Multiple Sclerose: sonderen
Patiënten die lijden aan Multiple Sclerose(MS) krijgen vroeg of laat te maken met incontinentie. Een van de behandelingen hiervan is veelvuldig sonderen. Hier gaan we dieper in op de behandeling, frequentie en de gevolgen hiervan
Wat is sonderen?
Sonderen is het binnendringen van het lichaam door middel van een sonde. Dit kan op verschillende manieren: via de mond, neus, anus en urethra. We bespreken het sonderen van de ureter of blaas.
Hoe moet het?
Het sonderen van de blaas gebeurd op een strikt steriele wijze. Dit wordt toegepast in de ziekenhuizen en andere zorginstellingen. In de thuiszorg gaat men enkel de vagina, liezen en stuit wassen(intieme zone).
Vooraf aan een sondage wordt eerst de intieme zone gewassen waarop de ontsmetting volgt. Hiervoor wordt een steriele set gebruikt waar twee steriele doeken, twee opvangrecipiënten, een nierbekken en kompres in verpakt zijn. Aanvullend worden er nog steriele handschoenen en een ontsmettingsmiddel gebruikt.
Sondes bestaan in verschillende soorten en maten. Het is dus belangrijk dat je de juiste soort en maat gebruikt. Een blaassonde is vanzelfsprekend korter dan een rectale sonde. Ook voor de man en de vrouw zijn hierin verschillen. Sonderen kan éénmalig gebeuren waarbij de sonde direct verwijderd worden of blijvend waarbij de sonde blijft zitten en er een urinezak aan wordt gekoppeld.
Bij de ontsmetting is het belangrijk de ontsmettingswijze in acht te houden, hierdoor verkleint de kans dat de steriliteit verdwijnt.
Bij het invoeren van de sonde let men er dan ook op dat er niets onsteriel wordt gemaakt. Men dringt immers het lichaam binnen, ook de blaas is steriel.
Eenmaal de sonde is ingevoerd en er éénmalig gesondeerd wordt, is het belangrijk te wachten tot de blaas leeg is eer de sonde te verwijderen. Ook wordt er een blaasevacuatiecheck(druk op de blaas uitoefenen) uitgevoerd zodat de blaas zeker leeg is.Vergeet bij het verwijderen niet om de sonde af te klemmen, er blijft altijd urine achter.
Frequentie
Bij MS - patiënten die geen verblijfsonde hebben worden tot drie/vier maal per dag gesondeerd. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige of kunnen ze zelf doen met oefening.
Gevolgen
Dankzij sondage verkleint de kans aanzienlijk op 'ongelukjes'. Dit zorgt voor een verhoogde levenskwaliteit en zelfbeeld.
Ook zal de blaas steeds geledigd worden waardoor de kans op een overvolle blaas geringer is.
Sondage is echter de laatste mogelijkheid daar er een grotere infectiegevaar is. Dit gebeurd pas als andere (minder ingrijpende) behandeling onvoldoende blijken.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen