr (CC BY-2.0)
Hoe kan ik de symptomen van bronchitis verminderen?
Wanneer een bacteriële infectie de boosdoener is wordt er soms antibiotica toegediend om de ziekte te bestrijden. De prikkelbaarheid van het slijmvlies wordt soms behandeld met zogenaamde corticosteroïden. Dit zijn synthetische moleculen die dezelfde functie hebben als het bijnierschorshormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Deze stoffen worden door middel van inhalatie (met behulp van een inhalator) of via de mond ingenomen zodat de symptomen verminderen. Hiernaast bestaan er zogenaamde luchtwegverwijders om het ademen te vergemakkelijken. Soms komt het voor dat bronchitis net als bij astma een allergische reactie is. Hiervoor zijn er medicijnen beschikbaar die specifieke allergieën tegengaan.

Een samenvatting van de verschillen tussen de twee ziekten

De ziekte astma zorgt ervoor dat tijdens het ademhalen de luchtbuisjes krampachtig samentrekken. Hierdoor wordt ademhalen ernstig bemoeilijkt. Hierbij kunnen de grote en kleine luchtwegen bekneld worden. Wanneer er hiernaast een overtollige hoeveelheid slijm wordt geproduceerd spreekt men soms ook wel van een astmatische bronchitis. Bij patiënten die last hebben van een chronische bronchitis is er "slechts" de ontsteking die voor problemen zorgt.

Symptomen

De symptomen tussen de twee ziektes zijn verschillend. Wanneer men last heeft van astma ademt diegene namelijk zeer kort en bondig. De kans is hierbij groot dat er een piepende ademhaling ontstaat. Bronchitis wekt juist een hoestreactie op van het lichaam. Astma is moeilijker vast te stellen omdat men hiervoor moet controleren of de luchtwegen daadwerkelijk vernauwd zijn. Dit kan alleen met behulp van een arts of huisarts met zekerheid vastgesteld worden.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…
Luchtwegproblemen bij paardenChronische luchtwegproblemen, is een veelvoorkomend probleem bij paarden. Wat is bronchitis? Wat is astma? Wat is dampig…
De kat met astma of bronchitisDe kat met astma of bronchitisJe wilt het beste voor je huisdier, je zorgt er goed voor en dan kom je er soms toch achter dat de hoestklachten die aan…
Hoe komt het dat ik zoveel hoest?Hoe komt het dat ik zoveel hoest?Hoesten is een tactische manier van het menselijk lichaam om van bepaalde stoffen af te kunnen komen. Deze stoffen kunne…

Dagopvang bij beginnende dementie ook in belang mantelzorgerDagopvang bij beginnende dementie ook in belang mantelzorgerOuderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Maar bij personen met een psychogeriatrische indicatie ofwel deme…
De ziekte van Batten: een stofwisselingsziekteDe ziekte van Batten: een stofwisselingsziekte"Als ik er niet meer ben. Wie zou er dan voor mijn knuffels zorgen?" Een confronterende, maar op waarheid beruste vraag.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gray's Anatomy, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronchitis
  • https://www.longfonds.nl/astma/alles-over-astma/wat-is-astma
  • http://www.gezondheidsnet.nl/astma-en-copd/astmatische-en-chronische-bronchitis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontsteking_(geneeskunde)
  • http://nl.medipedia.be/astma/begrijpen/artikels_vernauwde-ontstoken-luchtwegen_223
  • http://www.livestrong.com/article/220387-differences-between-asthma-bronchitis/
  • Afbeelding bron 1: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Noii's, Flickr (CC BY-2.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.