Pak de echte oorzaak van je overgewicht aan

Er zijn meerdere redenen waarom iemand er "dik" uitziet. Ga na of er geen andere oorzaken zijn die je kan aanpakken vooraleer je zomaar een dieet probeert. Neem deze lijst door om te zien welke oorzaken op jou van toepassing zijn en klik verder om te lezen hoe het een "dik" uiterlijk veroorzaakt en hoe je het kan oplossen.

Let wel: soms zijn er verschillende oorzaken die samen tot overgewicht leiden. Het oplossen van 1 oorzaak zal al een verbetering teweeg brengen, maar nog niet het hele overgewicht aanpakken.

Verstoorde hormoon-assen

Verstoorde thyroide as (bv. slecht werkende schildklier)
Ik heb een nogal rond gezicht, dunne stro-achtige haren, het vel van mijn gezicht is tamelijk vet, mijn stem is eerder zwaar (ook als vrouw) en wat schor, ik heb het snel koud, mijn concentratie is niet opperbest, ik loop wat plomp, mijn hals is vooral onderaan nogal dik, het vel van mijn benen is erg broos en ik heb snel blauwe plekken. Ik heb weinig beharing op de benen en weinig lichaamsbeharing in het algemeen. Mijn libido is laag (ik heb weinig zin in seks) en heb eerder last van depressieve gevoelens (down).

Verstoorde corticotrope as (verstoorde stress-as)

Primair verstoorde corticotrope as: depressie, psychische stress
Ik ben op korte tijd behoorlijk verzwaard en had in die periode behoorlijk veel stress of een depressie, mijn gezicht is erg opgeblazen, vooral mijn romp en schouders zijn dik, ik heb vocht in mijn benen, ik moet geregeld gaan plassen 's nachts of dringend plassen bij het opstaan.

Tertiair verstoorde corticotrope as

Ik heb een erg rond gezicht, dunne haren, ben snel moe, heb makkelijk blauwe plekken, vooral mijn romp en rug zijn dik, ik heb striae (uitrekkingsstrepen) op mijn billen en buik. Mijn benen zijn behoorlijk slank. Ik zie er erg dik uit, terwijl mijn gewicht (en BMI) niet bijzonder hoog is. Ik heb tamelijk felle lichaamsbeharing (zelfs als vrouw). Ik leid aan Cushing-syndroom.

Iatrogeen verstoorde corticotrope as (= medicamenteus verdikt door bv. insuline, cortisone)
Ik heb diabetes (suikerziekte) of ik neem / nam vaak en veelvuldig diuretica (plaspillen). Ik neem pillen waarvan ik verdik, zelfs zonder overmatig te eten.

Verstoord metabolisme

Te traag metabolisme

Mijn gewicht nam toe over de jaren, ik hou van zoet, heb het eerder warm dan koud, mijn gewicht zit verdeeld over heel mijn lichaam, mijn hoofd is niet speciaal dikker dan de rest van mijn lichaam, ik ben eerder rustig van aard (niet gejaagd).

Te weinig beweging

Mijn overgewicht is geleidelijk aan toegenomen doorheen de jaren, ik leid een zittend bestaan, mijn gewicht is over heel mijn lichaam gelijkmatig toegenomen, ik hou van lekker eten.

Verstoord voedingspatroon

Foute voedingstijd

Ik leid een onregelmatig leven met lange en variërende werkuren. Ik eet niet regelmatig, ik eet meestal vlak voor het slapengaan, ik sla soms maaltijden over maar haal daarna de schade wel in.

Foute voeding

Ik volgde al meerdere diëten, ik heb een voorkeur voor erg vette voeding, ik heb grote hoeveelheden voedsel nodig om verzadigd te raken, ik eet vaak snelle maaltijden (fast food, klant-en-klare maaltijden, snacks), ik eet eentonig en meestal vaak hetzelfde voedsel, ik maak geen onderscheid tussen volle en magere produkten, ik eet weinig tot geen groenten en fruit, ik maak geen onderscheid tussen volle granen en geraffineerde koolhydraten. Ik eet meestal erg snel en kan niet (of zelden) langzaam genieten van een maaltijd.

Foute voedingscombinaties

Ik eet altijd een combinatie van vlees en aardappelen / pasta. Ik hou van sauzen bij het eten. Mayonaise, ketchup of mosterd (en dergelijke) eet ik zowat dagelijks. Ik verkies bereidingen met extra room, bv. roomsoep, roomsaus, ...

Boulimie nervosa / anorexia nervosa

Ik zie er dik uit in de spiegel en schaam me. Het overgrote deel van mijn leven draait rond eten en niet-eten. Ik voel me schuldig als ik eet. Weinig of niet eten staat voor mij gelijk met overwinning en goed. Ik kamp met psychische problemen. Ik heb geregeld vreetbuien, al dan niet gevolgd door braken of ik eet lange periodes weinig tot niets. Mijn hoofd lijkt opgezwollen/puffig en mijn lichaam heeft veel probleemgebieden. Vooral vetlagen die ik kan vastnemen zijn een probleem.

Afwijkende genetica

  • Prader-Willi-syndroom
  • Down-syndroom
  • Laurence-Moon-Biedl-syndroom
  • Klinefelter-syndroom
  • Turner-syndroom

Welk type ben ik en welke gezondheidsrisico's loop ik?

Het is belangrijk te weten tot welk type je behoort om je gezondheidsrisico's te kunnen inschatten.
Zoek het hier uit en neem de nodige maatregelen om een gezond leven op te bouwen.
  • androgeen type (appelvormig)
  • gynoïd type (peervormig)
© 2007 - 2024 Artsen_online, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij overgewichtWat te doen bij overgewichtOvergewicht komt steeds vaker en in steeds heftigere vormen voor. Wat is overgewicht nu precies? Wanneer is er sprake va…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Ik wil afvallen, en snel graagIk wil afvallen, en snel graag“Ik wil afvallen” is een veelgehoorde wens bij iedereen met overgewicht. Maar wie snel wil afvallen moet zich niet door…

Tuberculose, wat is dat?Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door bacteriën, meestal door Mycobacterium Tuberculosis. Deze ba…
Wiet voor medicinaal gebruikMomenteel is wiet in Nederland bij de apotheek verkrijgbaar. Deze wiet wordt onder toezicht van de overheid gekweekt. Al…
Artsen_online (13 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.