Behandelmethoden van kanker

Behandelmethoden van kanker Er zijn verschillende soorten behandelmethoden voor elke vorm van kanker die je maar kunt bedenken. Wat voor soort behandelingen zijn er mogelijk? Wat zijn de neveneffecten? Kanker bestaat uit een groep cellen die te snel zijn vermenigvuldigd en waarbij het uit de hand is gelopen, de cellen muteren en er kan zo een tumor ontstaan. Normaal gesproken wordt de celdeling door het lichaam zelf geregeld en gereguleerd. Bij iemand die kanker heeft is dit dus niet het geval geweest.


Behandeling

Kanker kan op vele verschillende methoden behandeld worden. De bekendste methoden zijn chirurgie, chemotherapie en radiotherapie. In dit artikel worden deze drie besproken maar ook nog behandelmethoden zoals: immunotherapie en hormoontherapie.


Chirurgie

Chirurgie is een onderdeel in de meeste behandelingen om kanker weg te halen. In ongeveer 70% van alle gevallen om kanker te genezen wordt chirurgie toegepast. Chirurgie is zinvol wanneer je een vorm van kanker hebt die solide is. Denk hierbij aan tumoren, darmkanker, borstkanker, prostaatkanker. Een operatie kan helpen om weer gezond te worden maar ook om kanker op te sporen of klachten als gevolg van de kanker te verminderen. Door het wegsnijden van de tumor en een klein gebied eromheen zorgen ze ervoor dat het risicogebied weg is gehaald en kan genezen, ze halen nog een stukje gezond weefsel weg om er voor te zorgen dat ook echt alles weg is, niet alleen hetgeen dat met de ogen te zien is.
Een operatie kan heel ingrijpend zijn wanneer deze groter is. Het kan dan ook lang duren voordat iemand zich weer helemaal de oude voelt. Er kunnen littekens achterblijven op de plek van de operatie. Een herstel van een operatie verschilt ook van persoon tot persoon en hangt van het lichaam en het soort operatie af hoe een persoon er weer uit komt.


Chemotherapie

Chemotherapie wordt gedaan met medicijnen die cytostatica heten. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de celdeling stop wordt gezet. De tumor zal door deze medicijnen niet verder groeien. Behalve dat de gemuteerde cellen stoppen met groeien, stoppen de gezonde cellen stop gezet. Omdat deze minder bezig zijn met delen dan de slechte cellen zullen deze cellen na de chemotherapie weer herstellen. Wanneer je een kuur begint wordt er in een dag, of een aantal dagen een kuur cytostatica toegediend, je krijgt daarna een aantal weken rust om de goede cellen weer op gang te laten komen voordat er weer een volgende kuur wordt gestart.
Er zijn nogal wat bijwerkingen van een chemotherapie. Een aantal bijwerkingen zijn:
 • Verminderde weerstand
 • Slijmvlies beschadiging
 • Gevoelsstoornissen door beschadigingen van de zenuwen
 • Slechte bloedstolling
 • Vermoeidheid
 • Weinig eetlust
 • Misselijkheid
 • Haaruitval
 • Onvruchtbaarheid

Radiotherapie

Wanneer je radiotherapie krijgt wordt je behandeld met een straling. Wanneer je bestraald wordt, wordt er op de plaats van de tumor straling ingezet die de slechte cellen doen beschadigen en vernietigen. Het tast ook de goede cellen aan, maar omdat deze niet zo extreem snel delen zullen deze zichzelf weer herstellen. Een tumor kan er dusdanig mee verkleind worden dat ze deze chirurgisch kunnen verwijderen.
Er wordt eerst een CT-scan gemaakt om te bekijken welke gebieden ze precies moeten bestralen. Wanneer je bestraalt gaat worden duurt dit niet lang, hooguit een paar minuten.
De neveneffecten van een bestralingen hangen af van de persoon en de plaats waar de bestraling heeft plaatsgevonden. Een aantal veelvoorkomende bijwerkingen zijn:
 • Vermoeidheid
 • Huidklachten, de huid wordt rood en gaat jeuken
 • Haaruitval
 • Na een straling is er een hele kleine kans dat er een tweede tumor ontstaat na tien tot dertig jaar


Immunotherapie

Bij deze therapie wordt het eigen afweersysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen kapot te maken. Het afweersysteem gaat ziektekiemen, bacteriën en virussen herkennen deze maakt dan afweerstoffen aan die deze kapot maken. Er worden natuurlijke eiwitten gebruikt die de kankercellen aanvallen. Maar ook kan het zijn dat er antilichamen bestaand uit kunstmatige eiwitten ingespoten worden die de kankercellen al kunnen herkennen en deze aanvallen.
Immunotherapie is een nieuwere vorm van kankerbestrijding en ze zijn er nog steeds onderzoeken na aan het doen om de behandelmethode te verbeteren.


Hormoontherapie

Hormoontherapie is ontwikkeld voor borstkanker, baarmoederkanker en prostaatkanker. De werking van de hormonen oestrogeen en testosteron worden bij hormoontherapie verminderd of stopgezet. Het oestrogeen en testosteron zorgen ervoor dat cellen kunnen groeien, maar ook dat kankercellen kunnen groeien en daarom worden deze hormonen tijdelijk uitgeschakeld.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pleidooi biologische kankerbestrijdingPleidooi biologische kankerbestrijdingHoe reageert een patiënt als hij te horen krijgt dat zich in zijn lichaam een tumor aan het ontwikkelen is. De eerste re…

De darmziekte collagene of microscopische colitisDe darmziekte collagene of microscopische colitisCollagene colitis (ook wel microscopische colitis of colitis collagenosa genoemd) is een weinig voorkomende ziekte die e…
Revalidatieverlof tijdens ziekenhuisopnameZiekenhuizen streven ernaar om patiënten de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats te geven. Een aanta…
Bronnen en referenties
 • http://www.nki.nl/Ziekenhuis/
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.