Signalering van een psychopaat
Psychopathie wordt gekenmerkt door het ontbreken van enige vorm van empathie, het is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen ziekte. Psychopathie ontstaat vaak al in de vroege jeugd en het belangrijkste kenmerk van een psychopaat is dat alles om hem/haar draait. Maar hoe kunnen we een psychopaat nou precies herkennen? Wat zijn de kenmerken van een psychopaat?
Psychopathie
Psychopathie ontstaat altijd al in de vroege jeugd, vaak begint het bij kinderen met de volgende problemen: brandstichting, spijbelgedrag, vandalisme en wreedheid tegenover andere kinderen of dieren. Vooral dat laatste is een opmerkelijk verschijnsel wat vaak een voorstadium is van psychopathie. Bij een psychopaat ontbreekt het gevoel voor empathie, zij kunnen zich dus totaal niet inleven in het gevoel van een ander. Mede hierdoor zijn psychopaten in staat tot de meest verschrikkelijke dingen en kennen ze totaal geen gevoel van spijt. Doordat de menselijkheid van een psychopaat nergens te vinden is zijn veel mensen, waaronder veel psychologen en psychiaters geneigd om te zeggen dat een psychopaat leidt aan een geestesziekte, dat is echter niet het geval. Een psychopaat weet namelijk precies wat hij/zij doet en wat de gevolgen zijn van zijn/haar acties. Andere argumenten die aantonen dat psychopathie geen geestesziekte is zijn: ze lijden niet aan hallucinaties, desoriëntatie, verwarring, depersonalisatie of een andere psychische stoornis. Als er toch een label geplakt moet worden op een psychopaat kan je dat beter omschrijven als een vorm van extreem destructief narcisme.
Kenmerken psychopathie
Iemand kan pas een psychopaat genoemd worden als hij/zij voldoet aan de volgende kenmerken:
- Ontbreken van wroeging of schuldgevoel
- Gebrek aan empathie
- Manipulatief en doortrapt
- Egocentrisme en superioriteitsgevoel
- Impulsiviteit
- Oppervlakkigheid en welbespraaktheid
- Gebrek aan gedragscontrole
- Behoefte aan opwinding
Ontbreken van wroeging of schuldgevoel
Een psychopaat heeft nooit spijt en voelt zich nooit schuldig. Een psychopaat legt de schuld vaak bij anderen neer en kan hierdoor zonder ook maar enig berouw te tonen een gruwelijke misdaad plegen. Een psychopaat vindt namelijk alleen zichzelf belangrijk en geeft niets om anderen. Zo was er een seriemoordenaar die maar liefst 33 moorden op zijn naam had staan, toen hij echter opgepakt werd was zijn verklaring dat hij degene was die het slachtoffer was aangezien hij een slechte jeugd had gehad.
Gebrek aan empathie
Zoals eerder vermeld ontbreekt bij een psychopaat elke vorm van empathie. Psychopaten hebben geen vermogen om mee te lijden met andere mensen en kunnen niet begrijpen wat andere mensen voelen. Deze kille persoonlijkheden zullen daarom ook met grote trots tot in detail kunnen vertellen wat voor gruweldaden zij hebben uitgevoerd.
Manipulatief en doortrapt
Psychopaten worden geboren met een enorm talent om te liegen en bedriegen. Wanneer psychopaten opgepakt worden weten ze precies hoe ze de rechters kunnen overtuigen van hun zogenaamde geestesziekte waardoor ze vaak in tbs-klinieken terechtkomen in plaats van gevangenissen waar ze thuishoren. Je kunt je voorstellen dat daadwerkelijk zieken in tbs-klinieken hier geen voordeel van zullen hebben. Manipulatie is een spel voor psychopaten, ze zijn er constant mee bezig en kunnen hiermee erg ver gaan. Zo zijn er voorbeelden bekend van psychopaten die een normaal leven leiden met een eigen gezin terwijl ze buiten dit leven verschrikkelijke misdaden plegen. Ze genieten van hun manipulatief vermogen en er moet toegegeven worden dat psychopaten de beste leugenaars zijn die je kan vinden.
Egocentrisme en superioriteitsgevoel
Een ander kenmerk van psychopaten is het enorme egocentrisme dat ze met zich meedragen. Ze zijn volkomen vol van zichzelf en vinden zichzelf belangrijker dan wie of wat dan ook, vaak zien ze zichzelf als 'god op aarde'. Doordat psychopaten zo vol van zichzelf zijn schrijven ze hun eigen wetten en hebben ze een enorme drang naar dominantie en macht over anderen. Ze vinden zichzelf vaak ook enorm intelligent en je kunt je voorstellen dat hoe vaker ze kunnen ontkomen aan de politie hoe sterker dit gevoel wordt. Vandaar ook dat psychopaten vaak spelletjes spelen met de politie of andere machtshebbers.
Impulsiviteit
Een psychopaat is erg impulsief, echter zijn ze ook enorm goed in plannen en maken ze vaak weinig fouten in de uitvoering van hun misdaden. Toch leidt hun impulsiviteit meestal tot een aanhouding aangezien ze altijd de drang hebben om over te gaan op actie. Hun impulsiviteit is zo groot dat ze niet nadenken over de gevolgen, het is voor psychopaten namelijk niet belangrijk om daar mee bezig te zijn.
Oppervlakkigheid en welbespraaktheid
Een psychopaat kan vaak erg sociaal en welbespraakt overkomen, hij kan zich erg vriendelijk voordoen en zelfs vriendschappelijke diensten verlenen aan anderen. Vandaar ook dat je vaak de stomverbaasde reacties van omwonenden hoort als er een aanhouding is geweest van een seriemoordenaar: 'Ik kan niet geloven dat hij hiertoe in staat was, hij was altijd zo aardig tegen me'.
Gebrek aan gedragscontrole
Psychopaten zijn extreem prikkelbaar, ze kunnen hun driftbuien en woede-uitbarstingen niet onder controle houden. Op dit gebied maken psychopaten ook nog wel eens een fout die leidt tot hun aanhouding, aangezien ze uit het niets toe kunnen slaan omdat ze bijvoorbeeld geïrriteerd raken. Na zo'n uitbarsting wordt echter alles weer zoals voorheen, ze doen alsof er niets gebeurd is en gaan verder met hun dagelijkse bezigheden.
Behoefte aan opwinding
Het laatste kenmerk van een psychopaat is hun behoefte aan opwinding en risico's. Een psychopaat springt constant van tak naar tak en heeft een hekel aan routine. Een psychopaat heeft niet een enkel doel in zijn leven en is erg momentgericht. Hij maakt zich nooit druk om zijn toekomst en ziet het leven als een spelletje waar opwinding centraal staat.