Wiet voor medicinaal gebruik

Momenteel is wiet in Nederland bij de apotheek verkrijgbaar. Deze wiet wordt onder toezicht van de overheid gekweekt. Als de werking van medicijnen ontoereikend is, kan wiet soms een uitkomst bieden. Wiet heeft namelijk minder ernstige bijwerkingen dan sommige medicijnen. Wiet is een veilige pijnstiller. Het werkt goed terwijl de bijwerkingen binnen de perken blijven. Een van de bij-effecten kan zijn dat je beter slaapt.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Koningin Victoria

Marihuana heeft medicinale effecten. Koningin Victoria van Engeland is een beroemd cannabisgebruikster. Ze krijgt wiet op recept van haar dokter. Het werkt goed als pijnbestrijdingsmiddel. Daar werken chemische pijnstillers ook goed tegen, maar mensen met chronische pijnen moeten dan heel veel pijnstillers slikken. Er zijn geen pijnstillers op de markt zonder schadelijke bijeffecten. Dus als je dagelijks een pijnbestrijdingsmiddel nodig hebt, bieden de producten van de farmaceutische industrie geen uitkomst.

Apotheek

Wiet is tegenwoordig voor patiënten verkrijgbaar in de apotheek. Het heet mediwiet en is echter veel duurder dan de koffieshop-wiet. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wou proberen de mediwiet goedkoper te maken. Inmiddels is er een nieuwe minister Klink die hopelijk deze ingeslagen weg voortzet. De wiet die in de apotheek verkocht wordt, is onder toezicht van de Nederlandse overheid gekweekt.

Bijwerking

Omdat wiet als medicijn wordt gebruikt zijn er allerlei wetenschappelijke onderzoeken naar de bijwerking van wiet gedaan. Als positieve bijwerkingen heeft het ministerie van Volksgezondheid gemeld: ontspanning, vrolijkheid, kalmte, rust en tevredenheid. Ook het gevoel van honger, beter kleuren zien en beter horen wordt genoemd. Een andere bijwerking is verminderd gevoel voor tijd en plaats. Bij te hoge doseringen zijn paniek -en angstaanvallen mogelijk. Ook duizeligheid, vermoeidheid en hoofdpijn komen voor bij te hoge doseringen. Deze bijwerkingen zijn lang zo ernstig niet als de bijwerkingen van farmaceutische pijnstillers.

Gevaar

Omdat het gebruik van wiet gevoelens versterkt moet je wiet nooit gebruiken als je depressief bent of een andere psychische aandoening hebt. Sommige mensen kunnen angstaanvallen krijgen zodat ze in een psychose terecht komen. Wiet en alcohol is een slechte combinatie. Ook wiet gecombineerd met slaapmiddelen kan slecht uitpakken en leiden tot vermoeidheid. Deelnemen aan het verkeer na gebruik van wiet is af te raden vanwege afgenomen reactie- en concentratievermogen.

Mondspray

Er wordt ook onderzoek gedaan naar een alternatieve vorm van inname van wiet. Het roken van wiet is natuurlijk ongezond. Engelse onderzoekers hebben in 2006 een mondspray ontwikkeld om cannabis in te nemen. Door het ministerie van Volksgezondheid wordt geadviseerd om er thee van te maken of het via een verdampingsapparaat in te nemen. Roken wordt afgeraden.

Buitenland

Een nadeel aan dit medicijn is dat je het niet op vakantie in het buitenland kunt gebruiken. Daar is het bezit van wiet een misdrijf. In sommige landen sluiten ze je er rustig een maand voor op. Hier ligt voor Brussel een mooie uitdaging: ervoor zorgen dat goede medicijnen in alle landen van Europa gebruikt mogen worden.

Wiet als medicijn:

  • MS: wiet helpt tegen krampen en spasmen.
  • Hiv/AIDS: medicijnen tegen aids hebben vaak als bijwerking misselijkheid en braken. Wiet heft deze bijwerkingen op.
  • Kanker: patiënten die een chemo-kuur ondergaan zijn vaak zeer misselijk. Wiet helpt daartegen.
  • Gilles de la Tourettte: wiet helpt tegen de tics van deze patiënten.
  • Oogstaar: het gebruik van wiet voorkomt staar waardoor hoornvliestransplantaties overbodig zijn.
  • Stress: wiet ontspant de geest en het lichaam
  • Cara: Doordat de spieren ontspannen kunnen cara-patiënten makkelijker ademen door gebruik van mediwiet.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet die mensen gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn of kanker wordt vanaf 1 januari 2012 door Achmea ver…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…
Bewust vervuilde wiet is levensgevaarlijkBewust vervuilde wiet is levensgevaarlijkDoordat er veel geld te verdienen valt in de wiethandel gaan kwekers over lijken. Wiet wordt verkocht op gewicht waardoo…

Pak de echte oorzaak van je overgewicht aanEr zijn meerdere redenen waarom iemand er "dik" uitziet. Ga na of er geen andere oorzaken zijn die je kan aanpakken voor…
De ziekte: Anorexia en Boulimia Nervosa, wat is het?De ziekte: Anorexia en Boulimia Nervosa, wat is het?De naam anorexia nervosa, vaak verkort tot anorexia, betekent letterlijk: gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken. Dez…
Bronnen en referenties
  • http://mediwiet.nl/
Reacties

Geuens, 22-05-2017
Beste, is er voor Belgen nu echt geen mogelijkheid om aan medicinale wiet te geraken, ik heb terminale prostaatkanker en veel pijn. Dit is nu al twee jaar zo, soms zie ik het niet meer zitten. Ik neem nu tramadol maar wiet is minder schadelijk, tenminste als je het niet rookt. Reactie infoteur, 28-05-2017
Bezoek eens een fytotherapeut, hij kan u aan medicinale cannabis helpen, of aan andere planten tegen prostaatkanker. Cannabis is echt niet de enige adequate geneesplant.

M. Lambrechts, 11-11-2015
L.S.,

Heb ernstige osteoporose en sedert vorig jaar ook blaaskanker. Gebruik nu, na enige andere experimenten, fentanylpleisters van 50 mcg per uur. Deze zijn nu ook onvoldoende om de pijn dragelijk te houden, Heb met huisarts overlegd over het gebruik van wiet in combinatie met of als vervanging van de fentanyl.

Zou graag hier informatie over willen. Mijn huisarts staat er positief tegenover. Reactie infoteur, 11-02-2016
Wiet heeft zeker minder bijwerkingen op gezondheidsgebied dan fentanyl. En het werkt pijnstillend. Het lijkt me wel belangrijk om de goede wiet te gebruiken want er zijn wietsoorten waar je gestresst door kan raken. Waarschijnlijk is biologische wiet het best. Stichting Mediwiet is de expert op het gebied van wiet als medicijn. Denk ook aan CBD-olie.

M. Dijkhuizen, 20-04-2015
Er is wietolie te koop op het internet. Hoe weet je of je geen gevaarlijk spul koopt of genept word? Wat is het pijnstillende ingrediënt in wiet? zijn er gecertificeerde bedrijven waarbij je zeker weet dat je zuiver spul koopt?
Ik wil graag antwoorden op deze vragen.

Met vriendelijke groet,
M. Dijkhuizen Reactie infoteur, 29-04-2015
Er zijn geen certificaties verkrijgbaar voor een illegaal product. Ik adviseer naar een lezing van Wernard Bruining te gaan of om zijn boek te kopen. Je kunr wietolie zelf maken. Verder kun je op de volgende manier zelf merken dat het echt spul is. Als je een druppeltje te veel inneemt word je van echte wietolie namelijk high.

Broeren E. A. G., 11-01-2015
Is mediwiet zonder recept te krijgen? Reactie infoteur, 15-01-2015
Nee, je kunt het wel zelf kweken of koffieshops vinden die biologische buitenwiet verkopen.

Arman, 09-06-2014
Koningin Victoria van Engeland? Neem aan dat koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk bedoeld wordt… Reactie infoteur, 09-06-2014
Het was echt koningin Victoria, die inderdaad naast koningin van Engeland ook koningin van het VK is.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.