De ziekte: Anorexia en Boulimia Nervosa, wat is het?

De ziekte: Anorexia en Boulimia Nervosa, wat is het? De naam anorexia nervosa, vaak verkort tot anorexia, betekent letterlijk: gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken. Deze naam is eigenlijk misleidend omdat de patiënten die hieraan leiden geen gebrek hebben aan eetlust, maar juist doelbewust proberen hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken. Anorexia is een ernstige ziekte. Anorexia komt voornamelijk voor bij vouwen; ongeveer 5% van de patiënten is man. Van de 1000 vrouwen heeft 14 vrouwen anorexia. De ziekte duurt gemiddeld 7,5 jaar, dit verschilt van een half jaar tot dertig jaar. De weg naar genezing is vaak lang. Ongeveer 40% van de patiënten herstelt volledig, 40% herstelt gedeeltelijk en 20% herstelt niet. Ongeveer 10% van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van deze ziekte. Tweederde van alle vrouwen wil graag afvallen. Daarom doet 50% van alle vrouwen permanent aan de lijn. In de Verenigde Staten heeft 50% tot 80% van de meisjes al voor hun dertiende jaar meer dan eens een serieuze poging gedaan om te lijnen. Dit zou betekenen dat tweederde van alle vrouwen te dik is, maar dit is echter niet zo. Het merendeel van de vrouwen heeft een gewicht dat volgens medische maatstaven gezond is. Veel vrouwen voelen zich te dik, al zijn ze het niet. Het heeft dus te maken dat veel vrouwen zich te dik voelen terwijl ze dat niet zijn. Een generatie geleden woog het gemiddelde fotomodel nog 8% minder dan de gemiddelde Amerikaanse vrouw, terwijl ze nu 23% minder weegt. Door betere voeding worden we steeds zwaarder, terwijl het ‘ideale’ gewicht steeds lager komt te liggen.

Boulimia

Mensen met boulimia hebben juist hele erge vreetbuien. Echter na deze vreetbuien hebben ze spijt en doen ze er alles aan om het weer kwijt te raken ze doen dit onder andere door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of extreem veel te gaan sporten. Boulimia nervosa komt vaker voor dan anorexia: ongeveer 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia.

Symptomen

Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang is een obsessie voor de patiënten. Ze letten voortdurend op wat ze eten, tellen calorieën en overwegen dan over wat ze wel en niet zullen eten. Ze staan zichzelf alleen het voedsel toe te eten als het weinig calorieën bevat, vooral voedsel wat suikers en vetten bevat verbieden ze zichzelf te eten. Vaak eten de anorexiapatiënten iedere dag dezelfde dingen volgens een door zichzelf bepaald ritme. Het wordt een vast ritueel. Afwijking van dit vaste eetpatroon kan paniek oproepen en wordt daarom op alle mogelijke manieren vermeden. Sommige patiënten kunnen zich niet aan dit patroon houden en hebben zo nu en dan last van eetbuien, waarbij ze in korte tijd veel eten naar binnen werken. Na zo’n eetbui voelen ze zich erg wanhopig en willen het eten zo snel mogelijk weer kwijt. Dit doen ze dan vaak door zelf te braken of door laxeermiddelen te gebruiken. Om nog meer af te vallen dwingen ze zichzelf vaak tot overmatige lichamelijke activiteit. Sommige patiënten doen bijvoorbeeld twee uur per dag aan aerobics, iedere avond op hun kamer 500 buikspieroefeningen of gaan dagelijks tien kilometer joggen.

Hoewel de patiënten erg mager – soms zelfs extreem mager – kunnen worden, blijven zij zichzelf dik voelen. Het is zelfs zo dat wanneer het gewicht lager wordt de patiënten steeds banger worden om aan te komen. Een pondje erbij is in hen ogen een regelrechte ramp. Hoewel anorexiapatiënten wel bij anderen opmerken dat die mager zijn, blijven zij hun eigen toestand tegenover zichzelf en anderen vaak lang ontkennen. Ze proberen hun eetgedrag en de lichamelijke gevolgen daarvan voor anderen verborgen te houden uit angst voor de druk die anderen dan op hen uit zullen oefenen om aan te komen. Ze kunnen daarom lang volhouden dat er niets met hen aan de hand is.

Oorzaken van eetstoornissen

Er is niet één oorzaak voor het ontstaan van een eetstoornis aan te wijzen. Er spelen verschillende factoren een rol. Omdat anorexia en boulimia meer bij vrouwen en meisjes voorkomen zijn de verklaringen grotendeels gebaseerd op hun situaties. Maar ook jongens en mannen lijden aan eetstoornissen. Daarom zal het duidelijk zijn dat niet één van de factoren op zichzelf de doorslag geeft, maar het altijd gaat om een combinatie van verschillende factoren.

Behandelingen voor eetstoornissen

Hoe korter de eetstoornis bestaat en hoe jonger de patiënt is, des te groter is de kans op hertstel. Het is moeilijk om op eigen kracht van een ernstige eetstoornis te genezen. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken. In de Nederlandse gezondheidszorg speelt de huisarts een centrale rol. Hier komt dan vaak ook de eerste hulpvraag binnen. De huisarts kan de patiënten doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog, psychiater, een RIAGG, een polikliniek van een psychiatrisch ziekenhuis of van de psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis (PAAZ), of een speciaal behandelcentrum voor eetstoornissen. Hier kan de behandeling plaatsvinden. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen en verloopt in fasen.
© 2007 - 2024 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Anorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAnorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseJe bent ervan overtuigd dat je te zwaar bent ook al vinden mensen uit je omgeving het tegengestelde. Nagenoeg iedereen p…

Wiet voor medicinaal gebruikMomenteel is wiet in Nederland bij de apotheek verkrijgbaar. Deze wiet wordt onder toezicht van de overheid gekweekt. Al…
Pneumokokken; besmettelijk en schadelijk!Pneumokokken; besmettelijk en schadelijk!Sinds april 2006 is het vaccin tegen 7 typen pneumokokken opgenomen in het vaccinatieprogramma van de overheid. Pneumoko…
Bronnen en referenties
  • https://www.emergis.nl/ik-zoek-hulp/ons-hulp-aanbod/eetstoornissen/anorexia-boulimia/wat-is-het/
Modelb (25 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.